Wildlife Photographer of the Year 2010 - kiálllítás Budapesten

2011.05.25. 10:12 Réka ‎ Szólj hozzá!

A természetfotózás Oscar-díjának is mondott Wildlife Photograper of the Year pályázat  idei győztesei kiállításának megnyitóján jártam csütörtökön a budapesti Természettudományi Múzeumban. A BBC Wildlife  Magazine és a londoni Natural History Museum által szervezett pályázatra az idén több mint 40.000 fotó érkezett, a zsűri ezekből válogatta ki a 100 legjobbat. Ezek a győztes fotók a londoni bemutató után most világ körüli turnéra indultak. Budapesten május 19. és augusztus 22. között látható a kiállítás, melynek magyar vonatkozása, sőt magyar sztárja is van: a pályázat győztese és ezzel az Év Természetfotósa cím tulajdonosa ugyanis Máté Bence, aki a levélvágó hangyákról készült , Árnyjáték című fotójával nyerte el a zsűri legnagyobb tetszését. A többi 99 fotó is valóban csodálatos, külön figyelemre méltó a 10-14 évesek kategóriája, melyben eredeti és minőségi alkotásokat láthatunk.

Réka: kiall

A kiállítást a Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke, Radisics Milán nyitotta meg egy nagyon érdekes előadással, amelyben a Wildlife Photographer of the Year pályázat menetéről, zsűrizéséről, a győztes fotók kiállításának útjáról számolt be. Utána pedig Máté Bence következett, aki a Costa Ricába és brazíliai Pantanal mocsárvidékre szervezett expedícióiról mesélt. Bence anekdotázva, saját teljesítményét és kemény munkáját szerényen háttérbe helyezve, társai szerepét kiemelve, werkfotós diavetítés mellett  mesélt hol hajmeresztő, hol mulatságos történeteket az egzotikus utazásokról. A legérdekesebb az volt, amikor a fotózásai menetét mutatta be és láthattuk azt a temérdek munkát és tervezést, ami az oly könnyednek tűnő hangyás nyertes fotók mögött állt.
Mindenkinek nagyon ajánlom a kiállítás megtekintését, páratlanul szép és eredeti felvételeket láthatunk, a képek mellett informatív (felszerelést, EXIF infot és a kép készítésének körülményeit ismertető) leírás teszi teljessé az élményt. Ráadásul a felújított Természettudományi múzeum önmagában is élmény.

Réka: balna


Wildlife Photographer of the Year 2010 kiállítás, Természettudományi Múzeum, 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr652920209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása