Indafotófal szavazás - április 26

2011.04.26. 08:53 Hargita Nándor 204 komment

A húsvéthétfőmbe már sajnos nem fért bele a szavazás elkészítése, úgyhogy csak most, egy fél nappal később kezdődik az eheti verseny, ennek megfelelően május 2-án délig lehet majd szavazni.

Örülök, hogy VanZan még egy képe bekerült és külön köszönöm mindnyájunk nevében tacsifoto üdvözlését :)

MÚLT HETI KEDVENCEITEK AZ INDAFOTÓFALRÓL 

VanZan: Kilroy was here

VanZan: Kilroy was here

pepeverde: **

pepeverde: **

Gyenis: Summer!

Gyenis: Summer!

tacsifoto: Kellemes húsvéti ünnepeket!

tacsifoto: Kellemes húsvéti ünnepeket!

scherer: Kell egy jó barát

scherer: Kell egy jó barát

WadWanda: KicsitBogaras

WadWanda: KicsitBogaras

susan38a: Fény a pincében 2.

susan38a: Fény a pincében 2.

api41: ÁLCA

api41: ÁLCA

anna schwelung: Eddig lámpással kerestük a tavaszt....

anna schwelung: Eddig lámpással kerestük a tavaszt...

SZAVAZÁS (max 11. kép) 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr1002855761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Evaneni 2011.04.29. 19:49:35

@N. Gyuree: Ez egyszer mar elokerult honapokkal ezelott (egyebkent senki nem ideges tole, en aztan vegkepp nem:)), es akkor Darthwalk valasza az volt, hogy nincs ra kapacitas. (Ha jol emlekszem).

Evaneni 2011.04.29. 20:03:32

nem lattam me'g Nandor valaszat, amikor irtam a fentieket.

n.Gyuree · http://ngyuree.com 2011.04.29. 20:09:15

@Evaneni: talán most lesz rá kapacitás.

vlm_ · http://vlmworld.com 2011.04.29. 20:24:38

@darthwalk: Bocs Nándi, de tudni szeretném.
Mivel én indítottam el a lavinát, szeretném tudni, hogy mi a véleményed a héten bekerült képekről.

Nem név szerint egyesével, hanem általánosságban.

Eddig is részt vettél szavazásoknál, kiválasztottad a szerinted jobb képeket.

Még mielőtt valaki ezt is félremagyarázná, nem önigazolást várok.

Tacsi világa 2011.04.30. 06:41:08

Szemmel láthatóan anna schwelung képére szavaztak a legtöbben, méghozzá meggyőzően sok szavazatszámmal.

Veled örülök neki kedves Anna, és szívből gratulálok a megérdemelt győzelemhez.

A többi kép tulajdonosának is gratulálok (magamat is beleértve. Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy a szavazók a kedvenceléseikkel bejuttatták a 12 kép közé a mi képeinket is. Köszönjük kedves kedvencelők a bizalmat és a lelkesítést:)))))

lamerle 2011.05.01. 16:30:15

Sziasztok! :-)
Egy jó barátság, egy jó emberi kapcsolat ismérve hogy "nagy balhé" után is tudják úgy folytatni mintha semmi sem történt volna! Remélem mindenki ott folytatja ahol eme "összezördülés" előtt tette! :-)
Személy szerint nagyon sokat köszönhetek az indafotónak, így Mindenkinek aki jelenlétével és a képeivel megtiszteli,köszönet érte Nekik, Nektek! Fölhagytam az órákig tartó chatelgetésekkel és tévézgetésekkel, gépet ragadtam, és ezek helyett fotózgatni próbálok. Sok hasonló (de számomra nem ilyen jó különböző okokból kifolyólag)közösségi oldal megismerése után emellett tettem le a voksomat! :-)
Ne vegyük el önmagunk és mások örömét avval hogy bekeményítünk és innen-onnan kivonulunk. Aki tudja és képes rá az próbálja meg jobbá tenni, de könyörgöm a lényeg az maradjon meg, amatőr vagy profi szinten a FOTÓZÁS ÖRÖME! Olyan jó dolog időnként egyszerűen csak rácsodálkozni egy képre és csak annyit mondani tiszta szívből hogy SZÉP! :-) Olyan "szar" (bocsánat) Világban élünk, annyira kevés örömteli dolog van, az INDAFOTÓ maradjon meg annak!
Köszönöm hogy itt lehetek, remélem minél tovább! :-)
Mindenkinek jó egészséget, sok sikert itt is és az életben is, és nem utolsó sorban jó fényeket kívánva
lamerle

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2011.05.02. 09:50:17

@vlm_: Tibor, az a véleményem, hogy általában jó és nagyon jó képek kerülnek be, amik a szemnek tetszetősek, kellemesek. Direkt nem írtam, hogy tökéletesen komponáltak, szuperül vágottak és nagyszerűen retusáltak, mert ez nyilván nem igaz, de nem is ez a lényeg.

Ugyanakkor, mivel ez nem zsűrizős játék, hanem közönségszavazós, ezért óhatatlanul bekerülnek olyan fotók amikre láthatóan ismerősök szavaztak sokan, ez elkerülhetetlen, együtt kell vele élni.

Emellett azért nem lehet elmenni, mert ha végül a győztes rendre ilyen fotó lesz akkor már baj van a rendszerrel, mert az azt jelenti hogy nincs elég szavazat a rendszerben ahhoz hogy ellensúlyozza ezt a jelenséget (ami minden netes anonim szavazásnak sajátja).

Ezt a helyzetet kezelni kell, ezért tartanánk most egy hét szünetet, addig kifundálom, hogy hogyan lehetne javítani a rendszeren.

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2011.05.02. 09:51:48

@lamerle: nagyon örülök, hogy ez a véleményed, gyakorlatilag azért dolgozunk, hogy ti jól érezzétek magatokat itt és örömmel használjátok az indafotót saját magatok és mások szórakoztatására. hajrá, csak így tovább!

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2011.05.02. 11:08:19

@vlm_: Nincs mit. A héten hozzá fogok nyúlni a fal működéséhez annak reményében, hogy a rendszer bírálói - köztük te magad is - visszatértek a versenybe és újra indítjátok a fotóitokat.

n.Gyuree · http://ngyuree.com 2011.05.02. 17:50:51

Bocs, csak kipróbálom mán' hogy van-e kép a nevem mellett. Fél év után csak sikerül... :D

n.Gyuree · http://ngyuree.com 2011.05.02. 17:51:28

Király :D Ennyi lett vóóna, aviszólátás. :D

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.07. 03:54:24

Jó reggelt!

@kreashot:

"Azt sem szabad elfelejteni, hogy az indafotó közösség nagyobb részét a "kattintgatók" teszik ki, tehát az átlag színvonal alacsonyabb lesz, mint azt a technikai és fotóművészeti/képalkotási tudással rendelkezők igényszintje megköveteli/megkövetelné."

Tuti jó íze van a tehén szarnak. Ennyi légy nem tévedhet effekt. Ez már nem először merül itt fel (választ is írtam rá), tulajdonképpen ezzel semmi baj nincs. Egy darabig. Addig a pontig, amíg nem kerülnek az "átlag színvonalnál alacsonyabb" képek díjazottá, majd a kép kép készítője "művésznek" kikiáltva. S a magát "művész"-nek kinevező következő képsorozatát is ájuldozás tárgyává téve - akár itt akár máshol. S lényegtelenné téve azokat az alapvető pályázati követelményeket, mely a minőséget lenne hivatott garantálni. A minőségi követelmény rendszer - még amatőr szinten is - a fényképezés területén már igen sok helyen össze lett gyűjtve (pl. Dékán féle). Csak venni kéne esetleg a fáradságot és egy-két fogalomnak utána kéne olvasni. Netán a gépünk alapfunkcióinak megismerésére is igény kéne mutatkoznia az auto üzemmód(ok) opción kívül.
Itt az indafotón elég régen azt vettem észre, hogy sokkal egyszerűbb flegmán kezelni a sokszor jogos kritikát egy kommentben, mint esetleg nem visszaszólni és elgondolkodni a kritika tartalmán. Bár már említettem, 2009-es civilexpo óta nem igen érzek indíttatást itt bármelyik pályázati anyaghoz bármilyen képanyagot alkotni. Ha egyáltalán pályázatnak lehet nevezni ami itt pereg.

@darthwalk:

"Egyelőre itt kommentben hintem el, ha valaki szeretne nekem segíteni a tartalmak válogatásában, több szem,több szempont, több idő, több kiemelt tartalom jeligére"

Ha beleszólhatok minimum 1 fő hivatásos fotós (vagy inkább fényképész) nem ártana (Nem Barakonyi - Nagy szintű, hanem valódi hivatásos illene), aki néha veszi a fáradságot és ránéz a válogatásokra. :)

kreashot 2011.05.07. 15:29:59

@Mityu: Kiragadtad környezetéből és továbbfűzted a mondatomat, ezzel olyan jelentést adtál neki, mintha én mást állítanék, mint amit közölni szeretnél. A hozzászólásom lényege az volt, hogy amíg a készítő maga válogatja ki azt, hogy mit tesz fel az indafotófalra, addig elfogult lesz az értékelés, és ebbe nem kell, nem szabad beleszólni. Az indafotófalon mindenki magát ajánlja, tulajdonképpen önreklám, tehát kezeljük felnőttként a feltöltőket: ha homályos/rosszul vágott/érdektelen témájú stb. képpel reklámozzák maguk, tegyék. A néző eldönti, mit gondoljon, kedvenceljen-e vagy ne, kíváncsi-e a készítő többi képére vagy nem.
A "hét képe" verseny más kérdés. A kiírás szerint az adott heti kedvencek száma szerint kerülnek a válogatásba a képek. Tehát nem a minőségük alapján... Éppen ezért a heti 12-be bekerült képek készítőinek nem kell(ene) "átharapni a torkát" azért, mert homályos/rosszul vágott/érdektelen témájú stb. a képük. Sok szavazatot kaptak, tehát bekerültek és kész. A képek díjazása ismét csak független a minőségtől: a szavazatok számától függ. Ha sokan szavaznak a homályos/rosszul vágott/érdektelen témájú képre, akkor nyerni fog és kész. Mellesleg: nem hiszem, hogy bárki "művésznek" tartaná magát azért, mert az x-dik héten ő nyerte a szavazást... De ha mégis, hát akkor lelke rajta! Én elférek tőle...
Nem állítottam, hogy nincsenek itt olyanok, akikre ráférne az önkritika, a tanulás, vagy egy másik hobbi :-) De az Indafotó elsősorban tárhely és fotómegosztó portál, tehát így is kell(ene) kezelni. Nem kéne minőségi követelményhez kötni a feltöltést, a válogatást vagy mást - legalábbis szerintem. Több más fotótárshoz hasonlóan éppen a "totális" szabadsága és a máshol olykor öncélúvá/egysíkúvá váló moderálás hiánya miatt választottam a képeim helyéül az Indafotót.
Szerintem külön öröm és támogatandó szolgáltatás, hogy aki akar, az különböző versenyeken/játékokon indulhat. Ezeknél is az a vonzó számomra, hogy az olyan csetlő-botló-bénázó kezdők (utóbbi négy szón a hangsúly!) is indulhatnak rajta, mint én. Ez is tapasztalat, ez is tanulási lehetőség - nekem legalábbis. A többi, magas minőséget előíró fotópályázaton nem is indulnék, mert látom a különbséget. Szerintem éppen elég magas minőségi szintet előíró fotópályázat van ahhoz, hogy aki ott tart az induljon rajta nyugodtan, de itt a csetlő-botló-kezdők játékát nem kéne elrontani sem moderálással, sem azzal, hogy nem (korábbi) magukhoz, hanem egy magasabb technikai tudású réteghez hasonlítják őket...
(Nem, nem azt állítom, hogy a minőséget egyáltalán ne vegyük figyelembe vagy ne törekedjünk rá. Azt állítom csak, hogy legyünk belátók a kezdőkkel, és ne riasszuk el őket/engem holmi "erőltetett zsűrizéssel".)
Maradjon olyan az Indafotó, amilyen most: szabad és nyitott játszótér, ahol mindenki azt a játékszert választhatja, amelyikkel játszani szeretne.

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.08. 01:53:48

@kreashot:

Már nem merek idézni reagálásodból, így ömlesztve válaszolnék. Azt próbálom csak érzékeltetni, hogy az általad is említett elfogult értékelést nem kéne objektív értékelésnek beállítani. Tapasztalhattunk ilyet? Nem is egyszer.
Noname szavazásról meg nem is beszélhetünk.

Attól, hogy valamiről nem tudsz, még nem biztos, hogy nem létezik. Gondolok itt az általam felvetett, de te nem hiszed, hogy valaki "művész"-nek képzeli magát, mert...

Sajnos ez csak addig játék amíg nem érzi magát valaki jogtalan vesztesnek. Volt rá példa? Nem is egyszer.

A minőségi kérdésben meg nem arra próbáltam utalni, hogy egyetemi szintű pályázati anyagokat kellene megkövetelni. Viszont azért álljon már meg a nászmenet, minimum elvárás nélkül se igazán alkossunk ilyen versenyt/játékot/bármi mást. Minimum elvárást meg pontokba szedve azért csak össze lehet állítani. Említettem már ezt is, nem kell feltalálni a kereket, csak használni kéne! Arany közép út nincs? :)

S egy észrevétel részedre is, sokadszorra írom le: az indafotó feltöltő-képmegosztó részlegét, a blogot, az indafotófalat tanuljuk már meg megkülönböztetni különválasztani. Összefüggnek, de nem ugyan azok. Tehát ha feltöltök valami VACAK pixelhalmazt az indafotóra, az nem fog automatikusan megjelenni sem a blogon, sem a falon. Ahhoz kell némi emberi beavatkozás.

A "totális szabadság" elv alá - szoktam mondani - nem kéne betuszkolni a "mindent szabad" rendszert.

Külön örömbe mikor vegyül üröm? Amikor a játék örömét agyoncsapod az első olyan tetteddel, amikor a játék eredményhirdetésekor az éppen neked tetsző "szabadelvű" szabályok szerint hirdetsz nyertest. Akiről a többi résztvevő kétkedve, kérdőre vonva nyilatkozik, hogy mégis hogy...

A csetlő-botló-bénázó kezdő(k)kel meg nem lehet semmilyen módon tudatni, hogy a VACAK pixelhalmaza mitől lehetne minimum minőségi alkotás feltöltés vagy akár exponálás előtt 5-10 perc idő ráfordítással. Mert felhatalmazva érzi magát flegma-huszárkodni. Tapasztalatból írom.

kreashot 2011.05.08. 10:52:13

@Mityu:
Egyetértek: a szubjektív értékelés nem objektív :-)
Van, aki "művésznek" képzeli magát a "hét képe" miatt? Tegye. Gratulálok neki. Az én önértékelésem rendbe van annyira, hogy ne zavarjanak a nagyképűek, amikor fényezik magukat. :-)
Az viszont zavar, ha valaki azzal akar többnek látszani, hogy engem (vagy a hozzám hasonlóakat) pocskondiázza, degradálja, stb. Hozzáteszem, hogy ezzel az ember-típussal is csak egyszer próbálok szót érteni. Ha nem megy, tudomásul veszem, és továbbállok. Szélmalom-harcot nem vívok, mert annyira nem létkérdés nekem, hogy számomra ismeretlen emberek látatlanban elfogadjanak...
Jogtalan vesztesek: az én tapasztalatom rövidebb idejű, mint a Tiéd (feltételezem). A legutóbbi esetben Nándi jelezte, hogy kárpótlást kapnak, akik megérdemlik. Szerintem ez így korrekt. Lehetne, hogy a szabályokat feszesebben programozzák (pl. az indafotófal cimkét csak annyiszor engedje a program, ahányszor a szabály írja), vagy a válogatás dátumát ne kézzel kelljen beírni, de szerintem akkor is előfordulnának problémák. Szerintem mindenki szokott hibázni. Bocsássuk hát meg magunknak is, egymásnak is, ha "botlunk". A problémát pedig emberi hangon tisztázzuk, ne "magas lóról".
Biztos van "arany középút" - Nándi már gondolkozik rajta, azt írta az egyik posztjában.
A három (indafotó, fal, blog) "szféra" különválasztását én is leírtam már - nem is egyszer, tehát ebben is egyetértünk.
A "totális" szabadság lényege éppen a (majdnem) "mindent szabad" - szerintem ez érték és őrizni kell(ene). Idetartozónak vélem az "ürmös" bekezdést. Őszintén szólva azt a gondolatmenetedet nem tudom követni, mindenesetre szerintem ha alkotunk valamilyen szabályt és azt mindenki elfogadja, akkor azt illik mindenkinek betartania (még a számítógépes programnak is). Ez persze nem zárja ki, hogy előfordulhatnak hibák, de ezt (ahogy már írtam is) nem kéne "világvégeként" kezelni.
Az utolsó bekezdésedhez: saját tapasztalatomat tudom csak példának hozni. Tavaly vettem egy fényképezőgépet. Néhány száz kép után úgy éreztem, nem "kerek a történet". Ha valaki megjegyzést tett volna ezekre a képeimre, lehet, hogy sírva is fakadok. Mivel nem bántott senki, viszont a problémát érzékeltem, elkezdtem cikkeket olvasni a rekeszről, záridőről, komponálásról. Amit tudtam, egyedül megpróbáltam alkalmazni, elérve határaimat pedig beruháztam egy több lehetőséget kínáló fényképezőgépbe (hiába olvasok a 11-es rekeszérték csodájáról, ha az én gépem csak f8-ra képes), illetve elmentem tanfolyamra. Jelenleg jó nagy felfordulás van a gondolataimban, mert ott tartok, hogy több az információ, mint amit megértettem, kipróbáltam, megtanultam :-) De ez az én gondom, majd megoldom. Visszatérve az elejére: ha pl. tavaly nyáron írsz nekem az aranymetszésről minimum nem értettelek volna... Nem voltam abban a helyzetben, hogy egyenrangú félként kommunikáljunk. (Lehet, hogy ebből a szempontból most sem vagyunk :-) ) Elhiszem, hogy azoknak, akiknek a kisujjukban van az élességállítás fáj látni a kísérleteket és ezredszer már nem tudják vagy nem akarják szépen leírni, hogy figyi, ha ezt meg ezt eltekered a gépeden élesebb lesz a témád, de mégis azt gondolom, sok függ a kritika, észrevétel, komment stílusától... Ha az nem flegma, a kép készítője sem fog huszárkodni - talán. Ha huszárkodik, akkor még nincs kész az információ-befogadásra. Ekkor sem kell elüldözni, megsérteni, kioktatni; ki kell kerülni és kész.
Tény, hogy ismeretlenül és írásban nehéz kommunikálni, de meg lehet próbálni.
Azért kiállok most is és máskor is, hogy hagyjunk helyet a csetlő-botló-bénázó kezdőknek (máshol nincs nekik), ezzel együtt tudomásul veszem, hogy szerinted nem jó ez így.

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.08. 13:07:44

@kreashot:

Nándinak lehet ilyen lassan esett le, hogy valami nem igazán kerek ezzel a fotós-válogatós rendszerrel. Ugyan is már majdnem két és fél éve fel merészeltem vetni szinte ugyan azokat a problémákat, amin most gondolkodik, hogy lehet át kéne formálni.
Nem az a gond, hogy valaki hibázik, hiszen emberek vagyunk. Hanem akkor van gáz, ha nincs önkritika s a tévedés sorozatban ismétlődik. Annak ellenére, hogy már kiderült, hogy nem stimmel a történés.

Érdekelne tőled vagy bárkitől az, mégis milyen formában kellene megfogalmazni azt, ha egy fényképezőgéppel alkotott kép zajos, életlen, színei a helytelen beállítások miatt rosszak? Lesír róla, hogy a kép készítője hírből sem hallott az utómunka fogalmáról. Vagy akár olyan alapvető képszerkesztési hibákat tartalmaz, amit ezredszer is elfog követni, mert csak! Ha csípőből a képbe belemagyarázza, hogy ezt így akarta, neki így tetszik, vagy a kedvencem: MŰVÉSZI(!!) alkotás. Hogyan kéne megfogalmazni, hogy ne "magas lóról" s ne "flegma" stílus jelzőket aggassuk rá?

Nem az fáj, hogy láthatóvá akarja tenni a kezdő fotós a képalkotás kísérleteit, hanem a csöpögéstől sem mentes támogatás, az agyonajnározás, ami utána következik. Holott mellette fajsúlyosabban jobb és minőségibb képek kerülnek kiejtésre. Személyes szimpátia, vagy a képtől független érdekre, hozzá nem értésre szoktunk legtöbbször tippelni.

Valódi képértékelést még itt igen keveset láttam. Erre is tudok használható példát mondani, csak fel kell lapozni az egyik fotósmagazint. Két teljes oldalon minden hónapban van jópár fotó, melyről pár mondatos képértékelés íródik. Nem profi fotósok képei, hanem az olvasók által alkotott művek. :)

kreashot 2011.05.09. 10:06:02

@Mityu:
Nekem úgy tűnik, valami elindult, hiszen sorban mutatkoznak be az új "bloggerek", talán részt vesznek a verseny átalakításában is, és akkor lesz itt Kánaán (vagy Terabythia) :-)

Szerintem vannak olyan emberek, akiknél érdemes technikai/képalkotási kérdéseket is feszegetni, és vannak olyanok, akiknél nem. Egyszer ki kell próbálni, és ha a "művészi", "pont így akartam", stb. reagálást kapod, nem kell tovább erőltetni. Aki nem akar átmenni az úttesten, azt nem kell áthúzni vagy átlökdösni :-)
Az is igaz, hogy egy éve nekem a zajos szó nem a képi homályra utalt, a "kiégés"-t is a villanykörténél (bocsánat: izzónál) használtam, a "bebukott"-ról rossz igekötővel használt botladozás jut eszembe, és még sorolhatnám :-) Azaz a szakzsargonnal egy darabig nem nagyon tudnak mit kezdeni a kezdők. A másik probléma, hogy az alkotók valószínüleg sokszor gondolhatják/érezhetik azt, hogy őket értékelik és nem a képet. Ezért reagálhatnak gorombán. Amíg az "alkotói önbizalom" nem teremtődik meg nehéz az észrevételt úgy kezelni, hogy az javító vagy beszélgető szándékú, és a képalkotásról szól, nem az alkotó jelleméről. Aki fotózik, szerintem "művészlélek", ezért érzékeny is, tehát időnként óhatatlan a túlzott reagálás.
A képszerkesztési elvekről sok helyen írták és mondják is, hogy ezeket azért kell tudni, hogy legyen mit megszegni :-) A kompozíciós érzéke, látásmódja, harmóniateremtési vagy harmónia-törési szándéka nagyon különbözó lehet az alkotóknak. Az a "tudomány", ha a néző azt látja a képeden (átvitt értelemben is), amit meg akarsz mutatni (ábrázol vagy érzelmet kelt vagy elgondolkodtat). Ha a néző nem azt látja, lehet a kép "hibája", de lehet a nézőé is. A néző "hibáját" úgy értem, hogy más az izlése, látásmódja, stb. ezért nem jön át neki, amit ki akart fejezni a kép, ettől viszont a kép lehet jó és technikailag rendben levő.
Az már ízlés kérdése, hogy a kívánt hatás el nem érését kinek a "számlájára" írjuk: az alkotó nem jó módszert választott vagy a néző nem érti.
Az ajnározós-csöpögős-szimpátiás bekezdéseddel egyetértek. Nem nagyon tudunk vele mit kezdeni, vannak ilyen emberek...
Valódi képértékelést szerintem csak annak kéne adni, aki kéri (láttam már ilyen képeket). A példádat használva: a fotósmagazin sem nyomakodik oda a képkészítőhöz, hogy "akkor én most értékelem a képedet", hanem a fotós kéri a beküldéssel.
Ha viszont gondolatébresztő számodra egy kép, de másképp alkotnád meg, meg lehet próbálni a szóba elegyedést. Ha nem sikerül, akkor sem kell világgá menni, majd sikerül másnál :-)

