Sok-e ötmilliárd fotó? És 30 Milliárd?

2010.09.24. 11:31 Hargita Nándor 35 komment

A flickr ötmilliárd feltöltött fotót bejelentő blogbejegyzése szebb karriert futott be mint a 4-3-2 Milliárd képről szóló. Ennek kapcsán elővettem egy régebbi, még nem publikált grafikonomat, ami a flickr bővülését mutatja be.

Visszakerestem a mérföldköveket jelző képeket, hogy kiderüljön, hogyan növekedett a fotómegosztó. Hogy teljes legyen a kép, mellétettem az Indafotót is, ami egy hónap múlva éri el az ötmillió feltöltött fotót:

 

A részletes adatokat ezen a sheeten találjátok.

Ezek csak a száraz adatok - talán nem is írtam volna meg a bejegyzést, ha nincs Völgyi Attilának a "Fotó milliárdok - de minek?" című bejegyzése. Olvassátok el a blogján, ahová ezt írtam kommentnek:

Attila, nem értem a csodálkozásodat.

A fotómegosztók legalább kettős szerepet látnak el. Egyrészt “lakossági” fotóalbumok, ahová minden internetképes ember feltöltögeti szépen a saját képeit. Neki nem fontos a mélységélesség, a derített vakuzás, a harmadoló/felező/egyéb vonalak mentén komponált “szép”, “szabályos” kép. Ők kattintanak, megmutatják másoknak, emlékeznek, nevetnek a képeken.

Régen annyiban különbözött a helyzet hogy a képek ezredrésze készült el, lévén pénzbe került a technológia, plusz, száz évre visszamenőleg ami fennmarad, akármilyen rossz is, már önmagában értékes. Lásd Fortepan.

Szóval a fotómegosztók egyik funkciója a publikus/zárt, de mindenképpen online képtár. Azt tudtad egyébként, hogy a flickr 2003-ban, mikor elindult, egy online játék screenshotjainak megosztására szolgált? Épp csak annyi történt, hogy a játékot mindenestül elmosta az online képmegosztás sikere.

A másik funkció természetesen a lelkes amatőrök, félprofik és profik kiszolgálása. A flickr és az Indafotó is igyekszik kielégíteni mindkét igényt, de pla Picasa és a Facebook egyértelműen a lakossági felhasználásra megy rá, a SmugMug pedig a profikra (előfizetés, 3 különböző földrajzi helyen tárolt backup, fullHD videó, stb).

Ez egy másik világ.

Szóval ötmilliárd fotó? Na és. A Facebookra évente 30 Milliárdot töltenek fel az októberi adatok alapján extrapolálva (https://www.youtube.com/watch?v=T6MfnuvH4Rs 1:58 körül) – nem ez a lényeg, nem egészében kell vizsgálni az egészet, hiszen az csupán mennyiség.

Sokkal nagyobb szó az, hogy ebből az óriási képmennyiségből, ha valaki akarja és tudja (márpedig a flickr akarja és tudja, és az Indafotó is igyekszik) le tudja válogatni az igazán jókat automatizmusokkal, sőt – ami még jobb – jó kategorizáló és keresőrendszerrel minden netező kezébe adja a lehetőséget, hogy a szinte végtelen sok fotóból tetszőleges témában megtalálja és leszelektálhassa a legjobb fotókat.

Pont, hogy nem búslakodni és hüledezni kéne a számokon, hanem örülni annak, hogy (egy csodálatos korban élünk uraim) minden eddiginél jobb lehetségünk van a rengeteg fotóból a legszebbeket gyorsan megtalálni.

 Friss: Olvassátok el Hernádi Levente (divany.hu fotósa) posztját a témában

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr692319932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vajmaci 2010.09.24. 11:37:32

Van abban valami amit Attila ír!

dincsi · http://www.fotonlog.hu 2010.09.24. 11:45:49

„Sokkal nagyobb szó az, hogy ebből az óriási képmennyiségből, ha valaki akarja és tudja (márpedig a flickr akarja és tudja, és az Indafotó is igyekszik) le tudja válogatni az igazán jókat automatizmusokkal, sőt – ami még jobb – jó kategorizáló és keresőrendszerrel minden netező kezébe adja a lehetőséget, hogy a szinte végtelen sok fotóból tetszőleges témában megtalálja és leszelektálhassa a legjobb fotókat.”

