Indul a Civil Expo - az Indafotó és a World Press Photo közös fotópályázata és kiállítása

2009.09.23. 15:14 Hargita Nándor 14 komment

Fotópályázatra invitálunk minden fotóst, aki kedvet érez arra, hogy a tavalyi év legjobb sajtófotói mellett mutassa meg a nagyközönségnek, hogyan látja a mai magyar valóságot!

Az idén első ízben meghirdetett Civil Expo egy különleges, interaktív, élő kiállítás lesz, ahol a napról napra bővülő tárlaton három kategóriában állítjuk ki az általatok nevezett legjobb fotókat, központban a nap képével, amihez a látogatók rögtön, élőben megjelenő hozzászólásokat fűzhetnek.

Mitől lesz élő a kiállítás?

Fotókiállításoknál nem túl megszokott módon, nem tudjuk előre, mely fotók lesznek kiállítva, akár az is megtörténhet, hogy egy vasárnap jól elkapott pillanatot kedden már A3-as nagyításban lát a közönség. 

A három tagú zsűri - melynek tagjai Révész Tamás, a World Press Photo hazai szervezője, Barakonyi Szabolcs, az Index fotósa és jómagam, Hargita Nándor, az Indafotótól - minden délelőtt az előző nap beküldött fotóiból választja ki a kategória legjobb képeit, és a nap képét, melyeket a helyszínen nyomtatunk ki, így bővítve napról napra a kiállítást. 

A képekhez ráadásul a látogatók a helyszínen kihelyezett terminálokon is fűzhetnek kommenteket, amiket azon nyomban megjelenítünk a fotók mellett. Ezeken a gépeken természetesen lehetőség nyílik a többi fotó között böngészni, kedvencelni, sőt, akár indulni is a pályázaton!

Mitől lesz naprakész a tárlat?

Friss, aktuális képeket várunk a pályázatra, ezért arra buzdítunk mindenkit, hogy töltse fel az aksit, ürítse le a memóriakártyát, vegye magához a kamerát, és járjon nyitott szemmel! 

Mikor indul a Civil Expo?

A pályázat a World Press Photo kiállítás szeptember 25-i nyitónapja előtt két nappal -azaz ma - indul, így már a kiállítás nyitónapján is lesznek kiállított Civil Expós képek, és október 24-ig tart.

Indulok a pályázaton!

A Civil Expóra friss - 2009 szeptemberi és később októberi - képekkel lehet nevezni, a zsűri mindig a friss képeket részesíti előnyben. A fotókhoz kötelező címet, képleírást adni, azokat eredeti méretben, exif infókkal ellátva kell feltölteni a pályázat saját oldaláról, a civilexpo.indafoto.hu-ról.

Egy képet csak egy kategóriában lehet indítani, nevezni csak képpel lehet - sorozattal nem.

A három kategóriánk pedig:

  1. Hír/szenzáció
  2. Mindennapok
  3. Humor/zsáner

Bővebb információk a http://civilexpo.indafoto.hu/ oldalon, ha kérdésetek van, kommentezzetek ide nyugodtan!

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr711401966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elpe 2009.09.23. 20:58:43

Nekem a feltöltésnél nem adta hozzá a címkéket automatikusan, de lehet, hogy én rontottam el valamit. Aztán hozzáírtam kézzel. :)

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2009.09.24. 10:48:11

megnéztük ezt együtt tegnap, nekem sikerült, több ízben, de a te képed is bekerült a civilexpós képek közé!

Szentpeter 2009.09.26. 17:20:32

A pályázati képeket nem találom..

Shitting Bull 2009.09.29. 15:04:10

Személyiségi jogok: mi a helyzet pl. színpadon fellépő előadókkal? Tőlük is kell, hogy legyen engedélyem?
Mi van pl. egy szüreti felvonulás résztvevőivel? Tőlük kell-e engedély?

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2009.09.29. 15:38:47

@Shitting Bull: nem vagyok jogász, de:

a színpadon fellépőt bármi fotózhatja, amennyiben ez nincs explicite megtiltva a rendezvényen (néha megtiltják, vagy csak az első számot lehet fotózni). ugyanakkor a rendezők megengedők szoktak lenni manapság, a kompaktokat, mobilokat engedik, a tükörreflexeseket nem mindig.

külföldi fesztiválokon rendszeresen megtiltják a fotózást (lásd külföldiek kérdései a szigetes foróumokon)

egy szüreti felvonulás - vagy tetszőleges utcán lőtt kép esetében nincs probléma, kivéve ha valakiről kvázi portrét készítesz.

nagyon nagyon halványan rémlik, hogy ha harmadmagával van a képen akkor már hiába akarja megakadályozni, hogy fényképet készíts róla, kevés jogi alapja van.

de erről kérdezzetek meg egy jogászt inkább, a lényeg: sok embert fotózhatsz minden körülmények között.
egy bizonyos ember fotózásához annak a beleegyezésére van szükség.

a rendőröket nem fotózhatod, csak ha kitakarod az arcukat.
a gyakorlatban ez inkább úgy néz ki hogy kitöröltetik a képet veled, ha nem vagy újságíró, mert akkor kb nincs garancia arra hogy majd később a post-processnél tényleg kitakarod az arcukat.

itt van egy a fotóm: indafoto.hu/darthwalk/image/5484365-dc9f1d6b
a bal szélen látható civil és egyenruhás nyomozók közül 4 jött oda és meg kellett mutatnom nekik a fényképeket, plusz igazoltattak is.

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2009.09.29. 15:46:08

@Szentpeter: civilexpo.indafoto.hu/kategoriak.php

vagy mondjuk indafoto.hu/tag/civilexpo09 - itt az összeset megtalálod.

a héten élesedik a civilexpo új nyitólapja, ahol ki lesz emelve a nap képe és sokkal könnyebben megtaláljátok a kiállított képeket is, az összes feltöltött kép között.

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2009.09.29. 15:48:51

@Shitting Bull: közben megkérdeztem nálamnál okosabbakat (de még mindig nem jogászokat), hogy mi a helyzet.

nyilvános rendezvényeknél (vagy csak az utcán) ha szemmel láthatóan fotózol (tehát nem elbújva egy fán mondjuk), akkor a képen szereplőnek kell jeleznie, hogy nem akar rajta lenni - ergó nem neked kell megkérdezed az utca emberét vagy a szüreti felvonulás résztvevőit előre, hogy lefotózhatod-e őket.

ha nem jelzik, az ráutaló magatartás, miszerint ők beleegyeznek.

Shitting Bull 2009.09.29. 15:53:32

@darthwalk: mondjuk ismereteim szerint ez így nem teljesen igaz. Ha csak egyszerűen az utcán sétál valaki és én lefényképezem, akkor (ha nem tiltakozik) megtarthatom a képet, de nem használhatom fel (elvileg). Ahhoz, hogy használjam is, külön engedély kell.
Nade... pl. konkrét példa az említett szüreti felvonulás, ahol kiöltözve, zászlókat, hordót, szőlőt stb. cipelve, táncolva vonulnak az emberek. Ezt én úgy értékelném, hogy ők szerepelnek, mintha színpadon lennének. Kérdés, hogy így van-e?
Na mind1, remélem, nem lesz belőle botrány, hogy beküldök pár ilyen képet. ;)

Shitting Bull 2009.09.29. 15:54:56

@darthwalk: végülis a lényeg, hogy ugye ti az ilyen, egyébként portré jellegű képekhez nem kéritek az engedély csatolását?

dw1 · http://bpcity.hu 2009.09.29. 16:01:50

@Shitting Bull: mi abszolút semmilyen engedélyt nem kérünk, a szép, hosszú, cirkalmas és jogi okokból szükséges kiírás azt mondja:

bármit feltölthetsz ha engedélyed van rá.

ha a szüreti felvonulás szereplői zászlóstul, hordóstul, szőlőstül nem tiltakoztak ellene, akkor jöhet! :)

Shitting Bull 2009.09.29. 16:06:48

Jut eszembe, még valami nem tiszta: hány képpel lehet indulni kategóriánként?
A leírásból én arra következtetnék, hogy napi 1/kategória.

dw1 · http://bpcity.hu 2009.09.29. 16:13:11

@Shitting Bull: áh, nem, nem korlátozzuk, csak az van kikötve hogy egy képpel csak egy kategóriában lehet indulni.

egyébként a kiállított képek nincsenek kategóriák szerint rendezve, a kategóriák inkább az online rendszerezés és az iránymutatás miatt fontosak.

ugyanakkor - dacára a remek leírásunknak - nem mindig találják meg a fotósok a jó kategóriát egy képüknek, sokszor megy a mindennapokba egy-egy vicces kép és fordítva.

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2009.09.29. 16:14:00

közben ahogy nézem ügyesen váltom az alteregóimat.

ami viszont fontos: MINDEN NAP ÚJ LEHETŐSÉG a kikerülésre, hiszen napi zsűrizés van.

Shitting Bull 2009.09.29. 16:22:28

@darthwalk: ezzel nem vagy egyedül :)))
Najó, a szüret marad holnap reggelre. ;)
süti beállítások módosítása