HDR - szereted vagy utálod?

2011.05.27. 08:21 Réka ‎ 52 komment

fiesta: budakalász HDR

fiesta: budakalász HDR

Jómagam köztudottan szeretem ezt a sokat vitatott technikát. A HDR mikéntjeiről polcméternyi irodalom létezik már, neten és offline egyaránt, ebbe most nem folynék bele - természetesen a felmerülő kérdésekre szívesen válaszolok, amennyire a tudásom engedi. Ebbe a válogatásba olyan fotókat kerestem, amelyek szerintem jól képviselik azokat a helyzeteket, témákat, amikor a HDR különösen jól működik: felhős égbolt, beltér, a 'grunge' és 'dereliction' elnevezésű témák, amelyek lerobbant, elhagyatott helyszíneket mutatnak be, ilyenkor jól jön a tone mappingnél könnyedén alkalmazható szürkefátylas vagy akár 'koszos' megjelenítés. Érdekes módon sokan használják a HDR-t erős tónusbeli különbségek kiegyenlítésére, pedig paradox módon annál 'szebb' a HDR, minél kiegyensúlyozottabb fényviszonyok között készül a kép.

pdave: DSC00512

pdave: DSC00512

Udvari András: efiifel

 

Udvari András: efiifel

Welldigger: Sculpture club

 

Welldigger: Sculpture club

Neferkheperure: A jáki templom

 

Neferkheperure: A jáki templom

DosaAndras: Vértes

 

DosaAndras: Vértes

ajpekfoto: Gótika 3..

 

ajpekfoto: Gótika 3..

PatkosZoli: Budapesti épület HDR

 

PatkosZoli: Budapesti épület HDR

pdave: Kossuth Lajos tér

 

pdave: Kossuth Lajos tér

kaszast: IMG 5797 HDR

 

kaszast: IMG 5797 HDR

Moszi: Groningen HDR

Moszi: Groningen HDR

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr152923389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WadWanda 2011.05.27. 12:26:49

Én, szeretem!:)Nagyon jó képek, gratulálok a fotósoknak!

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.28. 00:07:57

"pedig paradox módon annál 'szebb' a HDR, minél kiegyensúlyozottabb fényviszonyok között készül a kép."

Jövök ünnepet rontani... :)
Úgy tudom a HDR technikának egy fő célja van. A nevében is benne foglaltatik. Magas dinamika tartományú kép. Tehát nem ceruzarajzra hajazó, vagy elba.... elbaltázott szaturációjú, eredeti természetes látványvilágától túlzóan eltérő képet kellene lássak, hanem valódi fényképre hasonlítót.
A fenti képek közül a Kossuth Lajos tér című Pdave által alkotott fotónak van valódi köze a HDR-hez. :)

Hogyan készül:

www.secondpicture.com/tutorials/photography/photoshop_hdr.html

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.28. 00:10:12

"HDR - szereted vagy utálod?"

Ha már így rá lett kérdezve, rövid és nem köntörfalazó válaszom: akiknek fogalmuk sincs hogy kell kinéznie egy HDR képnek, na azokat nem szeressük... :)

leicapress 2011.05.28. 09:05:50

Addig tetszik egy HDR, amíg nem "süt" le róla, hogy az. Persze egy gyakorlott szem észreveszi a képen ezt a technikát, de mikor a képi hatás akaratlanul művivé válik, az már zavar. Vannak persze jópofa kivételek. :-)

torobala · http://vanguard-photo.hu/ 2011.05.28. 09:43:10

Mityu véleményével értek egyet. A legtöbb HDR, amit látok az egyszerűen túlzás. Nagyon kevés az olyan, amin nem észrevehető, csak egy jól elkapott, természetes képnek tűnik. Valóban pdave képe kb. az egyetlen ilyen. A kérdés az, hogy mi a cél, (számomra) túlzó és hatásvadász képet csinálni... vagy megmaradni a természetesnél. Ezt persze mindenki döntse el maga.
Én még sosem csináltam ilyen képet. Lehet, hogy valamikor fogok.
Egyébként fekete-fehér képeknél is nagyon jól tud hatni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.05.28. 20:13:04