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2011.05.11. 15:00:41

kár, hogy abbahagytátok a vitát :)

közben - ugyan még nem végleges - de lehet, hogy csak júniustól indul újra a fal, addigra kész lesz egy új fejlesztés, ami megkönnyíti a dolgot.

kreashot 2011.05.12. 10:53:29

@darthwalk: Remélem nézetcsere volt inkább :-)
Köszi a hírt (meg minden mást is), kíváncsian várom a folytatást. :-)

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.13. 09:02:07

Mégis mit vártok? Pontokba szedve írjam le mitől nem lesz változás?
Hiszen mi történt, mit csinálnak az "új" bloggerek? Ugyan azt amit Nánditól láttak. Össze gereblyéznek 8-12 képet a címkék alapján, felpakolják a blogra, írnak hozzá egy 5 soros posztot és a viszonlátásra. Ez megy 3 éve, mi ebben a változás? Ezt én a hülyeség többszörözésének hívom, nem változásnak. Az már csak előítéletnek is nevezhető, ha bármelyik gyűjtemény alá oda merek biggyeszteni egy saját meglátást, verseny űznének abból, hogy melyik törölje vagy tiltson ki előbb. Voltam vezető admin, van némi rálátásom az ilyen mentalitású operátorokra.
Szakzsargon. Hát mi a lónak a pöcséért említettem már meg két éve, hogy a képek mazsolázásán és ajnározásán kívül tááán megjelenhetne esetenként olyan írás is, ami esetleg a valódi fényképezésről és nem az eszetlen kattintgatásról szól.
Jah csak ehhez az alapvető fogalmakkal igen súlyosan tisztában kéne lenni. Az meg vagy nem megy vagy ciki. Mert nem trendi manuális módban - filmes korszakot idézve - rekeszelni, zársebességet, mélységélességet produkálni. Netán az utómunka is büdös.
A problémás képek nem azért problémásak, mert egyértelműen megállapítható róluk, hogy a fotós tudatosan szegi meg az aranymetszés, vagy a fókuszálás "szabályait", hanem legtöbbjénél egyértelmű, hogy halvány lila gőze sincs róla. Innentől kezdve meg miről is kéne még vitázni? (Az a vita, amelyik hajtépésig, anyázásig, észérvek nélküli szidalmazásig megy azt veszekedésnek hívják.) :))

bollaeszter 2011.05.13. 14:37:16

Kedves Mityu, sajnálom, ha úgy érzed, hogy ha a véleményedet leírod, akkor mi töröltetünk meg kitiltatunk téged. Ha bármivel okot adtam volna arra, hogy ezt gondold, akkor elnézésedet kérem. Bármikor, bármilyen véleménynek örülök, bár persze azért lehetőleg kulturált formában.
Csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit, így talán becsúszhat nálam/nálunk is hiba, de ettől még gondolom, azért nem kell a Dunának mennünk. Hibázunk, tanulunk, fejlődünk.
Ha bármi ötleted, javaslatod van, hogy mi kerüljön a blogba, kérlek, írd meg, örülnék neki. Egyelőre én is gyűjtöm az ötleteket és egyáltalán nem tervezem, hogy csak képgyűjteményeket fogok ide posztolni. Ilyen is lesz azért, mert szerintem ez egy jó módja annak, hogy olyan képeket is lássunk, amik nem kerültek ki a falra vagy nem kerültek be az "érdekes képek" közé.

Evaneni 2011.05.13. 15:25:22

@Mityu: az uj bloggerek legalabb probalnak valamit tenni.

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2011.05.13. 15:31:27

@bollaeszter: @Mityu: Az Indafotóblogról a szándékosan kárt okozókon és a rekámszpemmereken kívül senkit sem törlünk és tiltunk ki, pláne nem azokat akik értelmes, jól artikulált, józan véleménnyel rendelkeznek.

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.13. 16:09:14

@bollaeszter:

Kinek nem inge... A másik pedig nem telejósdát üzemeltetek, így csak az eddigi tapasztalataim (látottak és olvasottak) alapján formált véleményemet mertem és merészelem közzétenni az indafotóval kapcsolatban.
Bár nem tőled láttam, nem is tőled kéne kérdezzem:
Az a "ha nem tetszik el lehet menni" válasz egy admintól elfogadható-e? Főleg úgy, hogy szinte minden olyan megnyilvánulást így intéz(ne) el, ami számára terhes vagy nem egyezik a napi/heti hangulatával? Mi van, ha a kedves hozzászólónak netán igaza van? :)

