Carl Milles és a Millesgården

2011.10.28. 08:00 Réka ‎ Szólj hozzá!

Az Indafotót böngészve látom, hogy szép számmal vannak a Stockholmba látogató magyar fotósok. Egyszertalán még stockholmi indafotóséta is lesz :)
Az idelátogató, idekészülő indásoknak szeretnék egy, a fő turistaútvonalon kissé kívül fekvő kirándulási tippet adni ezzel a poszttal, a többieknek egy remélhetőleg érdekes olvasni- és látnivalót.
Stockholm északkeleti részén, az idilli - és úrias - Lidingö sziget csücskén fekszik a Millesgården nevű múzeum és szoborpark, amelyet az egyik legnagyobb és legismertebb svéd művész, Carl Milles egykori otthonából, műterméből alakítottak ki. A méretes, zegzugos park, a rengeteg kút és az ízlésesen berendezett, műtárgyakkal zsúfolt lakóház maradandó és értékes élményt nyújt a látogatónak. De ki is volt tulajdonképpen Carl Milles és mire számíthat az, aki meglátogatja az egykori otthonából kialakított múzeumot?

A katonacsaládba, polgári környezetbe született Milles korán a művészi pályára állt; 22 évesen ösztöndíjjal Párizsba utazott, ahol többek között Rodintől szerzett ihletet és tapasztalatot. Párizsi és európai utazásai után hamar ismertté vált Svédországban is, nemsokára pedig Olga Granner festőművész feleségével Stockholmban telepedett le, ahol megalakult a Millesgården. A pompás házat és a szoborparkot Carl Milles 1936-ban a svéd népnek adományozta. Élete utolsó évtizedeit az Egyesült Államokban és Rómában töltötte, szobrait többek között a Metropolitan Museum of Art őrzi.

Szobrai gyakran valószínűtlenül lebegnek, szállnak a levegőben. Szinte hihetetlen, hogy mázsás-tonnás bronzdarabokat látunk. Milles sok köztéri szobrot, kutat alkotott és ezek között visszatérő téma a görög mondavilág Zenélő tritonok, táncoló angyalok, lebegő istennők között sétálhatunk a parkban és a lakóházban egyaránt. A házban különösen szép az antik görög műkincsekkel berendezett vörös szoba.

A náci Németországgal szemben táplált rokonszenve ellenére Milles már élete során elimsert művész lett Svédországban, monumentális művei számtalan város tereit díszítik. A stockholmi látogatók első találkozása Milles-szel valószínűleg az Orfeusz-kút, amely a Hötorget téren, a Konserthuset előtt áll. De érdemes ellátogatni a Nacka Strand kikötőbe, ahol az idilli környezet mellett megcsodálhatjuk egyik legötletesebb alkotását, amely verőfényes napokon szivárványt fest a tengerparti bódék fölé.

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr583325609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása