Útmutató a háttérkép-készítéshez

2012.05.29. 16:29 Hargita Nándor 11 komment

Fél éve csináljuk az indafotós háttereket, az indulás óta kikristályosodott tapasztalatokat szeretném megosztani veletek, avagy milyen a jó háttér?

Mi a háttér célja?

Alapvetően az, hogy ne legyen unalmas az asztalunk legmélyebb rétege, hogy feldobjuk valamivel az ikonok mögötti teret. Ez az egyik legszemélyesebb felület a számítógépünkön, mindenképpen olyan kép kerül ide, amire szeretünk ránézni, kedves emlékeket idéz.

Az asztalon kevesebbszer látod a hátteredet, mint egy táblagépen, ahol két feladat között mindig előbukkan, ugyanakkor az iPaden és a többieken sokkal nagyobb részét takarják ikonok, emiatt veszíthet jelentőségéből.

Milyen a jó háttér?

Mindenkinek más, van aki a családját szereti nézni, mások a biciklijüket, autójukat, kedvenc hegyüket. Mások nem igénylik a személyes hátteret, nekik az a fontosabb, hogy egyszerű és megnyugtató legyen (nekem például az egyik külső monitoromon egy 155 kávéspohárból álló várfal van mert szeretem a sormintákat).

darthwalk: Coffeemug collection

Az indafotós háttérképeknél mi az aktuális hónap hangulatát szeretnénk lekövetni ami nagyobb kreativitást igényel a fotósoktól, mert a kezük meg van kötve a témát illetően (igaz, hogy csak az egyik, a másikkal nyugodtan feldobhatják az aktuális hónap fotóját).

Technikailag

Először is mindenképpen legyen éles. A legnagyobb - kijelzőn értelmes - felbontást kérjük a beküldőktől, tehát aki feltölt a háttérképes gyűjteményünkbe, annak rendelkezésre kell állnia egy legalább 2560 pixel széles és legalább 2048 pixel magas eredeti kép, ami szépen élesre van exponálva, különben nem néz ki jól másoknál és legközelebb nem a te képedet választják.

De ez még csak a fotó maga. A jó háttérkép olyan fotóból lesz amin egy jól meghatározható, kiemelt téma van és minden más a háttérbe szorul. A zsúfolt fotók nem segítik asztalunk rendben tartását és nem jó rájuk nézni.

A fentiek miatt is fontos a vágás. Légy lényegretörő, vágd meg jól a fotódat. Plusz, mivel két különböző képaránnyal kérjük a fotódat, úgy válaszd azt meg, hogy 16:9-re vágva és 4:3-ra vágva is jól mutasson.

Apróság, de fontos, az alsó kb 100 pixelre* ne tegyél semmi fontosat, mert ezt elfoglalja a windows tálcája, és ide szoktuk tenni az indafotós vízjelet is. De gondolni kell arra is, hogy valaki a képernyő oldalán tartja a tálcát/dokot, így az a legjobb, ha a nagyképed szélső 100 pixeleire nem raksz semmi fontosat.

Segítünk


Nincs ötleted, hogyan kezdj neki?

Olvasd el a segítségünket a feliratozásról!

Fekvőképek:

A háttérképes anyagok esetében sok a hiánypótlás, valaki véletlenül rossz felbontásban, rossz méretben, vagy torzítva küldi a képeket, nekik segítünk ezzel a két sablonnal:

Használatuk egyszerű, megnyitod Photoshoppal és "a te fotód" layerre, vagy közvetlenül fölé bemásolod a fotódat. Ha minden OK a képpel, akkor exportáld ki és töltsd bele a gyűjteménybe, ha bekerülsz, küldd el a két képet nekem. A sablon már tartalmazza az Indafotó logót, így küldhetitek egyből azzal.

Vigyázz, hogy a kép szélén ne legyen fehér csík!

Az exportálás a jpg-be kimentést jelenti, ha "mentés másként" nyomsz, az nem jó! Exportáláshoz használhatod a ctrl+alr+shift+s billentyűkombinációt is!

Akinek nincs Photoshopja, próbálkozhat a pngvel, azt az eredeti fotóra kell rámásolni.

Állóképek:

Az állóképeket alapvetően mobilra szánjuk, ezért elég egy kisebb - 640x960-as felbontású képet küldenetek. 

 

2014 májusától új beküldési rendszer van - ha kiválasztottunk nem kell emailezned! 

Mivel az Indafotó már képes 2560 pixel széles képeket tárolni, ezért nem kell emailezned a fotókat, elég ha mindhárom méret (2560x1440, 2048x1536, 640x960) fel van töltve az Indafotóra!

