Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Az üvegekről - vlm

2012.09.21. 09:53 Hargita Nándor 16 komment

Akkor most mit is vegyek?


Mikor valaki rászánja magát a vásárlásra és nekilát körbenézni a lehetséges jelölteket, könnyen kiderülhet, hogy a hatalmas választék igencsak megnehezíti a döntést. A mostani kis szösszenet ugyan nem fog konkrét választ adni, de talán segít a döntés meghozatalában.

***

Ha valaki kompakt gépről vált DSLR (Digital single-lens reflex cameras) gépre, netalán első fényképezőgépét ezek közül választja, akkor először a márkák közül kell választania. Ez a választás döntő lehet, hiszen ilyenkor eldől, hogy később a lencséket és más gyári tartozékokat milyen árban tudjuk megvásárolni, illetve másik fontos szempont a szervizelhetőség. Ha egyszer beruháztunk egy adott márkába, csak nagy anyagi veszteségek árán tudunk másikra váltani.

Minden gyártónak van többféle szintű/kategóriájú fényképezőgépe, és ha a gyártók azonos szinten álló gépeit hasonlítjuk össze, akkor átlagos amatőr felhasználás esetén közel sincs akkora különbség, mint azt elsőre feltételeznénk. Az eltérések inkább a szolgáltatásokban nyilvánulnak meg, mint a képminőségben. A legtöbb fotós a számítógép monitorán nézegeti a fényképeit, esetleg megosztja őket valamilyen fotómegosztón, blogban. De még A4-es méretű fényképek esetében is alig látható különbség az egyes gyártók gépeinek minősége között. Ha tehát nem ebből akarunk megélni, akkor szerintem teljesen mindegy, melyik gyártó fényképezőgépét választjuk.


Mindenki más paramétereket tart fontosnak, így most elsősorban a saját igényeim és tapasztalatom alapján boncolgatom a kérdést.

Mikor kikötünk egy gyártó fényképezőgépe mellett, érdemes utána nézni néhány kiegészítő tartozék árának (itt most kizárólag az eredeti gyári tartozékokra gondolok, mert "külső" gyártótól minden géphez vásárolhatunk tartozékot, viszont elég vegyes eredménnyel).

  • Szinte biztosan szükségünk lesz tartalék akkumulátorra, ezért jó ha tudjuk, mennyit kell rá áldozni. 
  • Ha csak ritkán fotózunk, és leginkább nyaraláskor használjuk majd a gépet, akkor KIT-ben inkább egy nagyobb átfogású zoom objektívet javaslok, amely 16-18mm környékén indul és 100-300mm-ig terjed. Az áruk ugyan magasabb, de optikacsere nélkül végigfényképezhetjük ezekkel a fél világot, és a táskában is kevesebb helyet foglal. Egy dolgot azonban tartsunk szem előtt, minél nagyobb a zoom optika átfogása, annál gyengébb a kép minősége és itt főleg a képsarkokra kell gondolni. Kivétel mindig akad, ezért nem árt, ha vásárlás előtt tájékozódunk a világhálón a kiszemelt felszereléssel kapcsolatban.
  • Ha valaki elszánt fotós és nem csak a nyaralások, születésnapok alkalmával használja fényképezőgépét, akkor egy idő után először az objektív cseréje merül fel. A KIT-ben vásárolható gépekhez leginkább olcsó és egyszerű zoom objektívet társítanak (17-85mm, 18-55mm, 18-105mm), amelyek ugyan alkalmasak sokféle fotózási feladat megoldására, de egy idő után biztosan korlátozó tényezőnek érezzük őket. KIT összeállítások között is találunk számtalan variációt, az egyszerűbbtől a minőségibb darabokig, tehát elsőre azt döntsük el, most akarunk gépet venni egy olcsóbb lencsével, amit aztán majd lecserélünk, vagy gyűjtünk még egy kicsit egy jobban használható darabra, és mikor igény jelentkezik, akkor veszünk mellé egy másik kiegészítő objektívet. Szerintem az utóbbi a költségkímélőbb. Az is megoldás lehet, ha az önálló vázhoz magunk választjuk ki az első objektívet. 
  • Egy idő után szükségünk lehet egy a gépbe építettnél nagyobb teljesítményű vakura. Nem árt, ha feltérképezzük a választékot és az árakat.
  • A képek felbontását tekintve (MP, megapixel), ma már mindegy melyik gépet választjuk. A mostani DSLR gépek már jóval 10 MP felett járnak, és jó ha tudjuk, hogy egy A4-es méretű fotóminőségű papírképhez ennél kevesebb is elegendő. A felbontás tehát inkább régebbi, használt gép vásárlása esetén lehet mérvadó.

Nézetem szerint ezek a főbb eldöntendő kérdések, amit mindenkinek magának kell mérlegelni. Még egy jó ideig nem kérdés, hogy full frame, vagy APS-C szenzoros gépet vegyünk, hiszen az utóbbiak felébe, harmadába kerülnek.Gép vásárlása esetén mindenképp fogjuk készbe a kiszemelt típust. Jobb, ha ezt nem a konkrét vásárláskor tesszük meg, hanem még előtte, hogy legyen időnk mérlegelni más szempontokat is. Nézzük meg, hogy az egyes gombok, kapcsolók mennyire esnek kézre. Könnyen idegbajt kaphatunk egy rosszul elhelyezett és sűrűn használt funkció gombjának elhelyezkedésétől, vagy ha egy funkciót csak a menüből érhetünk el. Minden kiválasztott gépnél nézzünk bele a keresőbe. Ez főleg szemüvegeseknél fontos, lehet, hogy emiatt nem látjuk a kereső minden kijelzését egyszerre. Feltűnhet, hogy nem egyforma a látott képek mérete a keresőben. Ez persze nem hiba, de a túl kicsi keresőkép hátrányos lehet az élesség ellenőrzésekor. Az is kiderülhet, hogy a keresőben látott kép egyik másik gépnél nem elég tiszta, vagy éppen sárgás színezetű. Tehát nézelődjünk és tapasztaljunk.

Olyanokhoz, mint az
  • Egy kép vagy sorozatfelvétel
  • Autófókusz, vagy manuális
  • Fénymérési mód (spot, középre súlyozott, kiértékelő)
  • Fényképezési mód (M, A, S, P)
  • Érzékenység (ISO)
legyen külön gomb és ne a menüből keljen állítani, ezeknél fontos, hogy gyorsan elérhetők legyenek.

Ha nem akarjuk, hogy egy idő után a felvételek tele legyenek apró fekete pontokkal, akkor fontos még a szenzortisztító funkció, főleg, ha videó mód is van a gépben. Fényképezés közben csak az exponálás pillanatában kerülhetnek porszemek a szenzorra, videó módnál viszont a felvétel teljes ideje alatt. A szenzortisztító funkció a por egy részét lerázza magáról, de azért így is szükség lehet időnként a manuális tisztításra, amit inkább a szervizzel végeztessünk el.

Apropó szerviz. Különböző fórumokon sokfélét hallani az egyes márkákhoz tartozó szakszervizek hozzáállásával kapcsolatban.  Ezek nem teljesen megalapozatlanok, ezért a márkaválasztásnál ennek is járjunk utána. Persze ezt soha ne az eladótól, vagy a szerviztől kérdezzük meg. Ha tehetjük, akkor hivatalos márkakereskedőtől vásároljunk, mert a szürke importban beszerzett termékekre sokszor nem érvényes a gyári jótállás. Ilyenkor hiba esetén az üzletbe kell visszavinni a terméket és ők küldik külföldre azt javíttatni.A legnehezebb döntés mindig az objektív kiválasztása. Elképesztően nagy a választék és sokszor az ember még azt sem tudja kideríteni, mi a különbség az elsőre közel egyforma paraméterekkel rendelkező darabok között. Itt nagyon fontos az átgondolt és tudatos döntés, hiszen hosszútávon kell gondolkodnunk, úgy ahogy az elmúlt húsz esztendő kormányinak nem sikerült. Mikor kezd szűkössé válni a géphez adott KIT objektív, akkor nem árt végiggondolnunk, mi mindent szoktunk fotózni, és mi az amit most nem tudunk, de szeretnénk.

A legtöbb fotósnak elegendő két zoom optika, egy a nagylátótól a rövid teléig, fölé pedig egy hosszabb telezoom (pl. 17-55mm/55-200mm, 18-55mm/55-300mm). Ezzel a két objektívvel szinte minden helyzetben tudunk fotózni, gyenge fényviszonyok esetére legfeljebb egy fényerős alapobival kell kiegészíteni, amely viszonylag olcsó beruházás (az alapobjektív gyújtótávolságáról és a lehetőségekről az adott fényképezőgép gyártójának weboldalán is tájékozódhatunk). A két objektív gyújtótávolságában felesleges a nagy átfedés. Az sem baj, ha ott "kiesik" néhány tíz milliméter. Az én két zoom optikám 24-70 és 80-200 mm-es és még sosem okozott gondot a kettő közötti hiányzó 10 mm.

