Indafotósok - Hamvas Bálint

2009.02.05. 10:30 Hargita Nándor 2 komment

Az új blog rögtön egy új sorozattal indul, heti egy interjút készítünk és közlünk indafotósokkal, hogy jobban megismerjétek őket és képeiket. 12 kérdést teszünk fel mindegyiküknek - a kérdések témája érinti a fotózási szokásaikat, a használt eszközöket, kedvenc fotós témáikat és helyszíneiket és az esetleges számítógépes utómunkákat is.

Reméljük az interjúk érdekesek és hasznosak lesznek, fogadjátok szeretettel az első interjúalanyt, Hamvas Bálintot, az mtbfoto blog íróját:

Profil - Hamvas Bálint

 

Indafotó: http://indafoto.hu/mtbfoto

Blog: http://mtbfoto.blog.hu

"Civilben" mivel foglalkozol?

Online médiával, január óta Londonban.

Mi volt az első saját fényképezőgéped?

Amit először használtam, az édesapám Zenitje volt. Életem első bringás világkupáján azzal voltam Ausztriában 2001-ben. Mindenki nyomta szokásos brutális vázakkal-objektívekkel, én meg mentem apukám csumpi Zenitjével - mókás volt. Amit nem tudtam, az az volt, hogy ha levettem a műbőr tokot, akkor eresztette be a váz fényt, ettől fényt kapott mint az öt tekercs film, amit akkor előttem - ami akkor nagyon fájt, bár ha őszintén magamba nézek, nem volt nagy kár azokért a képekért. az első gép, amit én vettem, egy Fuji Finepix 2800Z volt.

Most mivel fotózol?

A sportfotózás miatt két vázam van, egy Canon EOS 1D Mark II, egy 5D. Az 1D-n van a zoom, az 5D-n a 17-40-es nagylátó, plusz vakuk, és már készen is van a felszerelés nagyjából. Ja, meg van egy egy Powershot G9 a videó és a hordozhatóság miatt.

Van kedvenc fotótémád?

A kerékpár, minden mennyiségben. Főleg mountain bike-ot szoktam fotózni, de nagyon klassz, pörgős szokott lenni a cyclocross is, bár bizonyos szempontból nehezebb fotózni, rövidebb a pálya, így könnyebben bejárható, viszont rövidebb a verseny jóval, így sokkal rohanósabb - a fotósnak is.

Melyik  volt  a legemlékezetesebb fotózásod?

Nagyon szeretem a versenyek hangulatát, az egész hétvégés elfoglaltságot, hogy a szabadban van az ember, sok bringás, az utazás, szóval az egész csomagot, így nehéz választani. A legnagyobb élmény talán a pekingi olimpián, a pályabringás versenyek voltak. Gyönyörű, fedett velodrom, a világ legjobb bringásai mennek tőlem két méterre 70 km/h-val és az emberek olyan hangulatot csinálnak, mint egy hokimeccsen. Hátborzongató volt, ahogy 3000 angol őrjöngött minden egyes angol aranynál - és nem egy volt, mint tudjuk :-)

Hova mennél szívesen fotózni Magyarországon...

Egyszer nagyon szeretnék egy nagy versenyt fotózni a Millenárison. Persze ez elég utópisztikus, de sose lehet tudni :-)

...és az egész világon?

Egyszer szeretnék végigcsinálni egy Tour de France-t. Egészen más, mint amit eddig csináltam, de nagyon érdekes és izgalmas és persze borzasztó fárasztó lehet. Úgyhogy mindenképpen szeretném kipróbálni egyszer.

Mi a kedvenc saját képed az Indafotóra feltöltöttek közül...

Hamvas Bálint: 2008-08-31 273

A sötét miatt fixen kellett hagyni a fókuszt és a pocket wizard (rádiós vakutávirányító) miatt nagyon kellett figyelni, hogy jókor exponáljak, annak külön örülök, hogy pont az egyik barátom volt az, akit sikerült így megörökítenem. Az itt készült képek kb. 70%-a sikerült, ami elfogadható arány ilyen körülmények között.

...és az összes indafotós kép közül?

A vitorlás a viharban nagyon tetszett.

Hány képet készítesz és kb hányat tartasz meg egy alkalomról/témáról?

Nagyon változó. Egy egy nagyobb versenyről csinálok úgy 1500-2000 képet, ebből technikailag jó van 1000, ebből jó esetben van 5-10, amire nagyon büszke vagyok, a többi iparosmunka. minden értékelhető fotót értékelek (2 csillag: rossz, de ha nagyon kell, elmegy, 3 csillag: technikailag jó, de semmi különös, 4 csillag: jó. az 5 csillagos képekért érdemes az egész napot a sárban tölteni) felcimkézek, hogy ki van rajta, soha nem lehet tudni, mikor fotózom le a junior versenyen a jövő évi bajnokot. törölni csak a teljesen reménytelen képeket törlöm, annyira olcsó ma a tárhely, hogy nem érdemes törölni. persze, csak akkor van értelme rakosgatni a képeket, ha megfelelően cimkézve vannak a képek, másképp nem lehet visszakereseni. így viszont könnyen rá tudok keresni 4 csillagos fotókra, amelyek Rachel Athertont, a tavalyi női világbajnokot ábrázolják, ha mondjuk róla szeretnék írni a blogomban és kéne róla egy jó kép.

Ha fotózás után finomítasz még a képeiden, hogyan és milyen szoftverrel teszed?

Alaphelyzetben nem sokat játszom vele, csak azzal, ami megy ki a blogra, 2000 képnél nem is tudsz ezzel foglalkozni. mac-en nyomom, úgyhogy Aperture-t használok, abban megy minden cimkézés és csillagozás, az egész egy nagy adatbázisban van, többszörösen archiválva.

Melyik 3 oldalt olvasod leggyakrabban a fotóblogok, fotós oldalak közül?

A strobist.com kötelező, ha az ember több vakuval akar játszani. markjrebilas.com - amerikai sportfotós, jellegzetesen amerikai sportokat fotóz, az amerikai focit unom általában, de a Nascaros képei nagyon-nagyon-nagyon jók, pedig nem is szeretem a Nascart. Harmadiknak Bill Wadman blogját említeném (ontakingpictures.com). volt egy zseniális, egy évig tartó portrésorozata, azóta vagyok nagy tisztelője, bár nekem néha kicsit túl-szerkesztettek (mármint photoshoppal) a képei, de valahogy szeretem a képeinek a hangulatát. 

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr39924003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

becherpig 2009.02.05. 15:46:35

"Az itt készült képek kb. 70%-a sikerült, ami elfogadható arány ilyen körülmények között."

szerintem meg kitűnő arány :)

eszpee · http://bp.underground.hu 2009.02.05. 16:26:01

szerintem is az elképesztően jó arány, pláne ilyen izgőmozgó ezerváltozós környezetben. gratula!
süti beállítások módosítása