Fotós tippek nyaralásra - inspiráló válogatás

2012.06.18. 11:00 Réka ‎ Szólj hozzá!

Nyakunkon a nyár, közeleg a szabadság, a vakáció. Sokaknak ez az időszak jelenti az első nagy fotós kísérletezést az újonnan beszerzett, vagy éppen karácsonyra kapott masinával. Ebben a posztsorozatban megmutatunk néhány dolgot, amelyre érdemes odafigyelni, hogy a lehető legjobb fotókat hozzuk haza a nyaralásból. Az elkövetkező napokban a következő témakörökben olvashattok fotós tippeket és mazsolázhattok válogatott indafotókból:

- Városban

- Tájkép

- Természet

- Emberek

- Állatok, vadaspark

- Tenger, vízpart

- Fesztivál


Ha valakinek igénye van egyéb témákra, kommentben jelezzétek és megbeszéljük. Természetesen minden kiegészítő tippet, saját tapasztalatot szívesen látunk.

A városfotózás

Minden nagy- és kisvárosnak más arca, személyisége van. Amikor városlátogatásra készülök, mindig utánanézek, mit érdemes megnézni, mit mondanak mások, mit fotóztak mások. A képkereséshez az indafotó és a flickr részletes keresőit használom, ezeken pontos beállításokkal és szűrésekkel lehet megkeresni a legújabb vagy legérdekesebb fotókat az egyes helyszínekről. Egyik kedvenc fotósom, Chuck No... akarom mondani, Ken Rockwell szavajárása, hogy a legjobb fotók akkor készülnek, amikor az emberek többsége épp vacsorázik vagy hajnalban fordul a másik oldalára. Belátom viszont, hogy nem mindenki fog fél ötkor kimászni az útitársa mellől napfelkeltés hosszúzáridőt fotózni, ezért igyekeztem olyan tippeket összegyűjteni, amelyek a kevésbé ideális napszakokban történő fotózást is megkönnyíti. A lenti fotókat is úgy válogattam, hogy egy kis odafigyeléssel minden különösebb extra felszerelés nélkül készülhessen hasonló felvétel.

- Égbolt. A leggyakoribb kezdőhiba, hogy városod felett az ég egy kiégett, fehér, üres paca lesz. Ezt legkönnyebben úgy kerülöd el, hogy a Nap mögötted van, amikor fotózol, és/vagy az égbolt nem világosabb a városrésznél, amit fotózol. Ha erre nincs lehetőség, vagy éppen borús, szürke vagy tejfehér az égbolt, akkor mellőzd teljesen és koncentrálj az égbolt nélküli utca- és házrészletekre. A bodros, szürke-fehér hasú gomolyfelhők viszont minden témát feldobnak. Mindenképpen érdemes beszerezni egy polárszűrőt, amely segít kiemelni a felhők textúráját és mélyíti az ég kékjét. 

 

 jupiter-8: Kőszeg

Polárszűrő használata: jupiter-8 - Kőszeg

sisy: Gödöllő 

Érdekes égbolt: sisy - Gödöllő 

Réka: Sikátor 

Égbolt kihagyása: Réka - Sikátor 

- Látószög. A nagytotálban, nagylátószöggel, közelről-lentről szembefotózott épülethomlokzatok senkit nem hoznak lázba. Menj távolabb és zoomolj rá a látványosságra, ettől kiegyenesednek a dülöngélő falak és jó eséllyel valami izgalmas részletet is be tudsz komponálni az előtérbe: belógó faágat, napozó macskát, lépcsőkorlátot. Kiegészítséképpen szemelj ki néhány érdekes és jellemző részletet, amelyekről érdemes közeli felvételt készíteni.

mickey7: A nyugalom szigetemickey7 - A nyugalom szigete 

- Téma. A témád és/vagy egy mutatós háttér - tehát a látvány - töltse ki a képet. Ne legyen a fotón nagy darab üres (kiégett, este koromfekete) égbolt, a témát agyonnyomó zavaros háttér, céltalan üresség. Amennyiben az ürességet használod háttérnek vagy hangulatelemnek, legyen vele célod, komponálj tudatosan.

halmpeti: Rizzorante 

halmpeti - Rizzorante 

- Emberek. Legtöbször kerüljük a turistatömegeket a témánk körül, de a karakteres helyi arcok megkörökítése mellett néha érdemes a tömeg segítségével érzékeltetni a hely hangulatát. Egy-egy érdekes, jellegzetes járókelő kellemesen feldob egy kihalt helyszínt.

susan38a: A szökőkút öröme 

susan38a - A szökőkút öröme 

Dalocska: Ablakok közt 

Dalocska - Ablakok közt 

- Beltér. Múzeumban vakuzni szigorúan tilos! Nem csak a többi látogató élményét teszi tönkre, hanem a gyakran kényes és sérülékeny festményekben, tapétákban is kárt tesz. Sötét beltérben - amely mindig sokkal sötétebb, mint gondolnánk - nehéz fotózni, cserébe szinte bárhol le lehet tenni vagy támasztani a fényképezőgépet egy hosszabb záridős, vaku nélküli felvételhez. Csavard fel az ISO-t. Inkább legyen egy zajos fotód, minthogy ne legyen egyáltalán.

 Krisztácska: Tükörterem

Krisztácska - Tükörterem 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr254564170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása