Indafotósok - Belényesi Tímea

2009.03.27. 16:17 Hargita Nándor Szólj hozzá!

 

Belényesi Tímea

 

Indafotó: http://indafoto.hu/belenyesi_timea/

Blog: http://timeabelenyesi.blogspot.com/

 

“Civilben” mivel foglalkozol?

 Jelenleg gépjárművekkel kapcsolatos ügyeket intézek.

 

Mi volt az első saját fényképezőgéped?

 A szüleim vettek még réges-régen egy orosz gyártmányú FED3-as analóg gépet, amit később "megörököltem" tőlük. Azóta is működik és szeretem.

 

Most mivel fotózol?

 A nagy kedvenccel, egy Praktica MTL-5B-vel - szintén egy jó öreg analóg masina -, de van mellette sok más analóg gépem is, valamint nemrégiben beszereztem egy Canon 30D-t. Objektívek: Flektogon 20/2.8, Pentacon 50/1.8, Pentacon 29/2.8, Sigma 20/1.8, ezeket használom a digitális vázon is.

 

Van kedvenc fotótémád? 

 Igazán kedvenc témám nincs. A fotózás nagyban függ a hangulatomtól, és ez már eleve adja valamilyen formában a témát is.

Általában már a fejemben előre megszületnek a képek, aztán igyekszem azokat az elképzelésnek megfelelően lefotózni, megvalósítani. Ez persze nem mindig sikerül.

Mostanában egyre többet próbálkozom a portréfotózással, és mivel rengeteget mozgok közöttük, ezért a kutyákat – legfőképpen saját vizslánkat "Bodzát" – szinte bárhol, bármikor szívesen lencsevégre kapom, ha tehetem, de ez inkább amolyan jó móka.

 

Melyik volt a legemlékezetesebb fotózásod?

 Több ilyen is volt…

Az egyik ilyen a legelső tekercs, amit a Praktica-val fotóztam. Esős-borongós idő, kislányom, esőkabát és egy plüsskutya. Kimentünk a közelben lévő erdőbe, a kisdombhoz és egymás után jöttek az ötletek. Kezdő lévén nagyon örültem, mikor a fürdőszobai laborálás után megláttam "műveimet", ha jól emlékszem azóta sem sikerült annyi jó kép egy tekercsen, mint akkor.

A másik pedig négy éve Királyréten, egy fotóshétvégén, ahol végeredményben nem született egyetlen jó kép sem, mégis rengeteget tanultam és remek hangulat volt. Ekkor ismertem meg a páromat is, akivel miután átbeszélgettük az egész éjszakát, majd a kora reggeli "kötelező" csoportos napfelkelte fotózást megelőzve - alvás nélkül - ketten indultunk a hegynek még a hajnali órákban, vak sötétben egy rádiótelefonnal világítva az utat. Mire felbotorkáltunk már kezdett világosodni, de akkorra úgy beborult az ég, hogy a napfelkeltéből nem lett semmi, így hát a fotózás is más irányba terelődött.

 

Hova mennél szívesen fotózni Magyarországon…

Bárhova. Rengeteg szép hely van Magyarországon, ahol még nem jártam, de legtöbbször a fotózás nekem nem "hely-függő". Mivel nem nevezném magam természetfotósnak, ezért az általam elképzelt képkockákhoz akár a közvetlen környezetemben is találok megfelelő helyszínt. Inkább kirándulni szeretek nagyon, kimenni a természetbe, bejárni ismeretlen vidékeket. Ilyenkor előfordul, hogy egyetlen kép sem készül, csak gyönyörködöm a tájban és élvezem a tiszta levegőt, a csendet, a nyugalmat (bár a gépet viszem magammal szinte mindenhova, sosem tudni, mikor van rá szükség). 

 

...és az egész világon? 

 Így hirtelen: Lisszabon, Róma, Skócia, Alaszka…, de még sorolhatnám. Azt hiszem a Föld minden pontján találnék magamnak olyan helyet, ahol nagyon szívesen fotóznék, téma mindenhol van, csak meg kell látni.

Mi a kedvenc saját képed az Indafotóra feltöltöttek közül?

Belényesi Tímea: tanár úr

Belényesi Tímea: ***

 Ezt elég nehéz eldönteni.

Több kedvenc is van, mivel mindegyik valami más miatt áll közel a szívemhez, de ha muszáj választani, akkor legyen ez a kettő.

 

...és az összes indafotós kép közül?

kikko77: 071104 001 lo

kikko77: 070917 001 lo

 

Itt sem mondanám, hogy könnyű a választás, rengeteg nekem tetsző fotó van, most talán ezt a két képet emelném ki a sok közül.

Hány képet készítesz és kb hányat tartasz meg egy alkalomról/témáról?

 

 Változó. Attól függ, hogy épp mit és mivel fotózom.

Digitális géppel többet kattintgatok, majd törlöm ami nem tetszik, bár egyre inkább igyekszem úgy fotózni, mint a filmre, több odafigyeléssel, megfontoltan, de még így is sokkal könnyebben lenyomom a gombot, mint kéne. Ellentétben az analóg technikával, mellyel fotózni, majd saját kézzel előhívni egy tekercset mindig is nagy kihívás és sikerélmény volt, és lesz is számomra. Sokkal többre is becsülöm, mint a digitális világot, ezerszer jobban meggondolom, hogy mit és hogyan fogok fotózni, néha még túlzásba is esem e téren. Természetesen a hangulata is sokkal közelebb áll hozzám. Az összes előhívott tekercset archiváltam.

 

Ha fotózás után finomítasz még a képeiden, hogyan és milyen szoftverrel teszed?

 Adobe Photoshop, jelenleg ezt használom. A "hogyan" része változó, mindig a képtől függ, hogy mennyire és milyen módon nyúlok egy fotóhoz utólag. A ff negatívot itthon hívom elő, aztán digitálisan fotózom be a negatív kockákat, majd PS-ben alakítgatom. Az igazi az lenne, ha egy fix laborban kedvemre nagyíthatnék is, mindenféle digitális technikát mellőzve, de egyelőre erre helyhiány miatt sajnos nincs lehetőségem.

 

Melyik 3 oldalt olvasod leggyakrabban a fotóblogok, fotós oldalak közül?

 Az Indafotón kívül még az Andrzej Dragan PHOTOGRAPHY és Michał Karcz fotósok oldalait látogatom a leggyakrabban.

Köszönöm az interjút!

Ha kérdésetek van a fotóshoz, nyugodtan tegyétek fel kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr301029498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása