Indafotó útikalauz - Két múzeum Koppenhágában, II. rész

2012.07.25. 09:06 Réka ‎ 1 komment

Koppenhágában rengeteg látnivaló van. Kicsinek és nagynak egyaránt hatalmas élmény Európa legrégebbi és minden bizonnyal legszebb vidámparkja, a Tivoli, a mérhetetlen luxust és bohém kisboltokat felvonultató Stroget, a kihagyhatatlan hajós városnézés és még sorolhatnám. Egy napot viszont érdemes rászánni a régióban páratlan gazdag és érdekes gyűjteményt bemutató Ny Carlsberg Glyptotek néven futó szépművészeti múzeumra.
A Carlsberg név ismerős lehet a sör kedvelőinek. Carl Jacobsen második generációs sörfőzőként 1871-ben alapította a Ny Carlsberg sörgyárat, ahol a ma is ismert sörfajtákat állítják elő. Jacobsen igen művelt ember volt, sokat utazott Európában és befolyásolták a korabeli művészek és az antik világ kincsei egyaránt. A sörbirodalom bevételeinek jelentős részét egy alapítványba fektette, amelynek mindenkori feladata a művészet és kultúra elősegítése. Az alapítvány központi részét képezi a sörfőzdéről elnevezett, Ny Carlsberg Glyptotek nevet kapó múzeum, amelyet Jacobsen 1906-ban adott át a nyilvánosságnak. Az épület száz évvel később egy új szárnnyal bővült, amelyet a világhírű dán építész, Henning Larsen tervezett.

  Réka: Ny Carlsberg Glyptotek

A múzeumban a legősibb mediterrán kultúráktól a krétai, görög, etruszk és római korokig ívelő rendkívűl gazdag szoborgyűjtemény található. Jelentős az egyiptomi gyűjtemény is, de a Glyptotek legalább annyira híres a Franciaországon kívül található legbővebb impresszionista és posztimpresszionista festmény- és szoborgyűjteményéről. Monet, Degas, Gaugain, Rousseau, van Gogh, Cézanne, Rodin - a felsorolást estig folytathatnám és nem fogynék ki a legnagyobb művésznevekből. Egyedülálló a kis balerinákat ábrázoló Degas szoborkollekció - Jacobsen a félkész szobrokat is felvásárolta, ezáltal remek lehetőséget teremtve az utókornak az alkotófolyamat tanulmányozására.

Fotózás

A Glyptoteket mintha a Jóisten is fotózásra teremtette volna. A falakat élénk színekre festették, amelyek előtt remekül mutatnak a márvány, alabástrom és obszidián szobrok. A bőséges fény kerek tetőablakokon ömlik be a termekbe, a kupolákat diszkrét stukkóval díszítették. A modern szárny pedig - ahol a francia festők tanyáznak - önmagában is megér egy fotós látogatást. Az előtérben egy laza Rodin szobor ácsorog (beljebb van még bőven), a hatalmas ablakokon beáramló fény bármelyik napszakban remek fotótémát biztosít. Itt is végig 30/1.4 objektívet és sima UV-szűrőt használtam. Helyenként gond nélkül fotóztam f/8 és elfogadható záridő mellett, de a tág rekeszes bokeh sem okozott gondot. A múzeum a nyári vasárnap ellenére sem volt túlzsúfolt, a rengeteg teremben nem jelent gondot egymás kerülgetése.

 

Réka: Ny Carlsberg Glyptotek 

 Réka: Ny Carlsberg Glyptotek

Réka: Ny Carlsberg Glyptotek 

Hasznos információk

A múzeum közvetlenül a Tivoli mellett fekszik és a központból vagy a vasútállomástól indulva is percek alatt elérhető. A belépő 100 korona, de vasárnap ingyenes a belépés. Hétfőn zárva és a többi napon is nagyon korán (17 órakor) zárnak és naponta csak hat órát tartanak nyitva. Ez a hat óra épphogy elég a gyűjtemény megtekintéséhez, ha nem időzünk túlzottan sokat a hellén vázák és egyiptomi szarkofágok elbűvölő társaságában.
http://www.glyptoteket.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr554663797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása