Június 5 - Környezetvédelmi Világnap

2011.06.06. 22:36 WadWanda 14 komment

A világnap története

U Thant, az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) főtitkára harminckilenc évvel ezelőtt, 1969-ben felhívással fordult a világ közvéleményéhez a veszélybe került földi élet megmentésére. Az ENSZ felismerte, hogy a közvetlen környezet megmentésére sürgős lépések szükségesek, ezért egyeztetések után világkonferenciát hívott össze

Az erőfeszítések sikerrel jártak, hiszen 1972. június 5-től 16-ig Stockholmban ülésezett a Környezetvédelmi Világkonferencia. A résztvevők az alábbi okmányokat dolgozták ki és ajánlották megvalósításra:

1. Nyilatkozat az emberi környezetről
2. Nyilatkozat az irányelvekről
3. Akcióprogramra vonatkozó javaslatok
4. Szervezeti intézkedések

"Az embernek alapvetően joga van a szabadsághoz, egyenlőséghez és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget" – fogalmazták meg a konferencia képviselői.

A Környezetvédelmi Konferencia javaslatára az ENSZ június 5-ét környezetvédelmi világnappá nyilvánította.

 

Nagyon sok „nagy napot” tartunk nyilván mostanában, ezek közül szinte mindenkinek van olyan napja, amely a szívéhez közelebb áll. Vannak azonban olyan jeles napok, amelyekre mindenkinek oda kell figyelni, s ezek közé tartozik a Környezetvédelmi Világnap is. Már csak azért is, hisz e napnak a legfontosabb célja, hogy felébressze az emberekben a felelősségtudatot. Csak abban az esetben lehet sikert elérni, ha mindenki saját maga is hozzátesz valamit a közvetlen környezet védelméért, természetes, épített, társadalmi és belső környezetének megóvásáért, sőt ami a legkiemelkedőbb feladat, harmonikusabbá tételéért.


balmos, Kontiki, fkolesdi, malikt, gonzofoto, dino, capture3, anna_schwelung, Omnibusz, Kenny_HUN, köbüki, és miki3d fotói

 

balmos: Szmogos Budapest

Kontiki: a szemét urai

fkolesdi: Élettér

malikt: Nem természetes hordalék

gonzofoto: Pusztulat

dino: lélegzet elállító

capture3: Rainbow (6 of 57)

anna schwelung: Klímacsúcs - klímaklub -

Omnibusz: solaris urbino 12 hybrid 4 mid

Kenny_HUN: IMG 2305

köbüki: szelíd lankák

miki3d: IMG 4726

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr152952899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Evaneni 2011.06.07. 16:09:12

Orulok,hogy valakinek eszebe jutott a KOrnyezetvedelmi Vilagnap.:). Jok a fotok, kulonosen az elso (Balmos kepe), habar a szmogtol ilyen szep:(.

Kontiki 2011.06.07. 18:31:02

Nagyon jó, hogy odafigyelünk a környezetünkre, mert ki más ha nem mi?!

2 témát hiányolok a fotókból(-ról)a szelektív hulladékgyűjtést és az atomenergiát!
(de így is nagyon korrekt a válogatás.:-))

Külön figyelmet érdemelne a tengerbe dobott sok rádióaktív és egyéb veszélyes hulladék, valamint az űrszemét problémája is.

Miért van az, hogy ahová a MODERN ember beteszi a lábát, ott megjelenik a szemét is?...

WadWanda 2011.06.07. 19:27:20

@Kontiki: Eredetileg a szemétgyűjtést is bele akartam tenni, de aztán elvetettem...rengeteg kép van róla, majd külön témában foglalkozom inkább vele.
Atomenergia....erre spec nem gondoltam, de majd kíváncsiságból megnézem mit töltöttetek fel róla....félő, hogy nem sokat!:)
Az MODERN ember sajnos nem lát tovább az orránál, pillanatnyi előnyök, kényelem miatt nem él következetesen és nem óvja azt amitől az Ő élete is függ!