Ehhez készíts magadnak egy albumot "Indafotó háttérképek" címmel, töltsd bele a fotókat, és onnan fogjuk beilleszteni a blogba a képeket!

 

Ne maradj le!

Készítettem egy naptárat amiben egyelőre két figyelmeztetés van, az egyik a lejárati határidő előtt pár nappal szól, hogy még nem késő indulni, a másik pedig a megjelenés napján jelez, itt vannak:

Saját naptárba illesztéshez:

Dekoráció

Az indafotós havi háttérképek esetében megköveteljük a hónap nevének felírását a képre, enélkül nem tesszük ki a fotót. Minél szebb, ötletesebb, fotóhoz passzolóbb a felirata a fotónak, annál szívesebben látják a többiek az asztalukon. Megkockáztatom, a jó felirat ugyanolyan fontos, mint a jó fotó!

Néhány példa, akik örömmel ölnek sok időt a felirat megszerkesztésébe: 

balp

kisklau

és akitől a legtöbbet lehet tanulni: zo_zo

Ők nem csak a hónap nevét, hanem a naptárat is előszeretettel ábrázolják a képen, egyel speciálisabb igényt elégít ki, de sokan szeretik.

Segítség a feliratozáshoz külön posztban, lépésről-lépésre!

Összefoglalva:

A jó háttérkép alapfeltételei:

  • Élesség
  • Elég nagy felbontás
  • Jól körülhatárolható téma, szellős, nem zsúfolt kompozíció
  • Tetszetős felirat a képre
  • Szélek üresen hagyása
Ha ezek megvannak, akkor használd a sablonokat és már küldheted is be a fotód az aktuális havi háttérképeink közé!

 

*A 100 pixel egyébként úgy jön ki, hogy a Windows 7 tálcájának magassága 40 pixel, a legnagyobb méretű fotód amit kérünk pedig 1536 és 1440 pixel, de ez a fotó az átlagos 1024 és 800 pixeles monitorokon kétharmadára lekicsinyítve jelenik meg, azaz az eredeti fotón 60 és 72 pixelt foglal el, erre jön még rá az indafotós logó, amivel együtt 100 pixelt már el is foglaltunk a képed aljából.

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr494345729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2012.05.29. 17:53:34

Nekem a második psd-hez nem működik a link... És esetleg tudnátok csinálni egy állóképes sablont is?

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2012.05.29. 17:58:46

Illetve még egy kérdésem lenne, állóképhez is kell mindkét képarány? Mert az én képem sajnos úgy vágva nem lesz teljes...:S

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2012.05.30. 22:03:44

Sziasztok. Tökre örülök, hogy beválasztottátok a képem, de ezzel a sablonnal én nem boldogulok. Valaki el tudná RÉSZLETESEN magyarázni, hogy rakjam rá a fotóra ezt a sablont? Ha simán ráhúzom, csak a sablon látszik és maga a fotóm nem, vagyis fehér lesz az egész kép. A másik bajom az, hogy az indafotó logó nem mozog a sablonnal. Ha kéritek a sablont nagyon jó lenne, ha lenne egy részletes leírás, nem mindenki PS mágus. Egyébként gimpet használok. Köszi előre is!

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2012.05.31. 16:51:09

gondolom így, hogy ma került fel a kisebb sablon nem gond,ha délelőtt nem sikerült elküldenem... :Fc

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2012.05.31. 16:55:05

@Hrobert: egyrészt tegnap délelőtt, másrészt küldd, mert most rakom össze - a hiánypótlás miatt mindig van, aki később kerül be.

A következő havit viszont:

- a sablonnal kell tervezni
- ehhez lesz kibővített segítség, lépésről lépésre
- igyekszem a PS mellett GIMP-re is megcsinálni

ez mind fontos, mert így gyorsabb a lebonyolítás, gyorsabb a kihirdetés, nincs szükség hiánypótlásra.

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2012.05.31. 17:07:08

@darthwalk: bocs, az én levelembe 31. délelőtt volt írva, de most megy is

Evaneni 2012.05.31. 19:33:33

@szancsurrr: legy szives ird le, mert nekem sem sikerult hasznalnom es en is Gimpes vagyok. Kosz.

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2012.05.31. 22:47:18

@Evaneni: hát... a méretezéshez én sem tudtam használni a sablont, azt simán, sablon nélkül méreteztem át. A képet és a sablont is rétegként nyitottam meg. A méretezés után egyszerűen ráhúztam a képre az index logót. A jó hír, hogy addig rágtam szegény darthwalk fülét, hogy fog írni egy részletes útmutatót...:)

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2012.06.10. 21:26:36

ps naptárkészítéshez nincs valahol egy tutorial?
süti beállítások módosítása