Eddig ez a harmadik alkalom, hogy ugyan az a visszatérő probléma felvetődik (nem csak nekem tűnt fel!). Ugyan az a kiváltó ok. Hozzá merek szólni. S sajnos mindig rádöbbenek, hogy ábszolúte felesleges. 2009-ben Civilexpo során felvetődött már a kimazsolázott fotók minőség kérdésében való témázgatás az indafotón. Változás: semmi.
2010 februárjában szintén volt parázs vita ugyan ezen témában. Változás: semmi
Most 2011 májusában mitől más? Amikor azt látom, hogy ugyan az a szisztéma pereg. :)

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.13. 16:12:39

@Evaneni:

Ha ugyan azt a rossz beidegződést húszan ismételjük, miért próbálod megmagyarázni, hogy más lesz az eredmény? :))

bollaeszter 2011.05.14. 12:22:45

@Mityu: nem teljesen értem, hogy mit szeretnél, mit vársz. Nem ismerem az előzményeket, ezért nem tudom, a korábbi változtatási kísérletek miről szóltak, mit hoztak, miben voltak esetleg rosszak.
Ha jól értem a szavaidból, jelenleg az a problémád, hogy miután többen felvetik, hogy jó lenne, ha változna valami, ez ezután meg is történik. És ez azért probléma, mert úgyse fog a meglátásod szerint igazi változást hozni, hiszen két alkalommal már volt ilyen próbálkozás és akkor se sikerült.
Azt hiszem, sok ember a világon se lenne, ha a szüleik két sikertelen próbálkozás után feladják a dolgot. :) Szóval ha van még kis türelmed, légyszi adj nekünk is egy esélyt. És megismétlem: ha van ötleted, javaslatod, hogy mivel foglalkozzon a blog, én nagyon szívesen fogadom.

Tacsi világa 2011.05.14. 13:58:11

A negatív kritika még udvarias esetben is nagyon lesújtó. Leginkább akkor, ha a szóban forgó kép alatt olvasható, mert privát levélben még elmegy. Nem csak kezdők és laikusok számára, (mint amilyen én vagyok) hanem tapasztalt, tanult, netán profi fotósok számára is. Nekik talán még fájdalmasabb. Elvégre senki nem azért tesz fel egy képet az indafotóra, hogy parttalanul ócsárolják, és már-már értelmetlenül kritizálják. Biztos vagyok benne, hogy ezért torkollik a legtöbb értékelés végeérhetetlen vitákba, sértődésekbe, jogos megbántottságba.

Ennek a negatív jelenségnek a kiküszöböléséhez szíves engedelmetekkel volna egy javaslatom: az úgynevezett pozitív kritika.

Úgy képzelném el, hogy a hozzászólók kiválasztanának egy képet (lehetőleg nem a sajátjukat) és bemutatnák, hogy a kiválasztott kép miért tetszik nekik. Elmondanák a képpel kapcsolatos pozitív meglátásaikat és gondolataikat. A bemutató - mivel feltételezhetően képzett fotós lesz- esetleg némi szakmai útmutatót is tarthatna, hogy ezt vagy az a hatást hogy érte el a készítő a kép különféle beállításával, vagy mivel tette a kép szerzője hangsúlyosabbá a kép egy érdekes részét stb. Úgy érzem, egy ilyen bemutatón százszor többet tanulnának a kezdő fotósok, mint a féltett képeiket sértegető kritikákon.

Más: az sem ártana, ha az egyes fényképezőgép fajtákat bemutatnák olyanok, akik jól értenek hozzá: hogyan működik, hogyan kell beállítani, hogyan célszerű ilyen vagy olyan témát exponálni. Ehhez biztos sok hozzászóló lenne, hiszen valljuk be, a mostani gépek használata nem egyszerű. Nekem például a saját fényképezőgépem kész rejtély. Hozzám hasonlóan biztos, hogy sokan vannak így.

Mikrobi89 2011.05.15. 14:35:31

@tacsifoto: Most őszintén, elég kevés a képzett fotós itt az indán.
Kritikából tanul az ember, hidd el nekem. Abból senki nem fog tanulni ha minden képet agyondicsérnek.
A segítő szándékkal irt véleményt meg törölni kell, ugye?

Tacsi világa 2011.05.15. 16:37:56

Szia Mikrobi89!

Nem töröltem egyetlen hozzászólást sem, csupán azokat a bizonyos képeket titkosítottam. Egy idő után az egészet kidobom, de most még olvasgatom az odaírt gondolatokat, igyekszem megérteni és okulni belőle, látok benne igazságokat, és amit tudok, megvalósítom. De nem minden sikerül, elsősorban fotótechnikai alulképzettségem miatt.. Kb 50 éve fotózok, de a digitális fotózást 2004-ben kezdtem el. Halvány gőzöm sem volt, hogy a képeket „utókezelésnek” lehet alávetni, erre csak mostanában jöttem rá. Most már látom, érzékelem, hogy a digitális fotózás más, mint régen a diázás és papírra fotózás volt. Ott amit elkattintottál, az úgy is maradt.

A képek alá írt kritika iránti véleményem változatlan.

