Serko a multiexpó specialista

2014.03.12. 13:03 Hargita Nándor 11 komment

Seres "serko" Gábor képeivel többször találkozhattatok már itt a blogon, így tudhatjátok, hogy előszeretettel készít különleges hatást keltő "multiexpó" képeket, ezt a technikát mutatja be nekünk részletesen Gábor itt az Indafotóblogon.

Nem erősségem a bemutatkozás, így ez a rész nem lesz túl hosszú..

 

Békéscsaba mellett, Kétsopronyon élek egy tanyán.  Egy ideje munkanélküli vagyok, fotózásra sem kérnek fel túl sűrűn. Amikor mégis, akkor általában megalázóan alacsony összegek kerülnek szóba, így ezt a technikát leginkább csak a számomra fontos emberek megörökítésére használom. 

 

Valószínúleg bárki-bárkiről tud hasonlót, de jóval nagyobb arányban sikerülnek ezek a képek akkor, hogyha nekünk kedves modellt fényképezünk.

 

A multiexpós képek legtöbbször kettő, ritkábban három egyedi kép kombinációjából születnek:

serko: három a kislány - indafoto.hu

serko: Viki monokróm - indafoto.hu

Mivel a többszörös exponálás során több fény éri-érheti a filmet mint amennyi kívánatos, célszerű valamennyire alulexponálni a képeket. Persze a fényviszonyok és a film érzékenységének figyelembevételével kell eldönteni, hogy szükséges-e expókorrekció, vagy sem.

Ahhoz, hogy igazán érdekes legyen a végeredmény, valamennyire memorizálni kell a már elkészült képet és fokozottan ügyelni kell a kompozíciós szabályok betartására is.  

Eltérő gyújtótávolságú objektívekkel még szokatlanabbá válik a végeredmény:

serko: Szandra - indafoto.hu

serko: az erdő szélén - indafoto.hu

serko: magasleselkedés - indafoto.hu

Fix objektíveket használok, a nagylátószög-portréobjektív kombináció nem csak portrénál működik, más témákhoz is megfelelő: 

serko: analóg pipacsmező - indafoto.hu

 De nem feltétlenül szükséges eltérő gyújtótávolság, egy objektív is elég lehet.

serko: piros csizma - indafoto.hu

serko: Gerda - indafoto.hu

Még a fotós laborok hozzáértéséről és a legutóbbi dia előhívásról. A diát E-6-os vegyszerrel kell előhívni, a színes negatívokat pedig C-41-el. Nagy nehezen találtam egy helyet, állításuk szerint ők diát is előhívnak. És ez így is van, előhívják C-41-el, negatívként.:) Hiába magyaráztam el az elején, fogalmuk nem volt, hogy miről beszélek.. A keresztbehívás is egy létező technika szerencsére, így nem ment tönkre a film és a végeredmény sem lett olyan rossz.

 

A végére hagytam az egész különleges makró-portré sorozatot:

serko: Molli virág makróval 1. - indafoto.hu

serko: Molli virág makróval 2. - indafoto.hu

serko: Molli virág makróval 3. - indafoto.hu

Seres Gábor teljes indafotós profilját itt találjátok, benne még több képpel Molliról, Szandráról, Gerdáról, Vikiről, Izáról Angieről és még más modellekről!

Gábor multiexpós képei pedig ebben az albumban vannak.

Itt tudtok írni Gábornak az indafotós profilján, de feltehettek neki kérdéseket kommentben is, ha ideje engedi, válaszol rá. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr895856067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2014.03.14. 11:45:01

Jók. Ha jól értelmezem, ezt digitálissal nem lehet? Már van olyan gép, amivel lehet?

serko79 2014.03.14. 11:58:06

Köszi. Biztos vannak olyan digitális gépek, amikkel lehet hasonlót. Meg esetleg egyéb képszerkesztő programokkal is megoldható.
De ez azért annyiban mégis más, hogy a film előhívásig nem lehet tudni, hogy melyik kép hogyan sikerült.

