Indafotó küldetés #1 - portré egy (majdnem) ismeretlenről

2012.11.23. 10:33 Hargita Nándor 28 komment

EvA35: Bezárva

EvA35 fotója

Játékra hívunk titeket, amiből tanulhattok is. Indul az Indafotó Küldetés - ami, ha úgy tetszik, akkor egy online fotós workshop, ha ez túl komolynak hangzik, akkor fotós közösségi játék.

Azoknak ajánljuk az Indafotó küldetéseket, akik rendszeresen osztanak meg képeket és fejlődni szeretnének a fotózásban, de ehhez több motivációra van szükségük. Ha unjátok már a HDR naplementéket és a virágmakrókat, itt az alkalom új dolgokat kipróbálni.

Feladatokat adunk, havonta egyet, a teljesítéshez pedig két hét áll rendelkezésetekre. A fennmaradó két hétben a beérkezett munkákból válogatunk, értékeljük a képeket, galériát csinálunk a legjobbakból, kiemeljük őket az Inda és az Index felületein.

A feladat ideje alatt segítséget is fogtok kapni tőlünk: a fényképezőgépét senkinek sem fogjuk majd, de minden feladatot körüljárunk technikai és gyakorlati oldalról néhány bejegyzésben. Nem kezdünk mindent az alapoktól, és nem is csak az ezerszer ismételt fotós jótanácsokat szeretnénk mi is újraírni, hanem olyan gyakorlati tapasztalatokat átadni, amiket a napi munka során szedtünk fel.

A cél egy lépcsővel feljebb lépni a fotómegosztástól és képes történeteket létrehozni, de legalábbis bemutatni a vizuális történetmesélés alapjait. Ha rendszeresen játszotok velünk, megtanulhatjátok, hogyan kezdjetek hozzá egy történethez, mire figyeljetek magatok körül amikor fotóztok, és hogyan tegyétek érdekesebbé az elkészült anyagot. Kipróbálhatjátok a fotóriporterek és szerkesztők munkáját, a tapasztalatokból pedig saját megosztásaitokat is izgalmasabbá tehetitek.

A játék nem áll meg a megosztásnál. Azt szeretnénk, ha az elkészült munkáitokról minél többet lehetne beszélni, és egymás ötleteiből és hibáiból mindannyian új dolgokat is tanulnátok. Nem fogunk győztest hirdetni, nyerni viszont mindannyian fogtok.

Az első feladat

Portré egy ismeretlen ismerősről

James Cage: Biker Guy

Az első küldetés egy portré elkészítése lesz, ami azért nem lesz ennyire egyszerű. Az alany legyen ismeretlen számodra, (jó, ezt nem fogjuk tudni ellenőrzni) de lehet valaki olyan is, akivel nap mint nap elmentek egymás mellett az irodában, az utcán, a sarki boltban vagy a kocsmában, bárhol.

Lehet beállított kép vagy elkapott pillanat, a lényeg, hogy az alanyt abban a környezetében ábrázolja, ahol rátaláltál. A kép középpontjában az ember legyen, de a környezetén keresztül tudjunk meg minél több dolgot arról, hogy ki ő, hol van és miért lett érdekes számodra.

A csavar: a kép alá 200-250 (max 500) karakteres szöveget is várunk tőled (alig több, mint egy twitter üzenet), amiben bemutatod őt, elmesélsz valami érdekeset, ami akkor, ott, vele(tek) történt. Az általad írt szöveg mellé bónusznak egy elkapott idézet is jöhet a szereplődtől (nem kell Coelhora gondolni, más is lehet érdekes).

(James Cage fotója - jó találat, de mi fekvőben kérjük)

Amit elöljáróban tudnotok kell a feladatról:

  • Két teljes hetetek van teljesíteni, határidő december 9.
  • Csak olyan képet adjatok le, amit erre a feladatra készítettetek, archív fotó nem játszik.
  • A kép beküldésébe egyezzen bele a kép szereplője. Mondjátok el neki, hogy hova és miért készül a fotó.
  • Fekvő kép
  • Rövid történet a képhez (max 500 karakter)
  • Képek beküldése: A küldetés gyűjteményébe
  • Zsűri: Hernádi Levente (index), Hargita Nándor (indafotó), Simon Tibor (vlmworld)

darthwalk: Velencei fotóséta-14

Hargita Nándor fotója -

Most pedig gyerünk fotózni! 