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.06.08. 03:42:12

@Kontiki: 2 témát hiányolok a fotókból(-ról)a szelektív hulladékgyűjtést és az atomenergiát!
--------------------------------------
Elég jól ismerem a "szelektív" csapatát... rendezzünk eme témában pályázatot és hozom a "nyereményeket"!
Várom az e-mailt!

papirkutya@lopottkerekpar.hu

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.06.08. 03:44:46

ilyen, amikor egy kreatív csapat, csapatban dolgozik! végre! még, még, még!

torobala · http://vanguard-photo.hu/ 2011.06.08. 10:29:06

én hallgattam órákat "környezetvédelemről", ahol a tanár kissé ironikusan megjegyezte, hogy a környezetvédelem inkább embervédelem - hiszen a saját környezetünket próbáljuk úgy szennyezni, hogy ránk ne legyen komoly hatással. legalábbis a legtöbb cselekvés erre irányul és ez motiválja az embert, hogy a szmogtól ne legyen beteg, a víz amit iszik ne legyen szennyezett, stb. Persze vannak nem ilyen célok is tudom.
Elég erős a kettősség ebben a témában. Bárki mondogatja a jól ismert szlogeneket, az is villamosenergiát használ, élvezi a technikai fejlődés előnyeit, internetezik, számítógépet használ, légkondit, autoval jár, szemetel...
Sosem hoz az ember olyan döntést, mely a kényelmét komolyabban korlátozná. Ezt nem is várhatjuk el, nem ilyenek vagyunk.

WadWanda 2011.06.08. 10:57:48

@torobala: "Sosem hoz az ember olyan döntést, mely a kényelmét komolyabban korlátozná. Ezt nem is várhatjuk el, nem ilyenek vagyunk."

Az utolsó gondolatod nagyon igaz,(én azért elvárnám a tudatosabb, odafigyelőbb magatartást) módszeresen megsemmisítjük a környezetünket és és várjuk a csodát, hogy mindezt a Föld túlélje...lassú öngyilkosság!

"Ha Földünk beteg és szennyezett, az emberek sem lehetnek egészségesek. Ahhoz, hogy magunkat meggyógyítsuk, előbb bolygónkat kell meggyógyítanunk."

Bobby McLeod

WadWanda 2011.06.08. 11:18:03

Belejöttem az idézetekbe ezt még ide kell tennem!
"Az egységet meg lehet bontani - de törvényszerűen helyreállítja magát. Jó példa erre a mai ökológiai helyzet - mohó, önző, szeretetlen célból ki lehet rabolni a Természetet - csakhogy ennek a következménye, hogy a Természet a lázadó embert visszarántja. A víz elnyeli, a tűz elégeti, szomját nem oltja, mérgezett levegőjével beteggé teszi. Minden önző tettünk, amellyel megsértettük a szeretet egységét, visszahatást szül. Ez a karma. Megtanulni, hogy fájdalmat okozni fáj. És kifosztani a világot: nyomor. És rossznak lenni: rossz. És ridegnek lenni: megfagyás. És önzőnek lenni: elhagyatottság. És nem szeretni: félelem és halál." Müller Péter

Kennyhun 2011.06.08. 15:15:47

"2 témát hiányolok a fotókból(-ról)a szelektív hulladékgyűjtést és az atomenergiát!"

Azért atomenergiát a környezettudatosság mellett megemlíteni napjainkban nem biztos, hogy nyerő. Szegén Japánok saját bőrükön érzékelik.

Akkor inkább csodás szélkerekek... :)

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.06.08. 15:42:10

@Kennyhun: szélkerekek! yesss! hatalmas lájk nekik!

WadWanda 2011.06.08. 17:31:42

Az atomenergia után a környezetvédők máris új célpontot találtak Németországban: a Greenpeace aktivistái követelik, hogy az ország 2030-ig szüntesse be a barnaszén felhasználását. A német áram negyedrészét barnaszénerőművek termelik. A BUND környezetvédelmi szervezetnek már sikerült megakadályoznia 12 barnaszénerőmű megépítését.
@Kennyhun: @PapírKutya: Én is lájkolom a "csodás szélkerekeket", Szerintetek van belőlük elég?

Evaneni 2011.06.08. 18:18:34

Bar ez fotos es nem kornyezetvedelmi blog:), hadd kerdezzem meg, hogy mekkora az eselye a Fold mas, nyugodtabb pontjain egy mindent elpusztito foldrengesnek,ahol atomeromu van?

Nem hagyhatjuk figyelmen kivul a kulonbozo lobbikat sem, akik esetleg azert akarjak lezaratni az atomeromuveket,hogy az o erdekuk ervenyesuljon.

Ra'dioaktivitas nincsen. Radioaktivitas van es ra'diohullamok.

WadWanda 2011.06.08. 18:36:31

@Evaneni: Nyugodtan, a poszt most a környezetvédelemről szól!:)
süti beállítások módosítása