Ebben az egyben nem értek veled egyet. Automatizmusokkal nem lehet megtalálni a jó képeket és sajnos a mennyiség miatt, az sem igaz, hogy egy témában egyszerűen található jó kép. Ahogy én tudom a flickr beleveszi a felhasználók aktivitását is, ami nem feltétlen bizonyítéka a jó képnek. De úgy emlékszem, hogy a szörcsháttér projektnél nektek is volt problémátok ezzel.

Szóval a nyaralási fotókat megnézhetik a flickr-en hozzátartozók (mást úgyse érdekel), de ha jó fotókat akarsz nézni, akkor inkább ajánlom az 1x.com-ot vagy a jpgmag-ot.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2010.09.24. 12:01:18

Jut eszembe, hiányzik egy jó Indafotó Facebook-app, olyan, amilyen 2-3 éve volt. Tudom, a FB színeváltozásait lehetetlen követni. :(

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2010.09.24. 13:05:48

@dincsi: a legjobb képek mindig kézzel vannak kiválogatva, itt a kihívás inkább az hogy az összes elérhető képből, az azokból kinyerhető meta és forgalmi adatok alapján (elképesztően sokféle van) kinyerjük és pontosítsuk azokat az információkat, amik alapján kijelenthetjük, hogy az valószínűleg egy jó kép.

Sokat gondolkoztam ezen, és az a tippem, hogy a flickrnél a nai 500-at azért kézzel ellenőrzik a végén.

A szörcsháttérnél (ami szeptembertől Indafotófal néven megy, másik játék, hasonló koncepcióval) ott nagyon kevés adatot vettünk figyelembe, főleg azért, hogy transzparens legyen a játék.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a flickren például a groupoknak köszönhetően nagyon részletes, tematikus válogatások jöttek létre abból az ötmilliárd képből amin most éppen fanyalgunk - inkább erre gondoltam, amikor kategorizáló és keresőrendszerről beszéltem. Ha téged európa hídjai érdekelnek, találsz 30 ilyen pool-t, átfutod a szemeddel és találtál rengeteg szép képet. Az ötmilliárdból. 2 óra alatt. Amiket másképp soha nem találtál volna meg.

Nyilván a minőségük nem lesz hasonlítható se a 1x-hez, se a jpgmaghoz, se a daily dose of imagery-hez (egyik kedvencem, imádom a képeiket), de azért elég jó minőségűek lesznek.

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2010.09.24. 13:07:30

@KGyST: a facebook app nagy szívfájdalmam hogy nem készült még el, erről egy kicsit a facebook is tehet, nagyészt a válság, hogy erre már nem jutott összeg.

Egyelőre annyit mondok hogy a facebookról nem érdemes lemaradni, hamarosan az app is életre kel.

Pernyekergető · http://hovamesz.info 2010.09.24. 14:26:34

@darthwalk: én jó ideig nézegettem az indafotó napi válogatását, most már kezdek leszokni róla.
Nehéz elhinni, hogy napról napra csak ugyanaz a 30-40 fotós produkáljon válogatásra alkalmas fotókat. Szerintem gyakran kerül ezek közé teljesen érdektelen "tucatkép", jó lenne finomítani ezen valahogy.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2010.09.24. 14:42:10

Az az egyik gondom ezekkel a képfeltöltő oldalakkal, hogy a (különböző fórumokhoz hasonlóan) sok amatőr, félig hozzáértő, okoskodó rengeteg téves javaslatot vagy féligazságot ír le, ami aztán jól összezavarja a tanulni vágyó olvasókat. Pedig a fotózásban szinte mindent meg lehet tanulni és fel lehet fogni egyszerű észjárással, csak olyantól kell tanulni, aki ért is hozzá.

A különböző tanfolyamokon aztán tanárként meg is szenvedek sokszor az "valahol olvastam" információk helyrerakásával. De, idáig még mindig sikerült. ;)

A képválogató automatizmusokban pedig pedig pont azért nem hiszek, amiért nem hiszek a "világ legszebbje" jelzőben sem: egyszerűen mindenkinek más tetszik és más fontos.

movhu 2010.09.24. 15:02:32

Kép az van végtelen számú, de kb olyan a felhozatal, mintha mindenki rendelkezne ecsettel, és festene is szorgalmasan :)
Egy csomó témában szinte lehetetlen jó képet találni, mert a pontosan ugyanúgy elszúr tucatképekkel van dolga az embernek mindenhol.

Szarazinda 2010.09.24. 15:14:30

Én akkor sem értem, miért baj, ha ötmilliárd kép van fenn a flickeren.

Hagyjuk az automatikus leválogató algoritmusokat. Ha véletlenszerűen elkezdünk böngészni a flickr-en, akkor is nagyobb eséllyel találunk jó képeket, mint a flickr (meg indafotó, meg picasa, stb) korszak előtt. Irdatlan mennyiségű szar kép születik és kerül fel a netre, de eközben az eddigieknél sokkal könnyebben mutathatják meg magukat a tehetséges fotósok is, és a közönség is egyre könnyebben, egyre nagyobb mennyiségben láthat jó képeket is. Nem értem a problémát.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.09.24. 15:23:49

Egyetertek a kommenttel. A fotozas millioknak okoz onfeledt es artalmatlan oromot es az onkifejezes sem egy utolso dolog, minosegtol fuggetlenul. Kar ezt sajnalni az emberektol, foleg hogy a technika es megosztas terjedesevel az elkepesztoen tehetseges emberek szama, illetve a bemutatkozasuk lehetosege is megsokszorozodik.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.24. 16:14:36

Az áttekinthetetlen mennyiség elérhetetlenné teszi a jó képeket is. Az "Ödönke már a negyedik palacsintát eszi" című önkifejezésről nem tudom elképzelni, miféle értéke lehet akár a jelen, akár a jövő számára. Vagy amikor öt egyforma képen ugyanaz a négy beszívott kölyök vigyorog a sötétben idétlenül a kamerába, és a téma az, hogy "Keer buli volt!". Azokon kívül, akik ott voltak, senkinek nem jelent semmit, ráadásul az ötből egy kép is elég önkifejezés lenne. Ez pelyva, és már mindent ellepett. Az, hogy hely van a tárolásukra, nem elég indok a tárolásukra. Tudom, annak, aki kattintott egyet a gépével, és most örül annak, hogy de jó, ott van a neten, annak talán érdekes lehet, de az önszabályozás láthatólag nem működik, akkor pedig a jobb képek készítői jobban teszik, ha keresnek maguknak egy külön helyet. Amíg azt is be nem lepik az értéktelen, pontosabban egy napos értékű hulladékkal.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.09.24. 16:33:28

@Androsz: ha az arcomba nyomjak, ajkor engem is zavar a nyolcadik unboxing foto az uj telefonrol. :) ugyanakkor valaki masnak a nap fenypontjat jelenti. Nem lehet ugy beallitani a vilagot, hogy csak az en izlesemnek smakkoljon, es ha at kell lapoznom nemi szirszaron, hogy 63156879752 elkepeszto fotot lathassak egy keresesen belul, akkor siman megeri.

Akurvaanyád! 2010.09.24. 16:50:03

@dincsi: azért az 1x.com-mal csak óvatosan! Én már nem tudom eldönteni (különösen, mióta nekem is van ott publikált képem :DDD ), hogy valóban jó képek vagy egy bizonyos ízlésnek megfelelő giccsáradat ami ott fogadja a nézőt.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.09.24. 16:51:49

@Réka ‎: Hát, ha te a szirszar:elképesztő arányt némi:63156879752 értékűnek találod, akkor vedd úgy, hogy nem szóltam. Nálam más számok jönnének ki, és nem csak az én ízlésemnek nem felel meg sok kép, hanem majdnem mindenki érdeklődésének. De nem akarok ezen huzakodni, más a véleményünk.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.09.24. 17:08:10

@Androsz: arra gondoltam, hogy a doncike palaxsintaja jellegu kepekkel viszonylag ritkan talalkozom, mert hol is talalkoznek? Azilyen kepeket tobbyire csak azok latjak, akiknek valami kozuk van doncikehez. Ha viszont viragmakrokra vagyok kivancsi vagy a chartres-i szekesegyhazrol akarok latni erdekes kepeket, akkor a fotodomping es a fotomegosztok keresesi opcioinak koszonhetoen elkepeszto kreativitas es vizualis gazdagsag bizonyiteka tarul elem. Ez adja a nemi:temerdek aranyt, nem a de facto felpakolt fotok szama. :)

dincsi · http://www.fotonlog.hu 2010.09.24. 17:42:36

@Akurvaanyád! (de jó nikk:) – az 1x-en se minden kép jó, de legalább az arány sokkal jobb. (el szoktam tenni képeket magamnak a fotós naplómba és 1x-ről sokkal több kép van köztük, mint a flickr-ről, pedig ugye a flickr-en 5milliárd van már:)

