Katonák - Hősök fotópályázat

2012.03.14. 15:34 Hargita Nándor 10 komment

A Honvédelmi Minisztérium és az Indafotó közös tavaszi fotópályázatot hirdet, két kategóriában.

A hagyományokat tiszteletben tartó megújulás fontos szerepet tölt be a Magyar Honvédségben, ezért a programsorozathoz kapcsolódó fotópályázat is a Katonát és a Hőst keresi. Fotózz tehát katonát, gyakorlatot, hagyományőrzőt, vagy épp harci járművet, készíts fotókat rendezvényekről, épületekről, szobrokról, a lényeg csak annyi: vegyük észre és érezzük a képen, hogy mit jelent számodra a Magyar Honvédség, mit és hogyan látsz, képzelsz és gondolsz a modern Magyarország modern hadseregéről!

1. Katona és hős

 

magyarhonvedseg: Vigyázz!

A „hétköznapi” katonát keressük, a velünk élő, munkába siető nőket és férfiakat, akik sokszor láthatatlanul részei mindennapjainknak. Fotózz élethelyzeteket, kiemelkedő teljesítményeket, pilótákat, palotaőröket, díszelgőket! Vegyük észre, hogy hol és milyen formában találkozhatunk a Magyar Honvédség tagjaival!

Feltöltés után add a képeidet ehhez a gyűjteményhez: http://indafoto.hu/gyujtemenyek/katona_es_hos


2. Hagyomány és megújulás


magyarhonvedseg: Gyakorlatra készen

A tavaszi ünnepségsorozatok elképzelhetetlenek hagyományőrzők nélkül, akik a múltra emlékeztetnek. Ugyanilyen fontosak persze a Honvédség aktív állományú tagjai is, akik a jelent és a jövőt képviselik. Fotózz katonákat, harci eszközöket, járműveket, fegyvereket felvonulásokat, haditechnikai bemutatókat, és minden olyan dolgot, ami szerinted visszatükrözi, hogy miként kapcsolódik össze hagyomány és megújulás 2012-ben!

Feltöltés után add a képeidet ehhez a gyűjteményhez: http://indafoto.hu/gyujtemenyek/hagyomany_es_megujulas

Nyeremények:

  1. Első helyezettek: 16 GB-os, Wi-fis Apple iPad2-t
  2. Második helyezettek: GoPro HD Hero 960 kamerát
  3. Harmadik helyezettek: Honvédelmi Minisztérium által összeállított könyvcsomag

A kategóriák további hat helyezettjét emellett vendégül látjuk majd egy exkluzív kirándulásra is. 

Határidő:

Pályázni március 13-a és április 22-e között lehet a fotód gyűjteménybe tételével.

Részletes szabályzat a kormany.hu-n

Zsűri:

  • Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke
  • Bozsonyi Károly, a Zrínyi Média Kft. ügyvezetője
  • Nagy Attila (Index/Indafotó),
  • Dévényi Veronika, fotóriporter (Zrínyi Média Kft.),
  • Koszticsák Szilárd, fotóriporter (MTI).
A díjazott fotókról a feltöltőiket emailben és kommentben, a többi kiemelt fotót pedig kommentben értesítjük.

Kiállítás, kiemelt fotók bemutatása

Ezeket a képeket a Magyar Honvédség Facebook oldalán, az Indafotó NAGYKÉPES blogján, a Kormány.hu-n és a honvedelem.hu-n is bemutatjuk.
A kiemelt képekből a pályázat végét követően szabadtéri kiállítást is rendez a kiíró, melynek tervezett helyszíne a budapesti Kossuth tér.

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr534316637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.03.15. 04:40:54

Hát igen, érdekes.Én se láttam már katonát vagy 8-10 éve.Leszámítva a nagy bemutatókat, ünnepi napokat.De hát aug.20, vagy okt. 23 még csak kicsit sem esik bele a megadott határidőbe... :D Mondjuk kormányőr még akad a Parlament körül...Na mindegy, azért kíváncsi vagyok, mi lesz belőle.

Deszkás 2012.03.22. 10:49:59

Március 15-e még beleesett volna, csak hát nem 14-én délután kell meghirdetni egy ilyen pályázatot.

comes 2012.03.27. 12:27:27

@Szentpeter: Igen, "HŐS", például az a tűzszerész katona, aki a fel nem robbant akna hatástalanítása során életét veszti!Mások élatét menti meg!