Akik szeretik az extra látószögeket, azok gondolkodhatnak extra széles látószögű zoom objektívekben is (10-20mm, 12-24mm), melyet egy telezoommal egészíthetnek ki. Ők idővel középre vásárolhatnak egy alapobit, vagy egy közép zoomot.

Az elszántabb fotósok fixekben is gondolkodhatnak. Ezeknek általában jobb a fényerejük, és a képminőségük, mint a zoomoknak. Én nekik azt ajánlom, hogy gép vásárlásakor vázat vegyenek önállóan egy fényerős alapobjektívvel. APS-C vázhoz ez a gyújtótávolság 30-35mm környékén van, jellemzően f/1,8-as fényerővel. Sokan elképzelni sem tudják, hogy mennyire jól használható ez az emberi látáshoz közelítő látószög. Később ezt kiegészíthetjük egy 20-24mm-es nagylátóval és egy 100-200mm-es telével. Fix objektíveknél általában elegendő a gyújtótávolságot duplázó sorozat (pl. 24mm, 50mm, 100mm, 200mm), de jó páros lehet egy 35mm-es és egy 85mm-es objektív.

Akik szeretnének a természetben fotózni, esetleg lepkéket, virágokat is, azoknak is van javaslatom. Két optika, egy fix 20-24mm-es, vagy 10-20mm-es zoom, hozzá egy 100-150mm gyújtótávolságú makró objektív már igen jó összeállítás lehet. Én rendszeresen csak két optikát viszek a természetbe, a 24mm-es nagylátót és a 105mm-es makrót.

Utcai fotózáshoz szerintem legjobb választás az alapobjektív f/1,8, vagy f/1,4-es fényerővel, vagy egy alap zoom.


Egy korábbi posztban is leírtam, hogy objektíveknél (is) minőségi cserére kell törekednünk. Szerintem nem érdemes lecserélni a gyári KIT 17-55mm-es objektívet mondjuk 16-85mm-esre, csak azért, mert egy picivel nagyobb annak az átfogása és esetleg f/4-5,6 helyett f/3,5-4,5 a fényereje. Véleményem szerint az ilyen csere nem vehető észre a fényképeken. Ha vásárláskor választhatunk stabilizátoros és a nélküli változatok között, akkor én inkább a stabilizátorosat ajánlom, még ha annak magasabb is az ára.

Még nem ejtettem szót a képzajról, pedig sokakat borzasztóan aggaszt. Általában elmondható, hogy egy adott kategória újabb típusa kevésbé zajos képeket készít, magasabbra emelhetjük az ISO érzékenységet. Mint mindig, ez alól is vannak kivételek, így ennek is érdemes utána nézni.

Objektívet nem csak az eredeti gyártótól, hanem "idegen" gyártó típusai közül is választhatunk, de ekkor legyünk még óvatosabbak. Az olcsó ritkán jó, a minőséget mindig meg kell fizetni. Az ilyen gyártóknak (Sigma, Tokina, Tamron, Samyang, stb.) épp úgy vannak jó, mint silány termékeik, és rájuk jobban jellemző a kiszámíthatatlanabb minőség, amit én a kevésbé precíz gyártásnak és a végellenőrzés hiányának tudok be. Ezek a szerkezetek nem csak optikai értelemben lehetnek gyengék, hanem mechanikusan is. Esetenként silány műanyagból készülnek, kotyognak, vagy a beépített processzor kommunikál hibásan a vázzal. Ez utóbbit részben ellenőrizhetjük, ha a kiszemelt optikával többféle gyújtótávolságon készítünk felvételeket és ellenőrizzük az EXIF adatok pontosságát, meglétét.