nwp 2014.03.14. 12:08:12

Helló!
Jók a képek, annyit megkérdezhetek, hogy mi a munkamenet? Én is csináltam ilyen régebben, mert be lehet akasztani a gépemen a kockát, de nem egyszerű lefotózni valakit a lakásban, aztán a rétre kirohanni hátteret fényképezni rá, aztán vissza az új képért stb. :) Szóval te végigfotózod egyszer jegyzetelve, és mondjuk sötétszobában újrakezded a filmet az elejéről, vagy a körülményes módszerrel csinálod?
Budapesten különben pár helyen lehet még diát hívni, de ők is külföldre küldik ki, és 2-3 hét míg visszaér.

serko79 2014.03.14. 12:20:16

Köszi. Először általában az alap képet készítem el, leggyakrabban szabadtéren. Ilyenkor nem telik olyan sok idő a két kép elkészítése között. Úgy kell komponálni, hogy a másik fotónak is "legyen hely" és hogy valamilyen módon kapcsolódjanak és lehetőleg harmonikusan kiegészítsék egymást.
A makró-portré kombinációknál viszont jóval több idő szokott eltelni a képek készítése között. Több nap, volt amikor pár hét különbséggel készültek.
Minél több kép készül egymásra, a hibalehetőségek száma is hatványozódik. Ilyenkor sötét háttér előtt célszerű fotózni a főtémát.
Ha legközelebb diához jutok, szerintem kivárom azt a két-három hetet.:)

rockjano 2014.03.14. 12:23:39

Természetesen profi digitális géppel ugyanúgy lehet mint analóggal meg még lehet is állítani hogy hogy csinálja (gain vagy nem)

Szép ez meg minden de igazán mi az értelme??? Photoshopban sokkal profibban meg lehet csinálni és úgy ahogy az ember akarja, ez így egy amatőr szimpatikus lelkes próbálkozásainak tűnik…már elnézést…

Az hogy fotózásból már nem lehet megélni az teljesen igaz de sokminden másból sem lehet, tragédia ezaz ország…

serko79 2014.03.14. 12:39:37

Annyi az értelme mint mondjuk a fotózásnak általában, vagy a festészetnek, vagy bármi másnak.
Senkit sem tartok vissza attól, hogy akár digitálisan akár analóg módon hasonló képeket csináljon akár "profibban"..

nwp 2014.03.14. 13:37:12

@rockjano: Az igen :DDD

"Szép ez meg minden de igazán mi az értelme??? Photoshopban sokkal profibban meg lehet csinálni és úgy ahogy az ember akarja, ez így egy amatőr szimpatikus lelkes próbálkozásainak tűnik…már elnézést…"

Hasonló érveléseket várok a természetes vs. szilikonmell vitára is :DDD Nem beszélve szegény Picassóról aki egy épkézláb fát nem tudott lerajzolni. Bezzeg ha van fotosoppja :(

DogTheDog 2014.03.15. 18:19:01

@rockjano: Az az ertelme,hogy ha nem csinalnak a fotosok a kameraban mint Feature (es ugye nem mint hiba),akkor senkit sem erdekelne a PS varazslat sem.
Alig van,ami a PS felol megy at a fotografiaba,viszont szinte minden a fotografiabol megy a PS-be.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2014.04.09. 00:50:47

@Gyingizik: Több digit gépel is lehet ilyen többszörös expozíciót is készíteni ma már, pl. az Olympus PEN E-P2-vel is.

Még filmre készítettem véletlenül egymásra exponált sorozatot: Andrássy úti bérházak + drezdai Neustadt utcarészletek. Izgalmas lett.

serko79 2014.04.23. 10:51:56

Feltöltöttem néhány eddig még nem látott régi-új multiexpós fotót, mint pl ezt is, ami csak félig az én munkám.

indafoto.hu/serko/image/20898737-2c4cadb6
süti beállítások módosítása