365project - fotózz minden nap, egy éven keresztül!

2009.01.17. 17:51 Hargita Nándor Szólj hozzá!

Több hazai 365project is indult az év elején, ezért jómagam is belekezdtem - ennek kapcsán írok róla.

Röviden, a 365projectek lényege: minden nap csinálsz legalább egy képet és azt megosztod a nagyközönséggel. A 365 nap rengeteg, ezért nem kötelező minden nap feltölteni azt az egy képet - engedélyezett a "hiánypótlás", hiszen ha nyaralni mész, valamilyen szép, napsütötte helyre, ott jó eséllyel nem lesz internet - de ebben az esetben is tartani kell magadat a minden-kép-más-napon-készült szabályhoz. Legvégső esetben ki is hagyhatsz egy napot, nehogy a mennyiség a minőség rovására menjen, de nem ajánlott.

A 365projecteknek sok hozadéka lehet - a Photojojo összefoglalásából szemezgetek - ezeket érdemes irányelvekként felfogni:

  1. Tulajdonképpen kalendáriumot készítesz az elmúlt egy évedről - másképpen nem emlékeznél arra, hogy mi történt egy évvel ez előtt. Ennek a pontnak a követése persze dokumentarista irányba tolhatja el a fotóid témáját, de az elején jó támpont lehet, amíg ki nem fejlődik az...
  2. ...érzék a jó témák iránt. Napi egy publikálandó fotó rákényszerít majd arra, hogy fejleszd a komponálókésséged, jobban figyelj a fényekre, könnyebben vedd észre a jó témákat - hiszen minden nap valami újjal akarsz majd előrukkolni.

Fontos, hogy:

  1. Mindenhova vidd magaddal a fényképezőgépedet. Ha tükörreflexessel dolgozol, akkor lehet, hogy nagyobb táskára lesz szükséged (nekem a bagaboo-ba befér a fotóstáskám, minden más cuccom mellé).
  2. Olyan helyet keress, ahová minél egyszerűbb feltölteni és felcímkézni a képeidet. Ha kihasználod az Indafotó címkézhető feltöltés funkcióját, akkor elég a böngésződ könyvjelzői közé elhelyezni a http://indafoto.hu/upload/tag/365project url-t (a 365project helyett használhatsz bármilyen más címkét)
  3. Ne hagyd abba! Biztos, hogy egy álmos vasárnap délután szembesülsz majd azzal, hogy mindent lefotóztál a környezetedben, de ne elégedj meg ennyivel. Menj el sétálni, bóklássz a környező utcákban - biztos hogy horogra akad egy jobb téma.

Végezetül néhány fotós, aki 2009-ben kezdte a háromszázhatvanöt napost:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr17883874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása