Sarki fény Budapestről is - augusztus 3-án éjszaka

2010.08.03. 13:06 Hargita Nándor 2 komment

Nem szoktunk italpromócióval foglalkozni és ez sem az, tényleg látható lehet a sarki fény Budapestről az origo szerint

Booboo: Aurora borealis 1

A normális esetben csak sarkvidékeken látható jelenség megfigyelésére azért lehet esélyünk, mert augusztus 1-én "óriási anyagfelhő dobódott ki a Napból, egyenesen a Föld felé".

Ennek az úgynevezett koronakitörésnek az anyaga a napokban éri el bolygónkat és - a geomágneses viharok mellett - sarkifény-tevékenységet is előidézhet.

Amerikai források a Budapesttel megegyező szélességi körön élőknek is ajánlják a sarkifény-vadászatot, szóval mi se maradjunk ki.

Aki szeretne sarki fényt vadászni, annak nincs más teendője mint keresni egy tiszta égboltot, északi kilátással. Értelemszerűen állványt sem árt vinni :)

Még több infó a naptevékenységről és a sarki fényről a spaceweather-en.

Ha mégsem látszana tőlünk a sarki fény, akkor még mindig követhető szabóZ példája.

Kiegészítés: Arról nem is beszélve, hogy augusztus 12-én jönnek a Perseidák, 20-án pedig a tűzijátékok, szóval lesz bőven lehetőség égi fényeket fotózni.

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr472195612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy hang 2010.08.05. 15:16:14

Sarki fény, persze. Barmok.
Haarp- High Auroral Active Research program. Ezek az ionoszférából visszatükrözött hullámok, amik időjárásmódositás vagy földrengés előtt láthatóak 15-30 perccel.
www.youtube.com/watch?v=KKMTSDzU1Z4&feature=related
Egyedül 2008 májusban 200 db 10km átmérőjű földrengést produkáltak a Föld minden részén amiknek az erőssége 4 és 6 között volt a Föld kérgének vastagsága függvényében.
www.youtube.com/watch?v=Pch4QtJFz24

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2010.08.11. 09:12:25

Ha már a sarki fényről esett szó. Svédországban legjobban/leggyakrabban Lappföldön, méghozzá a Kirunához közeli Abisko településen lehet észlelni. Február-márciusban a leggyakoribb.
süti beállítások módosítása