Szóval szerintem, hiába mondjátok, hogy fasza – mert szerintem nem az, ugyanis a jel/zaj viszony annyira alacsony, hogy:

1. belefulladsz az érdektelenbe
2. a jókat így is úgy is _valakinek_ az ajánlására fogod megtalálni.
+1. ebből következőleg, úgyis a marketing számít, ha pörögsz rajta, akkor – gyakorlatilag a minőségtől függetlenül –megnézik a képeidet, ha csak kirakod, csak az ismerőseid fogják látni oszt kész.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.09.24. 18:02:42

@dincsi: már az indafotón is volt rá példa, hogy a minőség nélküli marketing csak felbőszítette az embereket (ugye, Niro?), tehát a szirszar kép a világ marketingjével sem lesz népszerű.

Másrészt hol fulladsz bele az érdektelenbe? Tényleg érdekel. Hol böngészel, ahol a családi jellegű magánfotók tömege agyonnyomja a jókat?

2010.09.24. 18:41:54

Én ellene vagyok a rengeteg kép feltöltésének. A fotók tárolása miatt egyre több szervert kell beüzemelni, amelyek fogyasztják az áramot, ezzel tönkre téve a Földet. De ugyanez igaz a rengeteg felesleges blogra, közösségi oldalra, amelyeken trendi ott lenni.

feketebarany666 2010.09.24. 18:50:08

Iphone ra kellene app, indafoto, indavideo...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.24. 20:26:52

a fotózás gombnyomogatás, nem művészet.

Kozmokrator · http://www.tudtad.com 2010.09.24. 22:03:23

Kellene egy olyan fotómegosztó, ahol CSAK minőségi képek vannak. Szerintem jobban hasznosulna a belefektetett energia!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.09.24. 22:48:42

szerintem nincs értelme fotózni
csak beírom a keresőbe hogy mit akarok látni fotón és ott van

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.09.24. 23:33:23

@Kozmokrator: és ki dönti el, hogy mi a minőségi?
Szerintem olyan fotómegosztó kellene, ahol a világon mindenféle kép van és az ember könnyedén és egyszerűen kiválogathatja a neki tetszőket, fölösleges rizsa és hosszas keresgélés nélkül.
Ja hogy már van ilyen, és flickr-nek hívják? :))

ave 2010.09.25. 00:30:57

Azert igenis okoz kart a sok szar kep.
5 millard kep nagyon nem ingyen van a neten!!
Kurva sok aramot fogyasztanak a szerverek!
De persze ezzel nem kell foglalkoznia, csak a zoldeknek! Ok gondoljak meg 2x is, hogy feltoltenek-e barmit is! :)

dincsi · http://www.fotonlog.hu 2010.09.25. 08:07:17

@Réka ‎: csak azt akartam mondani, hogy bár a szirszar az is marad mégis esetleg többen nézik meg mint a zseniálisat.

Épp most kellett volna illusztrációnak pár kép az alapfokú fotótanfolyamra és gondoltam majd a flickr jó lesz. Hát nem lett jó. Még középszar képeket is nehéz összevadászni, nem hogy igazán jókat. Sok időm ment rá, aztán inkább használtam a saját képeimet, azok legalább jók :-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.09.25. 09:20:12

@dincsi: ugyan nem tudom, hogy pont milyen témájú képeket kerestél, de így is nagy bizonyossággal kizárnám, hogy nem találni róla jó fotót. Max nem tudtál megfelelően keresni :)

vlm_ · http://vlmworld.com 2010.09.27. 10:12:01

Érdekes volt végigolvasni a hozzászólásokat, egy kicsit mindenkinek igaza van, meg nem is....
Dehát az eltérő izléstől színes a világ. Képzeljétek el, ha a közizlés teljesen egyforma volna, és minden kép ugyanúgy, ugyan olyan jól nézne ki. Nagyon unalmas képeket nézegethetnénk, és én nem szeretnék ilyen világban élni. De ez már legyen az én bajom.

