Indafotósuli - Három mód arra, hogyan használjuk az autófókuszt

2011.05.19. 08:48 Evaneni 9 komment

3 mód arra, hogyan kontrolláljuk az autófókuszt

(Az alábbi bejegyzés Steve Berardi cikke nyomán készült. Az eredeti cikk itt található).

Néha az autófókusz használata bosszantó is lehet. Sok esetben a megfelelő helyre fókuszál, aztán a következő képnél valahova messze a háttérre.
Természetesen ki lehet küszöbölni a problémát manuális fókusz használatával, de az autófókusz remekül használható, ha gyors élességállításra van szükség, vagy ha tájat fényképezünk.

Nézzünk 3 módszert arra, hogyan használhatjuk ügyesebben az autófókuszt.

1. Nyomjuk le félig az exponáló gombot (egyszeri élességállítási módban)
Komponáljuk meg a képet a keresőben úgy, hogy a fő téma a középső (vagy a kijelölt) fókuszpontban legyen és nyomjuk le félig az exponáló gombot. Ezzel működésbe hozzuk az autófókuszt.
Az exponáló gombot félig nyomva tartva (ekkor rögzül az élesség) komponáljuk meg a képet, majd nyomjuk le teljesen.
Ez a leggyakoribb, mindenki által ismert és használt módszer.


2. Kapcsoljunk át manuális módra az autófókusz után.
Használjuk az autófókuszt úgy, ahogy szoktuk, de amikor az autófókusz beállította az élességet, váltsunk át manuális módra a lencsén. Az objektív ilyenkor megtartja az élességet.
Ez a módszer jól működik, amikor a kamera állványon van, és több felvételt akarunk készíteni ugyanarról a témáról.

3. Hátsó fókuszgomb használata (nincs minden típusnál, illetve eltérően működhet)
Normális esetben a fényképezőgép beállítja az élességet, amikor félig lenyomjuk az exponáló gombot.
A hátsó fókuszgomb nyomva tartásával ugyanezt a hatást érhetjük el.
Ugyanúgy használjuk, mint az első módszernél. Komponáljuk meg a képet a keresőben úgy, hogy a fő téma a középső (vagy a kijelölt) fókuszpontban legyen és nyomjuk le a hátsó fókuszgombot. Ezzel működésbe hozzuk az autófókuszt és rögzítjük az élességet.
Amíg nyomva tartjuk a gombot, addig úgy exponálhatunk, hogy nem mászik el az élesség.
(A kamera nem fog ide-oda fókuszálni a háttérben).

Nagy segítség ez a módszer, különösen mozgó tárgyak esetében, pl. repülő madarak, vagy hasonló témák esetén. Ilyenkor válts folyamatos élességállításra, célozd a fókuszpontot a követni kívánt témára és tartsd lenyomva a hátsó fókuszgombot. Ilyenkor nem kell aggódni, hogy véletlenül lenyomod az exponáló gombot.

Hol találjuk ezt a hátsó gombot?
Sajnos ez a funkció nem minden fényképezőgépen található meg, valamint típusonként eltérő lehet a megnevezése. Segítséget nyújthat a kamera kézikönyve. Az is előfordulhat, hogy a fényképezőgép menüjében lehet hozzárendelni ezt a lehetőséget egy meglévő funkció gombhoz.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr312901789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tacsi világa 2011.05.19. 10:22:43

Nagyon jó módszerek, köszi, hogy ezt elolvashattam.

De egy afféle kétbalkezes kezdő, mint én vagyok, nem értem a 2. pontban felsorolt módszert:

"Használjuk az autófókuszt úgy, ahogy szoktuk, de amikor az autófókusz beállította az élességet, váltsunk át manuális módra a lencsén. Az objektív ilyenkor megtartja az élességet."

Na de hogy lehet élességre állítás után manuális módra váltani? Fogalmam sincs. :(((((

bollaeszter 2011.05.19. 10:35:59

@tacsifoto: nézd meg az objektívet, hogy látsz-e rajta ilyesmi kapcsolót:
www.flickr.com/photos/anachrocomputer/5050702840/

Ezzel tudsz autofókuszról manuális fókuszra váltani a lencsén.

Mikrobi89 2011.05.19. 11:10:42

Tacsinak kompaktja van, nem fog rajt találni külsőleg olyan kapcsolót amit Eszter mutatsz meg neki, főleg nem az obiján.

Tacsi világa 2011.05.19. 12:23:02

@bollaeszter: Mikrobi jól tudja: az én gépemen ilyen nincs. Most végig vizsgáltam. Ezek szerint az én gépemnél nincs megoldás az autoról a manuálisra kapcsolásra? (beállítás közben).

Bár én még felvételen kívül sem tudom, hogyan működik az átváltás kompakt gépeknél.:((((

Mikrobi89 2011.05.19. 13:32:23

@tacsifoto: Csináld az első pont leírtak alapján, szerintem annyira le van egyszerűsítve a te géped már, hogy ilyen lehetőséget kihagytak. De ha áttanulmányozod a manuális élesség állításról a könyvet lehet megtalálod a menüben valahol, de ezt kétlem.
Félig lenyomott expo gombnál rögzül az élesség, ekkor komponálhatsz, de ne mozdítsd a gépet előre vagy hátra mert a téma életlen lehet.

Evaneni 2011.05.19. 14:47:33

Kedves Tacsifoto: sose izgulj, en meg a 3. pontot nem ertettem,de egy kis segitseggel meg-,/kitalaltam. A Te gepednel nincs lehetoseg kezi elesitesre.
Azert kell vigyazni, ahogy Mikrobi89 is irta,h. az elesites utan mar ne mozditsd el a kamerat.

Tacsi világa 2011.05.19. 15:23:22

@Mikrobi89: köszi a tanácsot. tényleg azt hittem, hogy ennyire béna vagyok, hogy még ilyen látszólag egyszerű dolgot sem tudok megoldani.

Egyébként megfogadtam a tanácsodat, és az utolsó képeim közül jó néhányat megpróbáltam az aranymetszés szabályai szerint komponálni. Nem biztos, hogy szabályos minden beállítás, de úgy látom, látványosabbak, nézhetőbbek lettek az ilyen módon szerkesztett.
képek.

@Evaneni: ha túl sokáig tartom a gépet például magasra, akkor óhatatlanul berezonál a kezem. Most úgy próbálom ezeket a bemozdulásokat kiküszöbölni, hogy vettem egy pici állványt, ami a kézitáskámban is elfér, szükség esetén arra szerelem a gépet, hogy ne mozduljon be. Még nem avattam fel, ilyen kép még nincs, de hamarosan lesz.

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.19. 18:24:41

+1 Egyes kompakt gépeknél a közelfotózás során nem kevesen elhibázzák a fókuszt, mert a kis tulipán jelű gombot elfelejtik megnyomni. Vagy nem is tudnak róla, hogy azt ilyen helyzetben használni kéne. Ez a gomb kapcsolja a gépet macro - vagy ha még egyszer megnyomjuk - szupermacro módba. Azokon a fotókon egyértelműen ez a hiba, amelyiken látom, hogy a háttér pöpecül éles, de a fő téma életlen. :)
süti beállítások módosítása