Az Én Lánchidam fotópályázat - a zsűri értékelése

2011.02.24. 21:20 Hargita Nándor 6 komment

Eredményt hirdetünk a Széchényi Világai kiállítás részeként futott Az Én Lánchidam fotópályázaton. A zsűri a személyes, egyedi nézőpontot, a fotós általi legmagasabb hozzáadott értéket díjazta. A pályázaton amatőrök és profi fotósok egyaránt indulhattak.

Összesen hat díjat - egy fődíjat, két felajánlott díjat és három különdíjat - osztottunk ki, a fődíjat Patkós Tamás Sokak által inspirálva című képéért kapta. (A képre kattintva megnézhetitek a NAGYKÉPES blogon a díjazott fotókat.)

tamas.patkos@t-online.hu: Sokak által inspirálva

A zsűri tagjai:

  • Kiscsatári Marianna - Magyar Nemzeti Múzeum
  • Fejér Gábor - Népszabadság
  • Hargita Nándor - Indafotó

 

Kiscsatári Marianna értékelése:

 A MNM által kiírt, a Széchenyi világai című kiállításhoz kapcsolódó fotópályázatra várakozáson felüli mennyiségű és minőségű kép érkezett be, közel 1680 db.
A zsűrinek nem volt könnyű dolga: sok értékes, érdekes felvétel nem kerülhetett díjazásra – részben a díjak korlátozott száma miatt -, de a vetítésre beválogatott felvételeket (remélhetőleg) sok ezren láthatják majd.
Alapvető bírálati szempontnak tekintettük, hogy a kiírás alapelveként megfogalmazott feladat: Az ÉN Lánchidam – valósuljon meg. A személyességet díjaztuk tehét, azt, hogy a felvétel készítője a saját látásmódját, benyomásait, emlékét, érzését jelenítse meg.
S ha ez magas technikai színvonalon készült el, az alkotói ÉN átsugárzott a fotón a befogadó számára: már a jelöltek közé került az alkotás.
Egy múzeumi pályázat esetében stílszerű, hogy a hídépítők az elkészült művet, annak elemeit „műtárgynak” nevezik. A Lánchíd így tehát a mi műtárgyunk, amely amely biztonságot adó kecsességével valóban a Duna gyöngye. Arca ezerféle,, láttuk már többször, mégis meglepő volt számomra sok pályázó egyedi szemszöge. Sokat megtudtam a beküldött fotográfiákból a Duna egyik legszebb építményéről.
Számos felvétel örökítette meg a hidat úgy, mint a túrstáknak szóló, legkiválóbb, gyönyürű képeslapokon. Az első 3 helyezett ill. a különdíjat kapottak közé nem azért nem került ilyen fotó, mert nem felelt meg a tágan értelmezett pályázati kiírásnak, hanem mert a meglepő, néha már-már meghökkentő egyediséget megjelenítő felvételek háttérbe szorították ezeket. Viszot jónéhány bekerült a vetítésbe, hiszen rendkívül szép és értékes felvételek ezek is.
Nagyszerű felvételek készültek a híd részleteiről: kandelláberek, láncszemek, szegecsek, korlátok és árnyékok – és persze az oroszlánok.
Meglepően kevés ember szerepel a fotókon, ezért is volt felüdülés némely fotográfia „riportos” bája.
Kénytelenek voltunk még egy – lazán értelmezett – válogatási szempontot is figyelembe venni: a felvételek készítésének időpontját. Előnyt élveztek a pályázatra készített, „friss” fotók. A 4-5-6 évvel ezelőtti felvételek között is szrepel szép számmal kiváló alkotás – ezért is vetítünk belőlük néhányat.
A pályázatra beérkezett alkotások technikai színvonalával fotográfus zsűritársaim bizonyára szakszerűbb véleményt fogalmaznak meg. ( Ebbe nem kontárkodnék bele!)
Mindannyian nyertünk ezzel a pályázattal: öröm volt látni a képkészítők ( nagyrészt amatőrök ) kép- és városszeretetét, lendületes ötletességét, többször kedves humorát És hát a fotográfia szeretetét.
Köszönjük ezt minden kedves pályázónak!
Tekintsék meg a felvételeket az indafoto.hu-n, ill. a több mint 170 db-os válogatás vetítését a MNM különböző kivetítőin.