Kontiki 2010.09.27. 21:53:46

@Pernyekergető: Teljesen egyetértek veled, már már belterjesnek hat a dolog!
És tényleg gyanús, hogy a 45 érdekes képből van akinek egyesével minden nyári képét bedobja az "automatika".
;-)

Kontiki 2010.09.27. 21:55:56

@vlm_:
De ha mindenkinek ugyanolyan lenne az ízlése, az nem azt jelenti, hogy csak rossz képek készülnének, de ezt csak a kötekedés kedvéért!
:-)

Vajmaci 2010.09.29. 06:33:46

@kolbászoszsömle:
Köszönjük Emese!:)
Ha gondolod szivesen összehozlak egy fotóművész barátommal...kölcsönadja a sokmillás felszerelését,hogy nyomogathasd a gombot!
Meglátjuk csinálsz-é olyan minőségű képeket mint Ő!
Kétlem egyébként....

Vajmaci 2010.09.29. 06:34:34

@Kozmokrator:
halottál már az 1x.com oldalról?
Na az művészi fotókkal van tele!
Nem egyszerű bekerülni!

bagoj ur 2010.10.10. 20:52:04

Nem olvastam az eredeti posztot, amire reagáltál, de mondanivalóm ettől lehet: nem az a gond hogy x milliárd fotó van, hanem hogy annyira megnövekedett az információtömeg, hogy az emberek nem tudnak vele mit kezdeni, nem tudják feldolgozni, kezelni stb. Csak tologatjuk nagyobbnál nagyobb tárhelyekre, nem válogatunk mert jó lesz az még valamire és különben is elfér.

A túlinformáltságot nem tudjuk még kezelni, mindenbe belekapunk aztán félredobjuk. A 6 évvel ezelőtt készített 300 darab nyaralás fotót legalább 4 éve nem néztük meg, azt sem tudjuk, hol van.

A profik meg szívják a fogukat: a szépen felépített katalógusok helyett tehetséges amatőrök képeit használják illusztrációhoz mások, amihez ingyen vagy nagyon kis összegért hozzá lehet jutni. Nem beszélve arról, hogy egy amatőr nem fogja bíróságra vinni az ügyet, ha valaki jogosulatlanul használja a képeit, sőt még örül is a pillanatnyi reflektorfénynek. Ezt segíti elő a sok keresőalgoritmus és automatizmus.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.12.14. 03:50:49

"De vajon mennyi ebből a rengeteg képből a valóban igényes, minőségi? "

Van abban sok igazság amit Attila ír!

Igen kedves urak és hölgyek. Milyen szépen le lettem ugatva egy-másfél éve, hogy szóvá mertem tenni, esetleg a mennyiségi képek mellett a minőségi képeket is illene néha elemezgetni. S nem csak ájuldozni egy-két pixelhalmaz alatt. :)

S nem PS-sel agyonbuherált képeket, hanem utómunka által igazított, élesített, helyes fehéregyensúllyal, lehetőleg alacsony képzajjal, pacásodás-mentes, alapvetően fényképezővel !helyesen! alkotott műveket. Persze akkor nem lehetne ilyen íves grafikont rajzolni a marketing osztály részére, akik a reklámfelületeket adják el. Az indafotó-blog létezése alatt egyetlen egy betűt sem láthattam arról, tulajdonképpen milyen is egy jól szerkesztett, komponált kép.

Aranyosan meg lettem vádolva irigységgel, meg hogy az én képeim nem kerültek fel és azért állok így hozzá. Volt kép ami felkerült. Le mertem írni hogy csináltam, éppen hogy nem lettem lehülyézve. Amit köszönök az indafotó bloggazdinak. :)

Nem baj, mert azóta sem hagytam fel a hobbinak indult ténykedésemnek, s az indafotó helyett van ahova feltölthetem az általam alkotott képeket s az ájuldozás helyett egészséges elemzést kapok, amivel esetleg még jó irányba is fejlődhetek fényképészetileg. Valódi műhelymunka folyik és nem egymás agyondicsérgetése.

"és ki dönti el, hogy mi a minőségi?"

Ez rendszeresen vissza-visszatérő kérdés. Esetleg elő kell venni egy-két képszerkesztésről, képalkotásról szóló, képkomponálásról szóló könyvecskét. Netán el lehet mászni egy-két antikváriumba és fillérekért lehet kapni fényképészettel (ééés nem fotózással) foglalkozó könyvet. Ott van pl. az A5-ös méretű kis csíkos Fotósorozat könyvek.
Dékán Istvánék is rendszeresen szót ejtenek az alapvetően helyes képalkotásról.
süti beállítások módosítása