Indafotósok - commelauche

2009.03.19. 07:42 Hargita Nándor 4 komment

 

Komlós Attila (commelauche)

 

Indafotó: http://indafoto.hu/commelauche

 

 

“Civilben” mivel foglalkozol?

 Autóipari műanyag alapanyagok és műanyag alkatrészek gyártatásával és forgalmazásával.

 

Mi volt az első saját fényképezőgéped?

 Ha jól emlékszem valamilyen orosz gyártmányú gép volt, amit apámtól kaptam. A márkájára sajnos nem emlékszem.
Az első igazi, saját magam által vásárolt gépem egy analóg tükörreflexes Minolta volt.

 

Most mivel fotózol?

 Jelenleg egy D70s Nikonom van, egy Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM és egy Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC HSM optikával. A múlt héten azonban kölcsönkaptam egy D700-as Nikont, AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G optikával. Remélem még sokáig nem kell visszaadnom...

 

Van kedvenc fotótémád?

 Tájképet szeretek fényképezni, mert számomra az egy meditatív tevékenység. Ráadásul a téma nem mozog, így van idő elgondolkodni a megfelelő kompozíción és elbabrálni a beállításokkal. Mivel azonban - néhány ritka kivételtől eltekintve - ritkán indulok útnak csak a fényképezés kedvéért, ezért általában nem válogatok, csak fotózom ha nálam van a gép. Ennek eredményeképpen rengeteg bemozdult képem van például rosszul megvilágított vendéglátó ipari egységekben italozó kollégákról, ügyfelekről...

 

Melyik volt a legemlékezetesebb fotózásod?

Hmm, nehéz az emlékezetes pillanatokat a fotózás szempontjából kategorizálni. Ami a fotózás miatt eszembe jut az talán a nászutam velencei etapja: Miután pénteken megérkeztünk, és szembesültünk azzal az iszonyatos túristaáradattal, egyből formálódni kezdett a másnapi korai kelés gondolata. A hajnali kelés sikeres abszolválását, a város egy teljesen más arcának bemutatásával hálálta meg. Rajtunk - és két elvetemült japán fotóson - kívül tökéletesen néptelenek voltak az utcák. Előző éjjel ráadásul jó nagy vihar kerekedett így hajnalban az utcák még nedvesek voltak, amiben a hajnali fények gyönyörűen csillogtak.

 

Hova mennél szívesen fotózni Magyarországon…

 A Tiszánál még nem jártam, oda szívesen elmennék.

 

...és az egész világon?

 Új-Zélandra. Szerintem az a hely a tájképfotósok mekkája. Egyszer már volt szerencsém ott járni, de sajnos akkor még csak egy kompakt Sony gépem volt, így nem tudtam kihasználni az ország fotózás szempontjából nyújtotta lehetőségeit.

 

Mi a kedvenc saját képed az Indafotóra feltöltöttek közül?

commelauche: Kilatas Shinjukura

A Kilátás Shinjukura című, mert tökéletesen ábrázolja, hogy mennyire idegennek, és reménytelennek érezte magát Fabiola Tokióban az első napokban.

 

...és az összes indafotós kép közül?

Lehetetlen egyet kiemelni a rengeteg jó kép közül. Leginkább miki3d hdr tájképeit értékelem, illetve fekete-fehér Elvira című képe tetszik.

miki3d: Elvira

De említhetném még loriklaszlo Kínában készült szociofotóját:

loriklaszlo: topfoto 004141

és Bokor Istvan: Alszik című képét:

Bokor Istvan: Alszik

amik amellett, hogy jól elkapták a pillanatot gyönyörűen vannak megvilágítva.

 

Hány képet készítesz és kb hányat tartasz meg egy alkalomról/témáról?

 Ez eléggé változó. Van úgy, hogy egy-két kép elkészítése után elégedett vagyok az eredménnyel, és már keresem is a következő témát. Van úgy, hogy hiába csinálok húsz képet a végeredmény csak arra jó, hogy a "lehet, hogy jó lesz még valamire" és a "van még tárhely bőven" gondolatával megmeneküljön a végleges törléstől. Ha alkalmanként számolom, akkor mondjuk egy két hetes nyaralás alatt úgy 600 képet készítek, amiből olyan 60 értékelhető.

 

 

Ha fotózás után finomítasz még a képeiden, hogyan és milyen szoftverrel teszed?

 A leggyakrabban az Apple operációs rendszerébe beépített iPhoto-t használom. Ebben általában levels-t, kontrasztot, szaturációt, fehéregyensúlyt és élességet állítok, illetve vágom a képeket, amennyiben a kompozíció megkívánja. Ha egy fotót nagyon precízen és jó minőségben szeretnék megcsinálni, akkor ugyanezt Photoshoppal teszem és a curves-t is használom. (ennél többet még nem sikerült kibűvölnom a Photoshopból)

 

Melyik 3 oldalt olvasod leggyakrabban a fotóblogok, fotós oldalak közül?

Nem olvasok fotós oldalakat, blogokat. Nincs időm, mert állandóan az Indafotót nézem ;) (ugyan, ugyan - elpirultunk! a szerk.)

 

Köszönöm az interjút!

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr731009808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2009.03.19. 08:47:49

Velencében mi is jártunk korán reggel, Euronight vonattal jöttünk (a vonatozás az egy külön sztori, de nem fotóblogra való), lényeg, hogy reggel f8-kor érkeztünk Velencébe. Akkor már éledezett a város, de üresek voltak az utcák, terek (pl: indafoto.hu/darthwalk/image/1725167-43371557/71711 vagy indafoto.hu/darthwalk/image/1725179-a672d398/71711 )

lordblog 2009.03.23. 08:32:28

Nagyon ügyes vagy, gratulálok! Írod, hogy mindíg az indafotót böngészed, már
meglátogattad az én képeimet is? Kíváncsi lennék a véleményedre. Üdvözöllek: lordgeorg

nagyfero1 2009.03.24. 20:31:50

A Tiszát tényleg ne hagyd ki.
süti beállítások módosítása