Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Tibor megkönnyíti az életed rovat - Mechanikus lopásvédelem

2012.08.30. 15:19 Hargita Nándor 6 komment

Tibor, aki vlm néven már több vendégposztot is írt és számos fotóséta köthető hozzá, megengedte nekünk, hogy utánközüljük néhány posztját az új fotótechnikával foglalkozó blogjáról.

A poszt nem a fehéregyensúly-beállításokat vagy a jpg-raw, esetleg az Auto vs. P problémákat feszegeti - mint sok első poszt ebben a kategóriában - hanem egy speciális területre merészkedik, a hardver biztonságáról szól.

Tegye fel a teleobjektívját az, akinek már lopták el gépét (én). Kommentben esetleg meg is írhatja az élményt. De most lássuk a posztot.

Segítség ellopták!

Azt hiszem, ez az a mondat, amitől minden fotósnak borsódzik a háta, főleg, ha a saját felszerelésére gondol. A városban sétálva rendszeresen látok fotósokat, akik a vállukon hordják hanyag eleganciával fedetlen fényképezőgépüket. A drága gép optikával sokszor a kar mögött himbálózik szabad prédaként a tolvajoknak. Észre sem vesszük és már le is kapták a gépet, de a kezünkből is kiránthatják egy óvatlan pillanatban.

A múltkori fotósétán fotóztam egy srácot a hídon. A képeket visszanézve csak itthon figyeltem fel azokra a kis kiegészítőkre, amelyekről úgy gondoltam, hogy növelhetik a biztonságérzetet.

 

Nyilván ebben a formában nem szerettem volna magamra lógatni a felszerelést, de a kép adott ötletet jócskán. Többféle fotóstáskát használok. Ezekhez mindig adnak kiegészítő hevedereket, kapcsokat, amiket eddig semmire nem használtam, viszont eltettem őket egy dobozba. Most kipakoltam mindet és elkezdtem agyalni, melyikkel mit tudnék kezdeni.

Ezek a műszálas hevederek nagyon erősek, viszont a jellemzően hozzájuk adott kapcsok puha műanyagból vannak. Kiválogattam a lehetséges jelölteket és nézegettem a rajtuk lévő gyorscsatokat. Egy kis filózás után kezdett összeállni a kép, mi mindenre van szükségem. Elszaladtam a Gizella utcába, ez egyik kedvenc fotószaküzletembe és segítséget kértem az eladótól. Valami kütyüre volt szükségem, amit a fényképezőgép állványmenetébe tudok rögzíteni és van rajta valamilyen lyuk, vagy rés a pánt rögzítéséhez. Tapasztalt volt a kolléga, mert rögtön hozott egy kis csavaros micsodát (Camera Strap Holder). Ezt igen masszívan fel lehet csavarozni az állványmenetbe, viszont a fém kengyel szabadon tud forogni. Erre azért van szükség, hogy a kengyel forgása ne lazítsa meg a rögzítést. Ez az egyszerű szerkezet 3 ezer forint volt, és boldogan fizettem ki az árát.

Most már csak a műanyag gyorscsatok helyett kellett venni fémet, valamint kellett egy karabíner. A gyorscsatot barkácsboltban, vagy állatkereskedésben, a karabínert, sport, vagy hegymászó-felszereléseket árusító szaküzletben lehet beszerezni. Mindkét eszköz többféle méretben kapható.


Hazamentem és következett az összeszerelés.

Először a fényképezőgéphez valót készítettem el. A gép alá való kütyün átfűztem a hevedert és alaposan rögzítettem. Másik végére egy gyorscsat került. Ezután egy másik heveder mindkét végére gyorscsatot szereltem. A hegymászó karabínert a nadrágom széles derékszíjára húztam. Ide tudom biztonságosan akasztani a két hevedert. Az egyik a géphez van rögzítve, a másik a táskán lévő karikához. A hevedereket olyan hosszúra szabtam, hogy ne akadályozzon a mozgásban, de feleslegesen se lóbálózzon rajtam.