Kérdések jöhetnek kommentben, az első segítséget a feladathoz hétfőn kapjátok tőlünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr594897441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bart42 · http://indafoto.hu/bart 2012.11.23. 11:05:00

Legyen ismeretlen és még egyezzen is bele?!

Nem verekszem valami jól, futni meg nem szeretek, szóval egyelőre úgy tűnik, hogy ezt a kört passzolom :)

De azért annak örülök, hogy kedvenc fotómegosztómon újra beindult az élet. Napok óta színvonalas fotóstanfolyamon vehetünk részt (köszönjük VLM!),és most még feladatokat is kapunk... szóval hajrá! :)

Kíváncsian várom a képeket, és a tapasztalatokat, hogy hogyan áll az utca embere ehhez a küldetéshez.

Agneta 2012.11.23. 11:29:12

Jajj de jó jajj de jó! Ez az ötlet most felvillanyozott :)

vAfotóriporter · http://blog.volgyiattila.hu 2012.11.23. 11:54:29

@bart42: miért kéne verekedni? meg lehet kedvesen kérdezni. a legrosszabb ami történhet, hogy nemet mond.

lvnte 2012.11.23. 12:51:36

@bart42: Pont erről fog szólni ez a játék. Megmutatjuk és elmagyarázzuk, hogyan tudtok nekivágni ilyen feladatoknak. :)

bart42 · http://indafoto.hu/bart 2012.11.23. 12:53:24

@vAfotóriporter: Természetesen nem kell verekedni, csak viccesen akartam érzékeltetni, hogy a jelenlegi feladat mely részét érzem igazán kihívásnak.

Ritkán fotózok idegen embereket, de sokszor elkerülhetetlen, hogy köztük fotózzak... így is kapok elég rosszalló tekintetet, és nem ritkán még meg is szólnak, hogy mit képzelek én, hogy csak úgy fotózgatok, szóval a kedvesség általában nem az én oldalamon jelentkezik hiányként, de ha már így indul valami, nehéz kedvesnek maradni, ilyenkor inkább csendben tovább lépek...

Azért remélem, hogy kisebbségben vagyok ezekkel a nem túl jó tapasztalatokkal, és minél több képet láthatunk majd.

bart42 · http://indafoto.hu/bart 2012.11.23. 12:57:32

@lvnte: Jól hangzik, lehet, hogy a végén még kedvet is kapok hozzá?! :)

szabolcsfoto · https://www.facebook.com/SimoSzabolcsPhoto 2012.11.23. 14:25:52

már meg is van az ötlet, hogy hol készül el, hogy kivel azt még nem tudom :D
végre visszatért a blog! :)

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2012.11.23. 17:03:04

igyekszünk :)

sok mindenkiben van egyfajta rejtőzködés, sokan nem is akarnak kijönni a keresőjükből, most van motiváció kipróbálni, hogy milyen az, ha leszólítasz valakit és készítesz róla egy portrét.

én életemben egyszer csináltam ilyet (na jó, leszámítva azt a pár alkalmat, amikor egy-egy fotós sörözés után csak ezért sétáltunk a kazinczyn), ez lett az eredménye. indafoto.hu/darthwalk/image/3712675-50b522d4

talán most jobb lesz :)

Szentpeter 2012.11.23. 17:54:40

Sziasztok !

Évek óta rajta vagyok az indafotón, kutya kötelességemnek érzem megszólalni akkor mikor az a cél hogy fellendüljön a blog..

Nem biztos hogy a véleményem valami nagy durranás lesz, azt már most kizárom hogy optimista, de azért még is..

Támogatom ezt a versenyeztetés dolgot, de magam ebben nem veszek részt, azért nem, mert nekem a fotózás nem verseny, abban az értelemben biztos nem hogy időre lekapjak valakit, aztán írjak egy oldalt a kép elkészültének körülményeiről

Én úgy vagyok vele hogy akkor írok ha van közölni valóm, nem szeretem a dolgokat erőltetni..

Természetesen sok sikert kívánok mindenkinek a versenyhez, és az érte kapott szakmai jó tanácsok remélhetőleg mindenkiből profit faragnak...

Kár hogy a verseny, nem egyenlő feltételekkel történik, van aki trabanttal indul, van aki ferrarival...

Hajrá

vlmworld · http://www.vlmworld.com/ 2012.11.23. 18:12:25

@Szentpeter: Egy beszédes elkapott pillanathoz, egy érdekes tekintethez elég a "Skoda Favorit" is. Ez pont olyan szituáció, hogy szinte bármivel megoldható - talán még lyukkamerával is.

Mikrobi89 2012.11.23. 18:21:40

Ez nagyon jó ötlet, remélem sokan fognak rá nevezni, én is megpróbálom. Bár zavar ha néznek fotózás közben és ahogy rám néznek olyankor az emberek. De ennek a játéknak tényleg van egy olyan lökése ami segít megtenni az első lépéseket a cél felé és hogy igen is megpróbálja az ember, mert tényleg nem veszthet vele semmit.
@Szentpeter: Mindenkinek ugyanannyi ideje van és ez nem is kevés :) az hogy most az emberek más környezetben laknak az nem hátrány, vagy hogy más más felszereléssel rendelkeznek. Láttam már telefonnal készült eszméletlen képeket és profi milliós felszereléssel "gyengét" :)

torobala · http://vanguard-photo.hu/ 2012.11.23. 18:24:47

@Szentpeter: a nem egyenlő feltétellel indulás igaz, de nem hiszem, hogy emiatt kéne kihagyni ezt a lehetőséget. hiszen épp az a lényege, hogy csinálj egy képet (akármilyet), amiről aztán kapsz kritikákat, amiket pedig fel tudsz használni később, hogy hogyan lehetne jobb a kép (ha ez a célod).

sokszor nézem más fotósok portréit, utcai emberekről, stb. és mindig csodálkozom, hogy ezt meg azt a képet hogyan csinálták...
nekem mindig nagy kihívás felkérni idegeneket erre (idegen országban pedig külön kihívás lesz...) - de ez épp erről szól, hogy megpróbáljunk túllépni a gátlásunkon, remélhetőleg pofonok nélkül és feljelentés nélkül.

egyébként épp most van egy témába vágó kiállítás (VIVIAN MAIER) a Mai Manó házban. inspirációnak tökéletes.

sok sikert mindenkinek!

Szentpeter 2012.11.23. 18:53:58

Csak a vita kedvéért, személyeskedés nélkűl... a fotózáshoz felszerelés kell, egyébként még mindig a pajtás lenne a népszerű...

Szerintem, ez annyira nem bonyolult....

Igen sok fotóstól hallom az ellenkezőjét, és bizony nem hallgattam meg, hanem inkább vettem egy 2.8-as 70-200 -as objektívet, szerintem más világba csöppentem...

Szentpeter 2012.11.23. 18:59:15

Ja... és szivesen kölcsön adom akkor mikor indafotósétára megyek, hát ha még is nekem lesz igazam, és kitárul a világ...

Mityu Addideapénzt kft LE 2012.11.23. 19:19:44

@Szentpeter:

Húde sokszor írtam már ezt: kiállítás-gyanús kép készítéséhez lehet használni Szmena Symbolt is. Nem feltétele a versenyképes alkotásnak holmi egymillás cucc, mert ma az a menő. :)

Egyszer csinálni kéne filmes gép kategóriát is. (Minek? Hülye ötlet, mikor a táskába ott a digi...) Hátha kiderülne pár dolog egy két embernél elsősorban önmaga számára. Elő is szedem a Prakticát... :)

vlmworld · http://www.vlmworld.com/ 2012.11.24. 05:31:05

@Mityu: Bennem mostanában motoszkál a gondolat, hogy a Fed3-ba kéne filmet tenni :)

@Szentpeter: Szerintem te a klasszikus értelembe vett portréfotózásra gondolsz. Ahhoz tényleg kell a jó optika, a hosszabb gyújtótávolság (akár a 70-200-as optika).
De szerintem itt más a feladat. Ahhoz, hogy utcán, villamoson, munkahelyen, bárhol készíts egy beszédes fotót valakiről, jó ha a környezet is (részben) szerepet játszik, épp ettől lesz mondandója a képnek. Ehhez pedig tényleg elég egy kompakt, egy mobil, vagy egy alap d-slr kit optikával.

