Mert szeretjük a fotóikat gondozókat

2012.10.03. 15:37 Hargita Nándor 5 komment

eddie dean: Azok a szempillák:-)köszi

A kis ugrópók hálás, hogy kiolvassuk az IPTC adatokat a jpg-kből.

Aki a fotóit valamilyen kategorizáló, nyilvántartó programban őrzi az örökkévalóságnak, az találkozott már a "title", "caption" "tag" fogalmával. Ezek fotónként megadható plusz információk, megadható velük a fotó címe, a fotóhoz tartozó folyószöveg (képalá) illetve a címkék, amik alapján ki lehet őket később keresni.

Személy szerint elég bosszantónak találtam, hogy ezeket mind-mind kitöltöm a személyi számítógépemen, majd az Indafotóra feltöltve adhatom meg őket újra. Így inkább megoldottuk, hogy a feltöltött jpg-ből ezeket az információkat kiolvassuk, így nektek nem kell már megadnotok nálunk újra.

Bíztatnék mindenkit, hogy gondozzátok a számítógépeteken is a fotókat, a Windows-on a Windows Fotótár tök alkalmas erre, OSX-en ott az iPhoto, és mindkét platformra elérhető a Picasa és a Lightroom is - viszont Linuxra nem tudok javasolni, ebben a ti segítségeteket kérem.

A feltöltött képeitekről sokkal többet megtud a néző, ha adtok hozzá valamilyen kísérőszöveget, történetet, ha pedig nem szeretitek a címet, akkor ki is törölhetitek, az eddigi "(üres)" szó helyett csak egy "." fog megjelenni a helyén.

Töltsétek hát szorgalmasan a képek címét, képaláját és címkéit már a számítógépeteken, mert az meg fog jelenni az Indafotón is, magától.

A Picasa csak az Export funkciónál írja bele a képaláírást, ha az Indafotó gombbal töltöd fel a képet akkor sajnos nem kerül bele a képalá.

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr64818003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szentpeter 2012.10.03. 21:43:58

Engem kizárólag két adat szokott érdekelni.. ( van még mit fejlődnöm )
Milyen géppel, és milyen objektívvel készült a kép ?

Miután ezeket az adatokat megtudom, elkezdek gyűjteni...

ske 2012.10.08. 08:25:19

Tök jó, kösz! Végre nem kell külön hozzáfűzni a leírásokat!

ske 2012.10.08. 08:26:41

@Szentpeter: Nem értem, te akkor mit gyűjtesz, mi a szempontod?

fülekibácsi 2012.10.16. 12:53:31

Jó...jó, de előbb meg kellene tanulnom angolul :). Ez pedig nem fog menni. Ezért nem fogom szeretni a "fotókat gondozókat".

Evaneni 2012.11.08. 04:06:31

En Linux alatt "Shotwell"-t hasznalok.
Datum szerint tarolja a kepeket, de termeszetesen a cimke alapjan elohivhatok azonos cimkeju kepek.
Egyszerre akar tobb szaz kepet is lehet cimkezni tobb cimkevel (pl. 2012 oktober falevel). Nagyon konnyu megtalalni vele regebbi kepeket.
süti beállítások módosítása