@Mityu: azert hadd oszlassak el nehany teveszmet :) az, hogy 'a HDR arra valo, hogy...' az kb olyan, mintha azt mondanam: a kerék arra valo, hogy koveket mozgassunk vele a torzsfonok sirjahoz. Valszeg eredetileg erre talaltak fel, de azota n+1 felhasznalasi modja van es egyik sem helytelen :)
Amit pedig irtam arrol, hogy a legjobban sikerult HDR kepek azok, ahol eleve nincs tul nagy dinamiaelteres szerintem igazolja az a par HDR foto, amit az evek soran elkeszitettem :) tapasztalatbol beszelek, valamint a jozan esz is azt diktalja, hogy a HDR szofverek sem kepesek megbirkozni az extrem tonuskulonbsegekkel. Ezekbol a kepekbol - alkalmatlan alapkepre rahuzott HDR - lesznek altalaban a remes eredmenyek.
A Kossuth Lajos teri foto valosaghu, az emberi szem altal eszlelt fenyviszonyokat tukroz, de korantsem ez az egyetlen HDR foto a valogatsban.
@torobala: detto :)

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.28. 21:10:13

@Réka ‎:

Ez a téveszme oszlatás nem igazán sikerült. De kb. ilyen válaszra számítottam. :)
Még mindig ugyan az a helyzet. Agyon szaturált, több kép ésszerűtlen egymásra helyezése, rossz illesztéssel produkált álHDR-ek tömkelege van keringésben, amire nem kevesen ráfogják, hogy tuti, hiperszuper HDR. Ami kerek, azt nem biztos, hogy keréknek használják. Serpenyő is kerek, mégse mondhatom rá, hogy kerékként funkcionálna. :)
Pontosan azért kell jól produkálni az alapképeket, hogy az eredmény megfelelő és ÉLVEZHETŐ legyen. Ne pediglen egy árnyékokkal bebukott, felhőket grafitszürkére színezett, ceruzarajz, vagy zsírkréta látványt produkáljunk.

Nálam az alapkiindulás kb. ez a látvány:
www.photo4u.hu/photopost/showphoto.php?photo=29683&title=hdr-tanulm-c3-a1ny-iv-&cat=516

Nem minden pixelhalmazt nevezünk annak, aminek akarunk. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.05.28. 21:28:19

@Mityu: ezekben nincs kozottunk velemenykulonbseg :) de nem _csak_ ez lehet jo HDR! Nagyon hasznos belteri fotozasban, az biztos.

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.28. 21:48:34

@Réka ‎:

Akkor konkrétan, a beválogatott képek között hét olyan fotót(?) sikerült beválogatni, ami alsó hangon veri a lécet.
Pl.: a templom belső kép nálam nagyban bűn rossz! (Elkövetem azt a merényletet, hogy használom az indafotó "más méret"-ben funkcióját.) :)

Ugorjunk egy másik válogatás egyik állítólagos HDR képére:

indafoto.hu/canonabarbar/image/2077381-569ba599/user

Ez ábszolúte ellenkező látvány (bebukott árnyékok!), mint amit egy HDR technikával alkotott képtől várok. Most akkor lehet én vagyok helikopter... :)
Úgy tudom, hogy a HDR-nek az (lenne) a lényege, hogy a setét és a világos részek részletei is élvezhető és elfogadható képet nyújtsanak. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.05.28. 22:28:33

@Mityu: Akkor konkrétan, a beválogatott képek között hét olyan fotót(?) sikerült beválogatni, ami alsó hangon veri a lécet.
- konkretan:szerinted :) maradjunk ennyiben. Egyebkent az Indafoton lehetne tobb jo HDR.
a tobbi, valogatasba nem bekerult kepet jobb, ha nem kommentelem. kivetel nehany olyan, jo hdr, amit azert nem valogattam be, mert mar voltak kint az indafotofalon.
Remelem, a tobbi valogatasrol is hasonlo kritikus hangnemben irod majd le a velemenyed. Kicsit talan fura lenne maskepp.

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.28. 22:50:33

@Réka ‎:

Megint a "hangnem"-re hivatkozunk, amikor egy-egy olyan kritika íródik, ami nem egyezik az indafotó szellemiségével. Mondom én, hogy nem változik itt semmi attól, hogy most öt ember követi ugyan azt a trendet, ami eddig is volt. :)
Szerintem újra eljutunk oda, hogy jó ideig megint nincs értelme foglalkozni veletek. Megmarad a csöpögős, kizárólag csak gratulációs kritikát elfogadó hozzászólások gyűjtőhelyéül a fal is és a blog is. Erre pedig nem vagyok hajlandó, mert rühellem az álszent, hazug kritikát. :)
Olvass kicsit figyelmesebben, s rájössz, hogy már lassan regényt írtam (tudom, ki nem szarja le), kritikus szemmel más korábbi bejegyzés alatt is. Tehát ezzel is mellélőttél. :)
Szerintem. Szerintem más - akinek van hozzá szeme is - vagy nem óhajt írni vagy más jobb dolga is akad, mint itt szélmalomharcot vívni az emberi hülyeséggel. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.05.28. 22:56:30

@Mityu: figyi, fura lenne, ha nem vedenem a bevalogatott fotokat. Fotoskent es indafotobloggerkent is vallalom, hogy ezek a kepek a jok koze tartoznak az oldalon. Sajnalom, ha neked nem tetszenek, nyugtaztam, nekem meg igen, amugy sok mindennel en is egyetertek, folosleges ezen tovabb rugozni szerintem.

Szemed, ehhez meg mashoz, nem csak neked van :)

A gratulalgatas, csopoges meg sosem volt a stilusom, ezt majd kritizald azoknal, akiknel kell.

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.28. 23:06:30

@Réka ‎:

Jaja, fura lenne. De nem az. Mert, mint említettem, ez a válogatás is beleillik az eddigi koncepcióba. :)))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.05.30. 09:51:46

@Mityu: folyamatosan próbáljuk fejleszteni, javítani a színvonalat. Addig is temérdek másik blog van, amelyek bizonyára megfelelnek az igényeidet.

különvélemény 2011.05.30. 19:13:45

Ah HDR nem arra való, hogy kiküszöböljük vele a technika bénázását?

Mert én egyszerre látom a belteret és látok ki az ablakon, csak az a gagyi fényképezőgép képtelen erre.
:P

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.05.30. 19:22:33

@különvélemény: régóta mondogatom, hogy legegyszerűbb lenne a retinába egy exponálószerkezetet építeni :)

de egyébként korrektül látszó ablakos enteriőrfotóhoz azt itt látható HDR technikánál (multiexpo+HDR szoftver+tone mapping) jóval egyszerűbb egy egyszerű 2x expo kétféle fényméréssel, amit utána sima rétegmaszkon összemosol. az itteni HDR inkább a kreatív lehetőségeket szolgálja ki.

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.30. 20:42:50

@különvélemény:

"Ah HDR nem arra való, hogy kiküszöböljük vele a technika bénázását?"

Nem. A technika nem bénázik, hanem erre képes. A HDR arra való, hogy az eltérő fényviszonyokkal rendelkező területek részleteit élvezhető látvánnyá alakítsuk.
Nem pediglen "kreatív" címszó alatt összetákoljunk valami pixelhalmazt. Attól, hogy ezt egyesek behúzzák MŰVÉSZET fogalom alá, attól még nem lesz sem az, sem pedig élvezhető. Attól sem lesz elfogadott (persze aki köti az ebet a karóhoz azzal felesleges erről bármit is értekezni), ha kijelentjük, hogy márpedig ez AZ és kész! :)

@Réka ‎:

"Addig is temérdek másik blog van, amelyek bizonyára megfelelnek az igényeidet."

Ismered a székely viccet? Amiben az öreg székely áthidaló megoldást javasol? :))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.05.30. 20:49:55

@Mityu: ott tévedsz hatalmasat, és ezen dől meg az egész érvelésed, hogy tévesen - jóhiszeműen nem feltételezem rólad a rosszindulatot - valótlanul ráaggatod a MŰVÉSZET, önjelölt művész stb. jelzőt olyan emberekre, akik a büdös életben nem jutott eszébe művészetnek nevezni a hobbiból, meló mellett, szabadidőben kedvtelésből összeeszkabált alkotásait. Mintha közülük bárki bármikor is művészetnek nevezte volna a képeit. Ez, kérlek szépen, ordas tévedés, hogy azt ne mondjam, aljas hazugság. Ezek az emberek saját szórakozásukra készítenek ezt-azt, nem fog mindenkinek tetszeni minden, de azzal rágalmazni valakit, hogy beképzelten művészkedik, elég ostoba dolog és semmire nem vezet. Egy hobbifotós blogon pedig pláne nem mutat jól.
A viccet nem ismerem, nem is érdekel - amit írtam, fenntartom.

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.30. 21:16:35

@Réka ‎:

Igazad lenne, de sajnos nincs. Rágalmazni nem kell senki olyat, aki tetteivel produkálja azt, amit esetleg szóvá tesznek. Rágalmazás fogalmával illene tisztában lenni.
Ugyan is az ilyen válogatásokból kerülnek ki azon emberek, akiknek az alkotási vágyát - mindenféle háttértudást nélkülözve - felerősítik, majd kiállításokon is prezentálják műveiket. Dicsérgetik, ajnározzák, de igen kevesen akadnak olyanok, akik meg merik mondani, bocs, de ez ritkaszar. Ugye ez csak addig nem gáz, amíg ilyen helyzetekben az istennek sem lehet meggyőzni arról, hogy egy adott kép technikai kivitelezése mitől rossz. Mit kellene csinálni ahhoz, hogy az alapvető képi hibákat ne kövesse el újra. Ez az alkotó mitől fog fejlődni? SEMMITŐL! Teccik érteni?
Tapasztalatból és nem légből kapott gondolatok alapján merek erről írogatni. Tényekkel meg igen merész vitatkozni. :)

A másik kérdés ami felmerül esetleg. Ha a saját szórakozásukra készítenek egy-egy képet, annak publikálását miért kell erőltetni? Akkor az maradjon meg szépen a családi album szintjén. Tudod, kategorizálás... Mitől van joga bárkinek is kiaggatni bárhova úgy, hogy a kiállító (nem a készítő) megtiltja, utal rá, hogy nem kéne megfogalmazni a kép valódi értékelését? Ezt sokkal nagyobb hazugságnak tartom és kitolásnak is egyben a mű alkotójával. Teccik érteni?

Abban a pillanatban, ahogy alkotásunkat közszemlére tesszük, nyilvánosság elé tárjuk, vállaljuk egyszersmind annak kockázatát is, hogy mások véleményt mondanak róla. Arra pedig nincs garancia, hogy ez a vélemény kedvező, nekünk tetsző lesz.
Tételezzük fel, hogy művünk, alkotásunk, nyilvánosságra kerül. Nem egy internetes portálon, hanem kiállítótermekben, vagy könyv formájában. Tételezzük fel továbbá, hogy erről napvilágot látnak majd kritikák is. Napi- és hetilapokban, folyóiratokban. Mit teszünk majd akkor? Megkeressük azt a kritikust, aki elmarasztaló véleményt írt rólunk, és megkérjük, hogy tegye mindezt diszkréten, privát levélben, esetleg egy kávé mellett, négyszemközt?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.05.30. 21:20:33

@Mityu: ezek tartalom nélküli, általános, üres lózungok. Ebben a posztban ezekről a képekről van szó, közülük pedig egyik alkotó sem utasította vissza pökhendien a kritikádat. Ez pedig egy fotómegosztó oldal, arra való, hogy többek között a hobbiból készült képeinket megosszuk egymással. Csak ismételni tudom: sok más, az általános művészeti elemzésednek és igényeidnek jobban megfelelő oldal van, ennél a blogposztnál ezt a vitát szíves engedelmeddel berekesztem.

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.30. 21:30:46

@Réka ‎:

Felhívom a figyelmedet neked is: ez a blog részleg. A fotómegosztó az a másik. Itt publikált képek kritikáját te magad utasítottad vissza. Attól, hogy lobogtatod a sértődött posztoló zászlót, attól nem lesz jobb hidd el. Képek minősége sem változik. :)

A vitát meg berekesztheted. Amíg ugyan ezt a válogatást produkáljátok nem fog szűnni. Max a hozzászólások fognak megszűnni. :)

Látom itt is beindultál. A blogodon is ugyan ezt a módszert alkalmaztad. Tőled nem is vártam mást. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.05.30. 21:35:43

@Mityu: ismét tévedsz, te egyetlenegy képet sem kritizáltál. A valamit is érő kritika segítőkész, konstruktív, fejlődéshez vezet. Amit te itt műveltél, az nem több valamiféle kínos, erőltetett fikázásnál. Ami természetesen szíved joga, magadat járatod le vele. Tartalma nincs. További szép estét és szebb képeket!

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.30. 21:46:37

@Réka ‎:

Szokásos lózunk amire képes vagy. :)
Itt magamat járatom le, mert fel merem vállalni, hogy leírom amit gondolok. Értelek. Tudok róla, hogy ez a 21. században nem értékelendő, mi több "kínos". :))

Leírtam mit nevezünk HDR-nek, konstruktívan, segítőkészen. Lehet (sőt, biztos) számodra semmit sem ér. Ez az ami fikázás lenne? Vagy melyik része? A sok lózunkra merészeltem válaszolni, az lenne a fikázás? Hát ilyen egy konstruktív beszélgetés. :)

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.30. 22:51:05

Ez már rég nem az igazi fotózásról szól! Hányni ér?!

@Mityu: Őszinte leszek hozzád. Szarok a szabályaidra, egyre jobban hergel. Élj!
Én még egy olyan profi fotóst sem láttam, aki komolyan... pont ezért egyedi, pont ezért stílus!!!

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.30. 22:52:18

jah, én imádom a HDR-t! sőt, imádom ha fikáznak érte/vele! kinek a pap...

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.30. 23:14:05

@PapírKutya:

Nem baj. Hergeljen. Én meg erre szarok. Kvittek vagyunk-e? Szabad ország, szabad vélemény. Nem? :)
Amikre szarsz azok nem az "én" szabályaim. Ez sem tűnt fel igazán, de ez sem érdekel. :)

Élek. Ez volt kérdés-e? Nem. Akkor meg hogy jön ez ide? :)

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.30. 23:21:31

Nem tudom mióta figyeled az Indafotót, de még sosem volt ennyire kihalt és élettelen. Reagálva a válaszodra,...

Én ide, nevetni és "vizuális élvezkedni" jártam, jártam, jártam...

Készítettem egy hdr képet, egy szabályt sem követett. A profi fotós barátaimnak tetszett, EGYEDI megoldásnak nevezték. Még mindig szarok a szabályokra és szerintem más is. indafoto.hu/papirkutya/image/11290691-12fd0806/user

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.30. 23:31:07

@PapírKutya:

"Nem tudom mióta figyeled az Indafotót"

Szinte születése óta. De ez sem igazán értem mit számít. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.05.30. 23:32:09

@Mityu: figyelés helyett én használni szoktam. Sok más dologhoz hasonlóan élvezetesebb csinálni, mint nézni, ajánlom neked is :)

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.30. 23:34:04

@Réka ‎:

Felnőtt emberként szeretem én magam eldönteni mit csinálok. Köszi, hogy megengeded! :)

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.30. 23:34:28

@Mityu: Bennem van a hiba! Túl laza vagyok! wehehehehee

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.05.30. 23:35:54

@Mityu: nyugi, csak egy tipp volt (máskor olvass figyelmesen! Ez is egy jótanács) :) no jóéjt fiúk

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.30. 23:36:46

@Mityu: mit és hogyan csinálsz. Legyen verseny, részemről. (dobjunk fel két feladatot, szavazás..., olyan lesz, mint amikor két rapper...)

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.30. 23:40:01

@Réka ‎:

Tippek elutasítva. Van-e még valami? :)

@PapírKutya:

Jó is az. :)

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.30. 23:42:11

@Mityu: szóval? kihívás? :) spontán verseny, a stílus jegyében?

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.30. 23:42:35

@PapírKutya:

Miben szeretnél versenyt? Bár gokartozásban jó vagyok (kicsit rá kell gyúrni a köridőre) :)

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.30. 23:43:38

@Mityu: mit és hogyan csinálsz. Legyen verseny, részemről. (dobjunk fel két feladatot, szavazás..., olyan lesz, mint amikor két rapper...)

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.30. 23:44:05

Lövészeten nemzetközi bajnok az oktatóm... Abban is versenyezhetünk. :))

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.30. 23:47:31

@PapírKutya:

Ugye nem fotózásban akarsz feladatokat feldobni? Most közölte velem a Réka, hogy amit összehordtam az lózunk. Tehát esélyem sincs szerintem. Holnap kib@szom az összes fényképezőt a kukába, amit találok a kecóban. S inkább gokartra gyúrok, mint a fotózásra. :)

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.30. 23:48:58

@Mityu: szakadj már le a témáról! wehehehe, komolyan lehetnének ilyen,..., nekem nagyon tetszene.

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.30. 23:49:55

@Mityu: az általánosban..., mivel volt a folyosón pálya.

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.31. 00:01:43

@Mityu: Hát, lövészet! (légpuska, pisztoly)

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.31. 00:05:45

@PapírKutya:

Jaaa, emlékeim szerint mi is lőttünk légpuskával általánosban. Aztán Kanizsán MH sorállományú kötelékében AMD-vel (nem alaplap, géppityu volt). Mostanában meg személyvédelmi, taktikai lövészet részeként Glockkal meg társaival. Illetve legközelebb forgótárast akarok kipróbálni. :)

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.31. 00:10:00

maradok az airsoftnál, bőven elég arra, h a feszültséget... :)))

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.31. 00:28:37

@PapírKutya:

Az se rossz. Arra eddig csak esély volt, hogy toljuk. Valahogy sose jött össze. :)

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.31. 00:30:45

@Mityu: folytatva,... találjunk ki valamilyen mókát, alkotni van kedvem.

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.31. 00:55:18

@PapírKutya:

Itt nekem igen kevés ingerenciám van bármit is alkotni.

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.31. 01:22:35

@Mityu: pedig,... készítünk egy blogot, szervezünk egy fényképes képkeresős játékot és kész. Nem is olyan nehéz.

különvélemény 2011.05.31. 08:26:18

@Mityu: "A technika nem bénázik, hanem erre képes."

A technika képes rá, csak nem fizetnéd meg. :)
süti beállítások módosítása