Lépcsőház szafári Budapesten

2012.04.23. 10:00 Réka ‎ 5 komment

Évekkel ezelőtt, amikor még Pesten éltem, szerettem besurranni a belvárosi lépcsőházakba körülnézni és csodálni az építészetet. Ezzel a hobbival korántsem voltam egyedül; a Városban blog szerzője egy ideje tudatos projektet hozott létre és időről időre meglátogatja a város legszebb lépcsőházait. A posztsorozatból ihletet merítve a múlt héten én is felkerestem a blogban szereplő lépcsőházak közül néhányat. Ez némileg bizonytalan kimenetelű fotóséta, hiszen a lépcsőházak zöme magán lakóház, idegennek bemenni tilos, és a lakók teljes joggal szórják ki onnan a szájtáti fotósokat. Ezért kiscsoportos foglalkozás körében, mindössze két másik fotóstárssal indultunk útnak, hogy a legendás lépcsőházakat felkeressük.

Réka: Klotild palota

A listán csak két olyan épület volt, amely nem lakóház: az Andrássy úton lévő Postamúzeum és a belvárosi Ybl palota. Ezekkel előre egyeztettem, szabad-e a látogatás. A Postamúzeum igazgató asszonya nagyon készségesen válaszolt, de elmondta, hogy a ház felújítás alatt áll, a lépcsőház is befóliázva, most nem érdemes menni. Az Ybl palotát üzemeltető cég kapcsolattartója így válaszolt a megkeresésre:

Kedves Réka.
a fotózást jelenleg nem tudjuk engedélyezni.
Hamarosan, pár héten belül megnyílik, és benépesül az étterem és annak terasza az udvaron, azután lehetne elkészíteni a fotókat, azzal a feltétellel, hogy átadják részünkre az elkészült fotókat és a jól sikerült felvételeket felhasználhatjuk marketing célokra.
Üdvözlettel,

A hölgynek innen is üzenem, hogy aki előzékenyen, segítőkészen fogad, annak ingyen, hálából és külön felszólítás nélkül is szokás a jobb felvételekből ajándékozni. Aki viszont feltételeket szab, követelőzik és indoklás nélkül tilt, annak megköszönjük szívélyes válaszát és minden teketória nélkül más helyszín után nézünk - Budapesten akad néhány. A marketing fotókat pedig bizonyára szívesen elkészíti egy fizetett profi fotós.

A kezdeti kudarcok után remegve indultunk lépcsőháznéző körútra, de egyik helyen sem történt atrocitás, sőt. A Duna utcai palotához érve egy idősebb úr mögött készültünk beosonni, azonban ő megállított és megkérdezte, mi járatban vagyunk. Őszintén válaszoltunk, mire kiderült, hogy ő a gondnok és szívesen megmutatja a házat. Sok érdekeset mesélt és a tetőre is felvitt, ahonnan észbontó panoráma nyílt a Dunára, a buda hegyekre, az egész belvárosra. Szomorú volt látni, hogy ezeket a gyönyörű, felbecsülhetetlen értékű palotákat hogy hagyják lepusztulni és megállapítottuk, hogy ha itt lenne lakásunk, minden este a tetőteraszon (amelyet a jelenlegi girbegurba kátránylemezek helyére rittyentenénk) ücsörögnénk. Örök hála a gondnok úrnak, aki MMS-ben már meg is kapta az első fotókat.

Réka: Duna utca

 

Réka: Budapest felett az ég

Az önkormányzati tulajdonban lévő Klotild palotában is szerencsével jártunk. Az irodai dolgozók már hazamentek, de az épület nyitva állt és biztonsági őrrel sem találkoztunk. A lélegzetelállítóan szép, irodákkal benépesített alsó szintekről felfelé haladva bizarr és szomorú látvány volt, ahogy az épület mindinkább az enyészeté lesz; a két felső szinten évek óta nem járhatott már senki, mindössze egy szelíd gerlét találtunk, aki a fészkén ülve pislogott le ránk. Kitört ablaküvegek a jugend stílű keretekből, aládúcolt gang, vastag por a lépcsőkorláton - és még így is gyönyörű volt.

Réka: Klotild palota

 

Az egyik utolsó helyszínen már kifotóztuk magunkat és leültünk a kapualj padkájára pihenni, amikor egy úr, a séta során először, távozásra szólított fel minket. Nem volt ellenvetésünk és már készültünk indulni, amikor felengedett és elkezdett mesélni a házról: megmutatta az Eiffel műhelyben készült kovácsolt- és öntöttvas korlátokat és elmondta, hogy a korhű ablakok jó része egy filmforgatás miatt került a helyére. Igen érdekes volt hallgatni, a végén pedig biztatott, hogy nyugodtan fotózzunk még. Innen is üdvözlet neki és köszönet az idegenvezetésért.

Réka: Apáczai Csere János utca

 

Már egészen ránk esteledett, amikor az utolsó, Aranykéz utcai ház látogatása után (ahol egy őrült kutya elől bújtunk a liftakna mögé), fáradtan és boldogan tettünk pontot a kirándulás végére. A Városban blognak és a közreműködő lakosoknak még egyszer köszönet a lehetőségért, szíves és őszintén segítőkész hozzájárulásukat a jövőben is ki fogjuk használni, hogy Budapest ezen rejtett kincseit néhány percre csendesen megcsodálhassuk.

Ha téged is megihletett a lépcsőházjárás, akkor a következőkre nem árt gondolni:
- Ha lakóházba mész, könnyebb munkaidőben bejutni azokba a házakba, ahol iroda, bolt is működik. Nem fogják megkérdezni, mi járatban vagy.
- Ha mégis kikérdeznek, legjobb őszintén válaszolni. A lakók általában maguk is tisztában vannak a ház szépségeivel és örülnek, ha ezt más is észreveszi és csodálja.
- Intézmények, nagyobb irodák titkárságával célszerű előre egyeztetni és engedélyt kérni, különben a biztonsági őrnek joga van megtiltani a látogatást, fotózást.
- A varázsszó itt is a hobbi. Valamiért a hobbifotósokat szívesebben látják, beltérben sokan rákérdeznek, hogy ugye nem kereskedelmi célból fotózok.
- Mi nem vittünk állványt, egy ház kivételével nem is vakuztunk, ezért nem hívtuk fel magunkra a figyelmet, nem zavartunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr854467866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabolcsfoto · https://www.facebook.com/SimoSzabolcsPhoto 2012.04.23. 12:03:04

Nagyon jó írás! és remek képek, gratula!
nagy élmény lehetett, főleg amikor az ott lakók elkezdtek mesélni a helyről :)

kisklau 2012.04.23. 12:05:22

Igazán tetszetős összeállítás. Örülök, hogy megosztottad velünk :D

ildsisy 2012.04.23. 12:20:02

Örömmel olvastam a posztod, mint tőzsgyökeres pesti lány! :) Szépek a fotók.

torobala · http://vanguard-photo.hu/ 2012.04.24. 07:39:36

jó volt olvasni! irigykedem is miatta...
remélem még lesz következő!

Evaneni 2012.04.24. 15:44:15

Elvezetes iras, szep fotok! Grat!
süti beállítások módosítása