Mityu Addideapénzt kft LE 2012.11.24. 14:07:58

@vlmworld:

Na jó, maradjunk meg az orosz (vagy szovjet?) remekműveknél. Praktica helyett KIEV-be fűzünk filmet... Van hozzá tele is bakelit tokban. Úgy tűnik működőképes, bár a záridő tárcsa kissé bizonytalannak tűnik. :) :)

feketemacska1 2012.11.24. 18:05:27

...egy technikai részletkérdés!
a kép mérete mekkora kell hogy legyen?

vlmworld · http://www.vlmworld.com/ 2012.11.24. 18:56:30

@Mityu: Az az érdekes, hogy én mint szovjet masinatulajdonos (Fed, Zenit, kb. 30 évvel ezelőtt) mindig a korszerű és profi Praktika után vágyakoztam. Aztán sok-sok évvel később, mikor a Chinon CP7-m hépet eladtam, vettem egy Praktikát, amit még aznap vissza vittem a boltba, mert még a hideg is rázott tőle. :)

vlmworld · http://www.vlmworld.com/ 2012.11.24. 18:59:00

@feketemacska1: Az Indára feltöltött képekre gondolsz?
Elvben mindegy, mert feltöltés után a rendszer leméretezi és ekkor a leghosszabb oldal 1600 pixel lesz. Tehát ez a legnagyobb hosszméret. A normál nézőképek 560 pixelesek, tehát szerintem ennél kisebbet nem érdemes feltölteni.

feketemacska1 2012.11.24. 19:30:29

@vlmworld: köszönöm a válaszod!
azt hittem h van külön kikötés a mérettel kapcsolatban, mint pl. ahogy a háttérkép "versenyben" is.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.25. 19:18:19

remek ötlet! De ugye, nem csak 'emberes' feladatok lesznek? :) Már agyalok is a kihíváson, nagyon jó kezdeményezés.

fidesz = házmesterek pártja 2012.11.26. 08:24:10

@bart42: nem kell félni, a többség nem emberevő!
Sokáig én is tartottam ilyesmitől, de jónéhány fotóm van, ami akár ide is beleférne.
Pl. ködöt fotózgattam egy vasútállomáson, odajött egy erdélyi cigány család, hogy fényképezzem le őket...
Máskor vonaton jöttem hazafelé, a szemben ülő öregúrral beszélgettünk, aztán megkértem, had készítsek pár képet róla.
De nemegyszer előfordult, hogy utcán szólítottam meg sétáló, kutyát futtató, bicikliző embereket... nagyon ritka volt az elutasítás.
Az egyik legjobb az volt, mikor egy ismeretlen lányt lefényképeztem, ahogy közeledik biciklin, megállítottam és megkértem, hogy járuljon hozzá a publikáláshoz. Mire a reakció: megtarthatom a képet, de ne publikáljam, mert a médiában dolgozik és kellemetlen lenne neki. :-)

DosaAndras 2012.11.26. 08:29:34

No végre valami! Tetszik az ötlet!
Már úgyis régóta motoszkál bennem a "100 Strangers" elkezdése, de tudom, hogy az nem menne, de ez kivitelezhetőnek tűnik!
Úgyhogy Hajrá! És Örülök!

bart42 · http://indafoto.hu/bart 2012.11.26. 09:56:43

@A fidesz a betegek kiirtására készül: Köszönöm a biztatást, örülök, hogy másnak pozitívabb tapasztalatai vannak :)

DosaAndras 2012.12.18. 10:28:02

@darthwalk: Lehet tudni, hogy mikor lesz a köv. feladat? Lesz benne valami rendszer? (pl havonta egy küldtés?) Összesen mennyit terveztetek?

Mikrobi89 2012.12.18. 18:18:52

Jó lenne ha 2 hetente lenne, és a határidő közti hétvégén lenne az előző játék nyertese kihirdetve, vagy valamilyen ilyesmi rendszer. :) Már persze ha így ráérnek a zsűritagok :)
süti beállítások módosítása