Aki a virágot szereti...

2011.06.14. 08:16 Réka ‎ 11 komment

Nehezen indult, de végre itt a nyár. A rétek, parkok, kertek, árokpartok telides-teli vannak vidáman tarkabarka, vagy elegánsan sápadt virágokkal. Még egy esős napon - persze amikor nem a hangulatos esőfotók készítésével vagyunk elfoglalva - is könnyedén vázába tehetünk néhány szálat és voilà, máris megvan a délutáni időtöltés.

N.Gyuree: Ereje teljében

N.Gyuree: Ereje teljében

 Az összes műfaj közül talán a virágfotózás az, amely a legérzékenyebb a napszakok különböző fényviszonyaira. Elcsépelt tanács, de déli tűző napon nem számíthatunk szép virágfotóra. Furán hangzik, de pont az éles napsütésben fognak kifakulni a színek. Főleg a digitális gépek képtelenek arra, hogy a délben látható éles, sötét árnyékokat és a napsütötte világos foltokat egyszerre kiexponálják. Az árnyékban szinte fekete, a napos részeken kiégett kép nem fogja visszaadni a virágok színpompáját vagy egyszerű eleganciáját. A virágfotós barátai tehát: a szórt fényű árnyék, a felhős idő, valamint a hajnali és naplemente közeli órák. Minderre persze rá lehet segíteni derítőlapokkal, vakukkal, sőt vízpermetező flaskával is - de a legegyszerűbb kis géppel is gyönyörű virágfotók készíthetők, ha van türelmünk kivárni a megfelelő fényeket.
Az Indafotón található szebbnél szebb virágfotók segítségével adnék pár tippet és talán egy kis ihletet is a kertek, rétek feltérképezéséhez.


1. Menj közel!

Vizsgáld meg közelről a szirmokat. Az árnyékos, szórt fény kihozza a színeket, egyenletesek lesznek az árnyalatok. A kompakt gépek makró módjával egészen közel hozhatjuk a részleteket és ezek a gépek könnyedén találják el a megfelelő élességet. Tükrös géphez tele- vagy makróobjektív, makróelőtét dukál.
A közelképeknek még az a hatalmas előnye is megvan, hogy könnyedén kiiktathatjuk a zavaró hátteret, esetleges egyéb kusza képelemeket. Ez különösen a kompaktosoknak kedvez, akik nehezebben boldogulnak a háttér elmosásával.

nviki89: Napsugár

nviki89: Napsugár

Zsüzsü: Alkony

Zsüzsü: Alkony

rajanos: hajnalka

rajanos: hajnalka

AncsiP: pp-0296

AncsiP: pp-0296

 2. Menj távolabb!
Ha erre alkalmas környezetet találsz, komponáld bele a táj kisebb-nagyobb részét a fotóba. Egészítsd ki, vagy emeld ki a virágot a táj segítségével. Hagyd, hogy a környezet dolgozzon neked. Ki ne akarná kihasználni a tükröződést egy tavirózsa esetében?

Radnai Róbert: virág

Radnai Róbert: virág

klimati: Virág tenger

klimati: Virág tenger

Hévízi élmények: Fóépület

Hévízi élmények: Fóépület

zo_zo: tavirózsa

zo_zo: tavirózsa

Használd az ellenfényt!

A szirmokon, leveleken átragyogó napfény klasszikus virágfotós fogás, enélkül ne hagyd el a virágágyást! Persze ehhez is a megfelelő fény szükséges: az alacsonyan álló, ferde sugarakat vető Nap az ideális az ellenfényes fotókhoz - témától függetlenül. Egy másik fontos tényező, hogy ilyenkor nem lehet fentről fotózni a virágot, le kell ereszkedni a szintjére, belehasalni az ágyásba. Kevés kivétellel fényviszonytól függetlenül elmondható, hogy a virág felülről fotózása ritkán vezet érdekes eredményhez - ha farkasszemet nézünk vele, azonnal változik a perspektíva és minden szempontból közelebb kerülünk a témához.

Akinek lehetősége van manuális vagy félmanuális módra, az ellenfénynél használja bátran az expokorrekciót, ilyenkor - a beérkező fény erősségétől függően - akár -1, -2 EV alexpo is indokolt lehet. Ilyenkor a virágot körülvevő környezet szinte fekete lesz, szóval ez a technika remekül alkalmazható, ha picit elvontabb képre vágyunk. (Általában témától függetlenül elmondható, hogy a sötétebb tónusú képek egy kis alexpótól, a világosan egy kis túlexpótól érzik magukat a legjobban.) De akár a fordítottját is kipróbálhatjuk: ha a fénymérés a virágszirmokra kerül, akkor a háttér óhatatlanul kiég, de egy kis ügyeskedéssel ezt is a javukra fordíthatjuk - a Lily című fotónál egy ablak elé helyeztem a fehér liliomokat, és az ablakra fehér selyempapírt ragasztottam, hogy egy picit szűrjek, lágyítsak a beáramló napsütésen. (elnézést a két saját képért, szemléltetés céljából tettem be őket, mivel tudom, hogyan készültek - akinek van saját példája, írja meg kommentben!)

Mikrobi89: Fel!

Mikrobi89: Fel!

Réka: pirouette

Réka: pirouette

Réka: Lily

Réka: Lily

A kevesebb néha több!

Próbáld ki, milyen lesz a kép fekete-fehérben. A színtelenítés általában azokon a fotókon mutat jól, ahol határozott vonalak vezetik a szemet és viszonylag kevés képelem van jelen. Vagy fogj egy különösen szép példányt, helyezd egy üres háttérre és fotózd körbe. A minimalista szerkesztés egy jó exponálás esetén gyönyörűen kiemeli a virágot, a szokatlan környezet pedig azonnal megragadja a néző figyelmét. A fekete-fehér konverzió lehetőségeiről itt olvashattok egy rövid, de mintaképei által nagyon szemléletes írást.

Leicapress: Vácrátót, Botanikus kert, 2011

Leicapress: Vácrátót, Botanikus kert, 2011

Nikol: Fehér

Nikol: Fehér

...mert minden képre kell egy kis víz

Ha minden képre talán nem is, de kevés az a téma, amelyet ne dobna fel némi jól adagolt és megfelelően elhelyezett víz (gondoljunk csak egy fehér pólóra). Nincs ez másképp a virágokkal sem. Száraz időben egy kis permetező flakont használhatunk, ennek az az előnye is megvan, hogy nem kell sietni, mielőtt elpárolog a víz, és a finom adagolóval pontosan irányíthatjuk, hol és mennyi vizet szeretnénk látni a szirmokon.

Zsazsa anyo: P6076327

Zsazsa anyo: P6076327

roonin: makro-8572

roonin: makro-8572

amari: P5161756

amari: P5161756

AncsiP: pp-5980

AncsiP: pp-5980

Pethes Mária: Újszülött rózsák

Pethes Mária: Újszülött rózsák

vtiman: Rózsa vízcseppekkel

vtiman: Rózsa vízcseppekkel

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr612979004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hi69 2011.06.14. 09:03:36

...élvezhető cikk, egy hozzáértő fotóstól...öröm volt olvasni!

Ilds. 2011.06.14. 09:19:51

@hi69: Így igaz! Jó cikk volt!!! Végre tanulni is lehet egy kicsit!!! :):)

*amari 2011.06.14. 10:47:40

Köszönöm ezt a hasznos írást és a képválogatást is!

Mikrobi89 2011.06.14. 11:41:56

Tökéletes cikk, lényegre térő és sokoldalú :) Gratulálok hozzá! :)

anna schwelung 2011.06.14. 11:57:26

Igényes, olvasmányos, tanulságos cikk!....talán az ilyenekért kaptak lehetőséget az indások a blogban.Örülök, hogy sok társam munkáját láthattam, akik eddig nem voltak a fókuszban. Gratulálok a szép munkájukhoz és elsősorban az összeállításhoz!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.06.14. 12:03:21

@hi69: @Ilds.: @*amari: @Mikrobi89: nagyon köszönöm a visszajelzéseket! öröm volt írni :)
@anna schwelung: igen, nem titkolt célom, hogy a válogatásba főként olyan fotók, fotósok kerüljenek, akik nem nagyon vannak jelen sem az indafotófalon, sem az egyéb válogatásokban. Jó, hogy ezt te is helyesled!

BendesMarcsi 2011.06.14. 15:16:30

Nagyon tetszett a cikked! Sok olyan tanácsot kaptam,amit ki fogok próbálni!Köszi

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.06.14. 15:40:12

A virágfotózásnál lényeges momentum a helyes fehéregyensúly beállítása is. Ugyan is akkor igazán szép egy tavirózsa, ha nem barnás-sárgás fátyolos a látvány.
Fekete-fehér módot én raw formátumban két mozdulattal szoktam megalkotni. A képstílus opciót átrakom monocrom módba, esetleg kap egy sárga vagy egy piros színszűrőt is, mely a kontrasztot változtatja határozottabban meg. (Legtöbb képszerkesztő tartalmaz fényképszűrőt is, ha jól tudom.)
Ehhez a témához is - mint minden más témához - elengedhetetlen a megfelelő minőségben készült alapkép.
Mesterem szokta mondani: "Azt vallom, hogy az alap fotó legyen tökéletes, ne egy rossz fotóból akarjunk Photoshoppal egy utólagosan elképzelt, ráerőltetett, eladható képet csinálni." :)

Tacsi világa 2011.06.14. 23:09:03

Gratulálok a remek cikkhez és a gyönyörű fotókhoz. Élvezet volt nézni és olvasni, Sok hasznos tanácsot olvastam, és külön öröm számomra, hogy a háttérben szerényen meghúzódó remek fotósok képei is bemutatásra kerülnek itt.

Evaneni 2011.06.15. 17:43:24

Hasznos, jol szerkesztett bejegyzes, szep fotok!
süti beállítások módosítása