Téli fotótippek és válogatás

2012.02.02. 15:39 Réka ‎ 5 komment

Tekintettel a Magyarországot ezekben a pillanatokban ellepő vastag hótakarókra, megkérünk mindenkit, hogy az alábbi poszt olvasása után - az abban javasoltakat megszívlelve - fotózzon és töltsön fel annyi havas képet, amennyit csak tud, vasárnap délben válogatás készül az Indexre és az Indafotó NAGYKÉPES blogjára a beküldött képekből.

Feltöltőlink: http://indafoto.hu/upload/tag/nagy_havazás+2012+február

Gyűjtemény:

http://indafoto.hu/gyujtemenyek/nagy_havazas_2012_februar

Sosem volt aktuálisabb a téma: mit fotózzunk télen? Az egyértelmű válasz: havat. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy egy reggel ébredéskor hirtelen fehér körülöttünk a világ, akkor irány a természet. De mire érdemes odafigyelni a havas fotózás során?

Felszerelés, védelem
Mind a fotóst, mind a gépet védeni kell a hideg és a beázás ellen. Jómagam egy sí kezeslábast húzok, ami alá vékony gyapjú alsóneműt (nadrág + felső) veszek, így meg is tudok mozdulni a ruhámban, ami nem hátrány.
A fényképezőgép akkuja sokkal hamarabb merül a hidegben, ezért érdemes a gépet a kabát alatt, testmeleg közelében tartani séta közben, ha nincs a közelben pótakku. Az egyes fényképezőgépmodellek különböző mértékben csepp- és vízállók. Emlékszem, amikor egy havas sétán beázott a 350D-m, akkor letekertem az objektívet és a nyitott gépet egy kézszárító alá tartottam és forró levegővel szárazra fújtam. Ma is kifogástalanul működik a gép, de azért ezt a módszert nem tudom tiszta lelkiismerettel ajánlani.
Amikor hazaértünk a sétáról, a fényképezőt, objektíveket mindenképpen hagyjuk a táskában (az előszobában, nem túl meleg helyen), hogy lassan, fokozatosan melegedjenek, száradjanak. Egy fotóstársam mesélt a spitzbergáki útjáról, ahol a hajón kinti hidegből a benti melegbe rohangált a géppel, napjában több tucatszor. Az ingadozás és a nyirkos-száraz váltakozás egy Canon 5D MkII gépet tett tönkre megjavíthatatlanul.

Balla Béla: Pålstua

Balla Béla: Pålstua

Technika
- Havazáskor gyakran csak a kompakt gépet viszem magammal, hiszen a havas táj egy világos téma, amelyhez nem feltétlenül szükséges sem nagyon nagy fényerő, sem teleobjektív, sem kis élességtartomány (bokeh), egy jobb kompakt remekül megteszi és a kabát alá is könnyebb bedugni, ha nagyon esik.
- Amire mindenképpen szükséges odafigyelni, az a helyes exponálás. A fényképezőgép beépített fénymérője úgy reagál a nagy fehérségre, hogy alulexponálja, besötétíti a kész fotót. Ezért okvetlenül túl kell exponálni a havas képet, hogy a hó szép fehér legyen. Akár 1 FE túlexpo is indokolt lehet, másképp a hó beszürkül, matt, komor hangulata lesz a fotónak. Nem kell félni attól, hogy kiég a hó! Egy felvételnél meg kell nézni a hisztogramot, hogy van-e kiégett rész, és aszerint szükség szerint egy picit módosítani a záridőt. Az én ízlésem szerint akkor igazán szép egy havas fotó, ha nagyon világos és még épphogy nincs kiégve.
- Érdemes a fehéregyensúllyal is játszani az utómunka során. Egy alapjában véve fehér, vagy majdnem fehér tájképen pici fogásokkal is nagyot lehet változtatni a színeken. Legyen kékesebb a hó? Vagy inkább meleg árnyalatú? Maradjon fehér? Téma, ízlés és hangulat dolga.
- A kék órát, hosszú záridőt, ellenfényt a havas fotóknál sem rossz ötlet észben tartani! Ráadásul a hófödte város, természet igazán remek feltételeket biztosít a minimálfotók kedvelőinek.
 