Fejér Gábor értékelése:

Hálás, ám egyben mégis roppant hálátlan feladatra vállalkoztak Az én Lánchidam fotópályázat résztvevői. Hálás, hiszen egy gyönyörű panorámájú város ékkövéről kellett képeket készíteniük, de éppen ebben állt a dolog nehézsége is.

A Lánchidat ugyanis hivatásos és és amatőr fotósok sokasága örökítette meg, a legkülönbözőbb fény és időjárási viszonyok között, szinte minden létező nézőpontból, földről, vízről, levegőből és persze magáról a hídról. Ismerünk remekműveket és láttunk ezerszámra giccses, unalmas, érdektelen, de leginkább egyforma képeket.

A szerény díjazás ellenére nagyon sokan vállalták a megmérettetést, a legtöbbjük új képekkel. A beérkezett 1600 kép válogatásánál a zsűrit az újdonság varázsa izgatta leginkább, becsülve azt az igyekezetet, amit az alkotók a pályázat a sikere érdekében kifejtettek.

Nem díjaztunk visszaköszönő régi sikeres műveket, szép színes képeslapokat és agyon fotosoppolt kreációkat. A pályázat nyertes képei fényképezőgéppel és szemmel készültek. Nem érződik rajtuk a nyerni akarás izzadsága sem a profizmus fitogtatása, csak az alkotás öröme. Egy másik zsűri talán egész más képeket választott volna. Mi ezeket a fotókat vállaltuk volna szívesen saját alkotásként is.Gratulálunk a pályázat valamennyi díjazottjának és résztvevőjének, köszönjük munkájukat és a fotográfia szeretetét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr812688519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sz zoli 2011.03.03. 09:30:10

Tisztelt Zsüri, leginkább tisztelt Fejér Gábor!

Köszönöm szépen a véleményeket, azt hiszem sokunknak hasznos megismerni, hogyan is látják a zsüritagok munkáinkat.

Örültem Kiscsatári Mariann korrekt, biztató sorainak.

Nem örültem viszont annak, hogy Fejér Gábor úr mintegy bűnözőként állít be többek között engem is (persze nem név szerint).
Értem magamra ezalatt a "visszaköszönő régi sikeres műveket" .
Tény, hogy a kép, melyet feltöltöttem, 6606 megtekintést, 193 Facebook tetszésnyilvánítást, és 42 indafotó lementést hozott, és valóban korábban is sikeres volt egyéb pályázatokon.

Ezért nem hiszem, hogy szégyellnem kéne magam.

A zsürizés mindenesetre korrekt volt, a saját szempontjainak maximálisan megfelelő és következetes. Sajnos a pályázók nem értesültek ezekről a szempontokról csak utólag.

Jó lett volna, ha a pályázati kiírásban szerepelnek azok a szempontok, amikre hivatkozik a tisztelt zsüri, milyen feltételeknek feleljenek meg a beküldött pályaművek.
Amennyiben szerepelt volna a kiírásban, hogy nem lehet pályázni giccses, unalmas, érdektelen, és egyforma képekkel, vagy már korábban más pályázatokon díjazott, fotoshoppolt, vagy profi képekkel, akkor talán kevesebb fejtörést okoztunk volna Önöknek.

Eme sorokat okulásképp írtam, mivel kissé felháborított az a stílus, ahogy a pályázókról fogalmazott, persze általánosságban.
Mivel mi, pályázók megtiszteltük a kedves zsürit azzal, hogy pályáztunk ilyen-olyan képekkel, sértő, hogy lepocskondiázza munkáinkat, és izzadtságszagú nyerniakarással vádolja azokat, akik vették a fáradtságot, bátorságot, hogy megmérettessék magukat, látásmódjukat, munkáikat.

Kis biztatás,jó tanács, lelkesítés az amatőröknek (értve ezalatt saját magam is) jobban esett volna mindannyiunknak.

Remélem soraim nem bántóak, de elgondolkodtatóak voltak, és nem süket fülekre találtak.

Maradok tisztelettel:

Szilvás Zoltán
Budapest

DosaAndras 2011.03.03. 12:25:50

@sz zoli:
Egyetértek veled. Máshogy is meg lehetett volna fogalmazni, hogy miért az a kép nyert amelyik...

Engem ez borzasztott el a leginkább:
"Nem érződik rajtuk a nyerni akarás izzadsága.."
Aki kihasználja a technikai lehetőségeket, próbálja a témát kreativabban megközelíteni, az csak egyszerű pályázathajhász?
(a kép döntése, ff használata még belefér?! :) )

Én indultam a pályázaton, sokat gondolkoztam, hogy mit fotózzak, nem akartam 1651. sablon képet a hídról. A zsűrinek nem jött be, van ez igy.
Ja és nyerni akartam, izzadtam is érte :)

Viszont lássuk be több mint 1500 fotó végignézése is nagy feladat, mások a meglátásaink, ezért is születik ennyi féle fotó.

És örültem ennek a pályázatnak és remélem lesz még sok hasonló. Gratulálok minden résztvevőnek és nyertesnek.

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2011.03.03. 12:39:36

@sz zoli: Zoli. Ne idegeskedj kérlek.

A pályázati kiírásban explicite nem szerepelt, hogy nem lehet indulni ilyen meg olyan meg amolyan képpel, mert ez nem volt kizáró ok.

A pályázat neve viszont az volt: "Az Én Lánchidam". Ennek megfelelően jártunk el a zsűrizésnél, azokat a képeket díjaztuk, ami mögött a fotós egyedi szemléletét láttuk meg. Nem volt könnyű, sokáig vitatkoztunk a képeken amíg megszületett eza végeredmény.

A te vízió című képed szenzációs fotó, valószínűleg megismételhetetlen pillanatot örökítettél meg. Ezt bizonyítják egyrészt a látogatottsági és kedvencelési adatok, másrészt az is, hogy eljutott a fotód a zsűri asztalára. Díjat ugyan nem kapott, de azt elmondhatom, hogy ott volt a legjobb képek között.

Eltúlzottnak érzem a vagdalózásodat amivel ráülsz Fejér Gábor egy-két szavára az értékelésben, kár érte.

Különösen abból a szempontból kár, hogy ha jobban megnézed a győztes képeket, egy kivétellel mind amatőrök készítették, pont az amatőrfotósoknak szólnak ezek az eredmények, pont az amatőrfotósok számára lelkesítőek, amikor pontosan látható a pályázaton indított képek átpörgetése utána hogy legalább egytucat profi fotós is indult. Nagyon jó képekkel, de csak egy volt aki ténylegesen a pályázatra készítette a képeit, őt magasabbra is értékeltük, mint aki beküldte az augusztus 20-án készített profi képeit.

Te azzal nyertél leginkább, hogy hatezren megnézték a fotódat és több százan kedvencelték itt és facebookon is - ezért külön sajnálom, hogy letörölted. Nagyon kevés kép ér el ilyen kiemelkedő eredményt, ezért megpróbálom visszaállítani a fotódat minden nézettségi adatával együtt.

sz zoli 2011.03.03. 13:14:33

@darthwalk:

Kedves Nándi!

Én a véleményemet továbbra is tartom, így nem lenne szabad profi fotósnak az amatőrökhöz viszonyulni, és még ennek nagy nyilvánosság előtt hangot is adni!

Az értékelésekkel semmi bajom, az utólagos szabályok felvonultatása, és a degradáló stílus bosszantott fel.

tisztelettel
szzoli

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2011.03.03. 13:24:45

@sz zoli: Magadra vettél néhány jelzőt, amit nem kellett volna :(

Gábor tényleg sarkosan tud fogalmazni, de ebben az esetben ez nem volt vészes.

Utólagos szabályokat nem vonultattunk fel. Az nem szabály, hogy "egyéni szemlélet" akkor lettünk volna igazán szorult helyzetben, ha ezeket bele akarjuk írni a sabályzatba, ezek csupa _szubjektív_ dolgok. De a zsűri már csak ilyen. Szubjektív. Amatőrfotósokat díjaztunk, akik - ahogy a bevezetőben is írtam - olyanokat, akik a legmagasabb saját hozzáadott értéket mutatták fel.

sz zoli 2011.03.03. 13:41:12

Harmadszor mondom el, hogy a végeredménnyel semmi bajom.

Én csak egy amatőr fotós vagyok, aki indult egy pályázaton pár képpel, és elmondta a véleményét, mivel lehetőséget adtatok rá.

üdv.
szzoli
süti beállítások módosítása