Már két napja használom ezeket és mondhatom, sokkal megnyugtatóbb így járni a városban. A gép alján lévő rögzítő elég lapos, így nem zavaró a függőleges markolat fogása közben. Mikor elteszem a táskába, nem kell levenni a hevedert, a behúzott zippzár végénél kilóg és csatlakozik a derekamhoz. Nyilván nem védi meg a felszerelést minden helyzetben, de megnyugtató érzés, hogy tettem valamit a biztonságért. 


Az összes biztonsági kütyü nem került többe 6 ezer forintnál, ezért számomra nem kétséges, hogy ez elenyésző költség és jó beruházás egy felszerelés sokszázezer forintos árához képest. Ajánlom mindenkinek, jobb félni, mint megijedni!

vlmworld2012

A bejegyzés trackback címe:

http://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr564741840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

DosaAndras 2012.08.30. 18:11:06

Szeretem az ilyen DIY dolgokat...

Némi megjegyzés:
- ha valamit el akarnak lopni, akkor el is fogják. Max nem egy hanem két pofont kapok... :)
- a műszálas hevederek erősek, de egy ollóval/késsel azért nem olyan nehéz elvágni. Tudom, hogy drágább, de egy dróttal erősített heveder sztem jobb választás. Gugli barátom sok találatot kidobott, pl ezt: www.camerasecuritystraps.com/
- a lopás azért sokkal gyakoribb, mint a rablás. Köszönhető a büntetési tételek különbségének és a lebukás veszélyének...Kocsiból, vasúti fülkéből, lakásból szerintem sokkal gyakoribb a fotós felszerelés eltűnése...
- a rablást nagyban megelőzzük, ha nem egyedül vágunk neki a rengetegnek és még jobb is társaságban fotózni... tudom ez nem mindig lehetséges...

Hargita Nándor · http://indafoto.blog.hu 2012.08.31. 14:36:05

@DosaAndras: én erre csak annyit mondok, hogy barcelona, végig a hónom alatt a gép, nyakamon áthurkolva a pánt (lopni nem csak rabolni lehet) egyszer nem figyeltem és egy üres partszakaszon letettem magam mellé egy padra úgyhogy nem fogtam a pántját, azonnal ellopták.

egy ilyen hevederrel még mindig meglenne.

vlmworld · http://www.vlmworld.com/ 2012.08.31. 17:39:38

@darthwalk: Már legalább egy hónapja használom, és semmiben korlátozott, olyan, mintha ott sem lenne, és ad egy jelentős biztonságérzetet, főleg a belvárosi séták alkalmával.

Szentpeter 2012.09.01. 10:06:52

Az ember akkor ir ilyen posztot ha már loptak tőle, tőlem már két kerékpárt elloptak tőlem, na mindegy ez nem tartozik ide, szóval természetesen figyelek mások óvintézkedésére, hiszen nem tudnám csak úgy potolni több százezer forint hiányát..

Nekem a gondom a hátizsák, az a leggyengébb pont, mert elég lehúzni a cipzárt..

A gépet a nyakamba szoktam akasztani, egyrészt mert nem eshet le, másrészt csak a nyakammal együtt lopható el

Azért köszönöm a posztot..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.09.02. 03:12:12

Jó ötlet, kösz.Notebookhoz se ártana valami használható védelem.Tudom, van ez Kensigton féle cucc, de állítólag simán ki lehet tépni a gépből, kicsit kitörik egy kis darab, de használható marad.Sosem tudom, hogy pl egy utazásnál a szállodai szobában van jobb helyen a lapos, vagy a kocsiban elrejtve valahol...Persze gondolom, attól is függ, milyen hely a szálloda és milyen a parkoló, meg az autó... :-/

Evaneni 2012.09.07. 04:17:11

Okos es otletes dolog!