Réka: Winter Wonderland

Réka: Winter Wonderland

Réka: (

Réka: (

Réka: Lolberries

Réka: Lolberries

Hópelyhek fotózása
Sokat kísérleteztem a hópelyhek kiexponálásával. Hogyan lehetne megjeleníteni a hópelyheket a képen? Néhány tipp:
- Sötét háttér. Akárcsak az esőcseppeket, a hópelyheket is legjobb sötét háttér előtt fotózni.
- Nem túl hosszú záridő. Végülis nem hócsíkokat, hanem hópelyheket akarok. A záridőre nehéz egyetlen értéket mondani, hiszen ez függ a havazás sűrűségétől, a hópelyhek sebességétől, fókusztávtól és fényviszonyoktól is.
- Világítás. Jó, ha a havazásra is kerül egy kis extra fény,  ahol majdhogynem ‘ellenfényes’ hópelyheket sikerült elkapnom a belvárosi házak háttere előtt.
- Fókusz. Manuális fókusz segítségével elérhető, hogy a gép ne a háttérre, hanem a kavargó hópelyhekre fókuszáljon. Az autofókuszt hamar megőríti az állandóan mozgó hótömeg.
- Rekesz.  Tág rekeszt használok (1.8-2.8), hogy a fókuszból kieső hópelyhek nagyobbnak tűnjenek és ezáltal erősödjön a havazás látványa.
- Zoom. Ha rázoomolok egy részletre, mint a mellékelt két kisképen is, akkor jobban, koncentráltan rajzolódnak ki az apróbb hópelyhek is. Egy nagylátószögű fotón könnyen eltűnnek, nem látszanak jól.
 

Végül pedig egy kis válogatás jobbnál jobb havas fotókból (külön keddvencem Vadics fotója, ahol volt olyan pimasz, és telibavakuzta a hópelyheket, brutális, de nagyon pofás végeredménnyel:

adonath: Jégvilág

adonath: Jégvilág

benedeki: jönnek...

benedeki: jönnek...

hi69: Alpok szépségei

hi69: Alpok szépségei

torobala: feltekintve

torobala: feltekintve

» jegkremfildz: wintercitysoul

jegkremfildz: wintercitysoul

Vadics: Hull a hó... (:

Vadics: Hull a hó... (:

Mary-Ann Fotó: Téli táj 004

Mary-Ann Fotó: Téli táj 004

Sándorház: Hóteher...

Sándorház: Hóteher...

DeCcArD: P19105921

DeCcArD: P19105921

kxkari31: .

kxkari31: .

Pingu: A mocsári szörny ébredése

Pingu: A mocsári szörny ébredése

Réka: gamlastan

Réka: gamlastan

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr384051108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cerezo 2012.02.02. 18:14:11

Köszönöm a hasznos tanácsokat, mindenképpen észben tartom őket (már ha idén lesz még hó...:)).
Gyönyörűek a mellékelt képek, minden "elkövetőnek" gratulálok!:)

Peetee 2012.02.03. 19:35:50

Éppen ilyen témában keresgéltem tegnap, minden benne van, amire kíváncsi voltam. KÖSZI!

kismateka 2012.02.03. 19:44:31

Nagyon jó tippek! :)

vargapeterjozsef 2012.02.04. 03:29:21

Nagyon jó hogy írtatok a téli fotózásról,szívesen olvasom az ilyet és hasonló cikkeket ! Mindenkinek jó fotózást kívánok ! Varga.P.J.

rendszamgyujto.hu · http://rendszamgyujto.blog.hu 2012.02.04. 09:41:43

Na már megyek is ki fényképezek egy párat, a +1FE jó ötlet, kipróbálom.
süti beállítások módosítása