Mityu Addideapénzt kft LE 2012.03.28. 18:10:04

@comes:

Korunkban ennek az esélye igen csekély. A példádban említett egyént lehet éppen baromnak hívjuk nem hősnek, aki nem méri fel foglalkozása körében tetteinek mértékét és veszélyességét. Ami amúgy kötelessége. Igen keskeny határ van a vakmerőség és a hülyeség között. Persze a médiamunkások, akik magas szakmai hozzáértésükről már többször tettek tanúbizonyságot, majd eldöntik, hogy valaki hős vagy csak szimplán hülye volt.
A tűzszerészt pedig akkor is nevezhetjük hősnek, ha a hatástalanítandó robbanótöltetet a helyszínen - a környék kiürítése után - robbantja fel. Mert akkor is megmentett pár civil életet. Az akciófilmekben látottakat lehet nem kéne keverni a valósággal. :)

comes 2012.04.10. 14:48:14

@Mityu: Úgy vélem (manapság szólva, gondolom)a tűzszerész katonát, aki az életével fizet a robbaneszközök hatástalanításakor talán mégsem kellene "baromnak" nevezni! Kedves Mityu! Bizonnyára nem vállalnád ezt a veszélyes szakmát, bár életünkben minden foglalkozás (szakma) egyformán hasznos, hiszen ezáltal működnek mindenütt a társadalmak. A vízből fuldoklót kimenteni akaró személy is talán "barom", ha nem sikerül a mentés, és ő is az életét veszti? S végül ha a lakásod alatti telken aknát találnak,és jön a szakszolgálat, szíveskedj hallgatni és még gondolatban sem gondolj a "barom"-ra, mert Téged ment, Téged mentesít a veszély alól.

Mityu Addideapénzt kft LE 2012.04.11. 03:35:11

@comes:

Aztán ha ismernéd a rendszer felépítését, akkor pár dolgot tudhatnál. Az általad említett egyénnek a szakmai ismeretei alapján kell tudnia dönteni, hogy helyszínen történő megsemmisítés mellett dönt vagy szállítható az állapota az adott veszélyes eszköznek.

Amikor az ElMűnél dolgoztam hasonlóan fel tudtam volna robbantani egy laza mozdulattal az adott trafót, ha úgy alakult. Egy alkalommal volt is rá példa. Nem voltunk hősnek kikiáltva, csak azért, mert észleltük, hogy valami nincs rendben és a munkavédelmi szabályokat is olykor áthágva megoldottuk gyorsan, okosan a helyzetet. Főleg gyorsan kellett, mert ugye a kedves fogyasztó mindennek elhordott csak hősnek nem nevezett, pedig az életünkkel is játszottunk nem egy esetben csak azért, hogy 10-20 percen belül legyen vellany a kecóban, mert leolvad a hűtő... Mindez szakmai ismeret, gyakorlat, és hozzáértés kérdése (óvatosan jegyzem meg mai szakemberek hozzáértése esetenként katasztrofális). Nem pedig az, hogy hőstettet hajt-e végre a szaki vagy nem. A tűzoltó is szakmai ismereteit használja, amikor a lehetőségekhez képest kihozza az élő erőt a veszélyzónából. Nem egy példa volt rá, hogy nem sikerült. Megköszönjük önfeláldozó munkáját, de szentté nem avatjuk. Azért nem, mert ezt vállalta, ez az amit a gyakorlatok során megtanul, és ezerszer begyakorol. A tűzszerész is azért jár rendszeres képzésre (ha nem alszik ott), hogy teljes biztonsággal tudja kezelni az adott helyzetet.

A vízből mentő átlag polgárnak meg illik tisztában lennie önmaga képességeivel. Persze tudjuk, ebben az országban ez nem trendi. :)
Van ám olyan kötelezettségünk is, hogy önmagunkra sem lehetünk veszélyesek, nem csak másokra.

Mityu Addideapénzt kft LE 2012.04.11. 04:04:28

Az már csak hab a tortán, hogy a beillesztett képek és a szöveg között tartalmi összefüggést keresve sem talál az aki kicsit is hozzáért a honvédelmi kérdésekhez.

Katona-hőst a palotaőrség tagjai között keresve sem fogsz találni (tevékenységéből fakadóan soha sem kerül éles harci helyzetbe). Kicsit más haderőnemet kell hozzá keresni. :)

A hagyományőrzés pedig nehezen képzelhető el a mai kor technikáit mutogatva. Egyszer el kéne látogatni egy hagyományőrzőket bemutató rendezvényre, s pl. olyan gépeket, ruházatokat, mindennapi használati eszközöket megismerni, amiket mi is használtunk sorkatonaként. UAZ 469-es, UAZ 452-es, Ural vagy a Csepel teherautóktól kezdve a TBK telefonokig, rádiós/eü-s/vegyvédelmi mentesítő felépítésű teherautókkal, AMD gépkarabéllyal, M65 mintájú gyakorlóruházattal, Üti., Üti.h., Aeg.Ü., feliratú piros karszalagokkal, megfelelő bakancssal... Alu kulacsot/csajkát és a kanálgépet se illik elfelejteni... S a régebbi korok használati eszközeit meg sem említettem... :))

2012.04.15. 10:46:09

Mityu, te tök hülye vagy.

tippcsi 2012.04.16. 13:52:35

A katona is ugyanolyan mint mindenki más, teszi a dolgát és kész. Hős pedig senki nem akar lenni, ők már nincsenek köztünk (R.I.P.) csak néha úgy alakul, hogy azok leszünk...
süti beállítások módosítása