*
Hát nem tudom,  mennyit segítettem, de a leírtakból az is látszik, hogy érdemes alaposan megfontolni a vásárlást, főleg akkor, ha az elkölthető keret szűkös. Ha nagyjából tudjuk, hogy milyen felszerelést szeretnénk, akkor türelemmel spóroljunk és ne költsük a pénzünket türelmetlenségből egy olcsóbb optikára csak azért, hogy azt később majd tovább cseréljük. Sokkal többre megyünk egy darab jól megválasztott optikával és kreativitással, amit később kiegészíthetünk, mint rosszul összeválogatott 3-4 silány darabbal.

vlmworld2012

A bejegyzés trackback címe:

http://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr944791969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

kisklau 2012.09.21. 10:45:54

Köszönöm szépen. Részemről jól jött és megerősített abban, hogy még várnom kell, mert a drágább jobb :)

Hargita Nándor · http://indafoto.blog.hu 2012.09.21. 10:48:33

@kisklau: de Klaudia, hát hogy lesz így fellendülés, ha nem ruházol be? :(

Legalább egy új Iphone-t vegyél! :D

index.hu/tech/isor/

kisklau 2012.09.21. 10:54:46

Beruháznék én ... gondolhatod :)
Szeretnék majd makró-üveget. Már régóta :D

Persze Iphone. Meg ne kövezz, de samsungom van és szeretem :D

Hargita Nándor · http://indafoto.blog.hu 2012.09.21. 11:21:09

@kisklau: jó, hát nem járhat mindenki fekete garbóban!

amúgy, viccelek csak, nagyon szeretnék óriási kijelzős telefont, de amíg megy a sima iphone4-em, addig gondolni sem akarok a vásárásra. a htc oneX elég jó cucc volt, szerzek majd egy galaxys3-at is tesztelni.

kisklau 2012.09.21. 11:45:34

@darthwalk: Azért a jóra lehet vágyni :) Talán úgy előbb lesz :D

Ahogy látom egyébként Te rengeteget fotózol a telefonoddal. Én is rákaptam...

Hargita Nándor · http://indafoto.blog.hu 2012.09.21. 12:23:31

hát igen.

indára bőven nem megy fel az összes

instára, facebookra, tumblrre, foursquarre igen.

Hargita Nándor · http://indafoto.blog.hu 2012.09.21. 13:34:08

mármint, a fenti négy szolgáltatásra összességében többet töltök mint indára, ezt akartam írni sietve :)

kisklau 2012.09.21. 21:42:44

@darthwalk: Ebből van olyan, amit ismerek :) Maradjunk annyiban :D

DosaAndras 2012.09.22. 16:40:48

Szokásosan jó Vlm írás! Részletes, mindenre kitérő!
Két komment:
- Vannak azért olyan vázak, ahol a vázban van a stabilizátor (Sony, Pentay, Oly, ...) Ezekhez ritkán találni stabis obit.
Viszont tény, hogy az objektív stabi hatásosabb, mint a váz stabi... cserébe minden obink, még ha nem is olyan mértékben, de stabilizált.
- 16-80/85mm objektív a legjobban használható szerintem, a legkevesebb cserét igényel. Szerintem igen is nagy ugrás a 18-55-höz képest a -2, +30mm, nem beszélve a képminőségről.

vlmworld · http://www.vlmworld.com/ 2012.09.22. 17:44:43

@DosaAndras: Egyetértek. Pont ezért írtam, hogy érdemes inkább spórolni egy jobb obira, mint olcsót venni és azt lecserélni.

Sl31pn1r · http://dudu.im 2012.09.23. 19:26:40

gratulálok, nagyon jó cikk ;)

szabolcsfoto · https://www.facebook.com/SimoSzabolcsPhoto 2012.09.24. 16:50:51

Jó kis cikk :)
Még egy annyit, hogy a drágább nem feltétlenül jelent mindig jobbat: lásd: canon 18-55 IS (20e használtan) vs canon 17-85 (60e) és a kis kitobi kenterbe veri a 17-85-öt :)
Úgyhogy a lényeg: jól utána kell nézni a dolgoknak, sok tesztet olvasni, vásárlás előtt próbálgatni az obikat :)

És egy hasznos kis oldal:
www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=251&Camera=474&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=763&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0

vlmworld · http://www.vlmworld.com/ 2012.09.25. 05:41:43

@szabolcsfoto: Ez így van, rengeteg időt kell rászánni, hogy ne legyenek nagy meglepetések.
Ezt az oldalt én is szoktam nézni, nagyon hasznos. :)

Miumiu 2012.09.30. 12:27:33

Köszi a cikket, nagyon-nagyon sok hasznos dolgot olvastam benne, főleg hogy már jó ideje tervezgetek a KIT helyett egy újabb objektívet... mivel épületeket is szeretnék fotózni a Sigma 10-20 mm-essel szemezgetek már vadul egy ideje, csak sajnos az ára. :(
Makrónak egy fix 100-ast használok eddig remekül bevált :)