Mikrobi: én már nem a munka világában élek, de olyan beosztásom volt, hogy a kollégáimtól számon kellett kérnem a jó és a precíz munkát. Ez meg is történt, de nem úgy, hogy kiálltam a terem közepébe, és ott mondtam el a véleményemet mindenki előtt, hanem diszkréten „szobára” hívtam az illetőt és megbeszéltük a dolgokat. Hidd el, jól működött ez a módszer: megértették és elfogadták a négyszemközt elhangzott kritikát és elmarasztalást.
Elvem: a dicséret mindig nyilvánosan hangozzék el, a kritika négyszemközt. Ez nem csak a munkahelyi véleményem (volt) hanem a magánéletben is ehhez tartottam, tartom magam most is, és amíg még lélegzeni tudok.

Ezzel zárjuk is le a dolgokat és térjünk át a javaslatomra.

Ez csak egy homályos ötlet, a kivitelezésre nincs javaslatom, el sem tudom képzelni, hogy lehetne ezt megvalósítani, de az indafotó vezetői talán tudnak rá megoldást. Megpróbálok a magam szerény módján együtt gondolkodni a társasággal a jobbá tételen.

Evaneni 2011.05.15. 18:41:15

@tacsifoto: ha felteszed a kepeidet orszag-vilag ele, szamitani kell ra,h. az emberek elmondjak a velemenyuket.Ezt egy internetes fotomegoszton nem tilthatod meg es nem valtoztathatod meg.
Mintahogy azt sem,h. ezt milyen formaban mondjak meg. Ez az emberek stilusatol, vermersekletetol stb. fugg.

A blogon (indafoto.blog.hu) talalsz majd cikkeket is, remelhetoleg hasznosakat. Nemsokara megjelenik egy pl. az elesitesrol.
Az interneten egyebkent tengernyi cikk va fotozasrol, alapokrol, erdemes azokat olvasgatni,sokat lehet tanulni.
Azt hiszem,soha nincs keso elkezdeni valamit.

bollaeszter 2011.05.15. 18:47:44

Nekem tetszik az ötlet, bár képértékelést valóban jó lenne, ha profi fotósok írnának (a Mityu által említett magazinban sem akárki írja, hanem Dékán István). Ez nem tudom, jelenleg mennyire lehetséges itt, ha egyáltalán.
A technikai részét meg úgy tudnám elképzelni, hogy aki szeretné, hogy valamelyik képe kiértékelésre kerüljön, az ezt jelezze - pl. hasonló módszerrel, ahogy most a falra kerülnek a képek, lehetne egy címke, amit rátesz a képére, ha szeretne értékelést.

vlm_ · http://vlmworld.com 2011.05.15. 19:17:38

@tacsifoto: @Mikrobi89: Szerintem a javaslatotokat úgy lehetne hasznosan megvalósítani, ha az, aki a kritikát megfogalmazza, a kép hibáival kapcsolatban mutatna pozitív példaként képeket. Saját, vagy mások képit. Könnyebb volna így elmagyarázni a kép hibáját.
Viszont bármilyen kritikához olyan hallgatóság szükséges, amelyik megérti és felfogja, hogy az adott vélemény nem globális, hanem egyéni értékelés.

Tacsi világa 2011.05.15. 19:45:09

@vlm_: egyet tudok érteni a véleményeddel. Valahogy így gondolnám én is.

Tacsi világa 2011.05.15. 19:49:22

@Evaneni: Igyekszem keresgélni ilyen cikkeket az interneten. Legfőbb problémám, hogy a saját gépemmel sem vagyok tisztában. Valahogy túl szájbarágósra egyszerűsítették a menüt. Ez kb. olyan, mint amikor egy harmadikos elemista számtan feladványát a mérnök édesapa sem tudja megoldani, mert túlságosan "gügyére" egyszerűsítették a feladványt.

vlm_ · http://vlmworld.com 2011.05.15. 20:02:43

Természetesen nem a képek alatti hozzászólásokra gondoltam, hanem egy a blogon megvalósítandó képkritikával foglalkozó cikkel kapcsolatban.

Evaneni 2011.05.15. 20:27:22

@vlm_: ezen egyszer mar gondolkoztunk, a "Dumaljunk a fotokrol" kapcsan, aztan nem lett belole semmi:(

Evaneni 2011.05.15. 20:29:03

@tacsifoto: ezt nemigazan ertem. Annyira egyszeru,hogy erthetetlen?:)

Tacsi világa 2011.05.15. 20:50:08

@vlm_: meg lehetne valósítani, vagy folytatni, ha egyszer el lett kezdve.

@Evaneni: pedig van ilyen, nem is ritkán. Túlságosan kézenfekvő, éppen ez akadályoz a megértésben. Most hirtelenjében nem tudok példát mondani rá, de gyakran találkozni ilyen jelenséggel.

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.16. 17:33:51

@bollaeszter:

"És megismétlem: ha van ötleted, javaslatod, hogy mivel foglalkozzon a blog, én nagyon szívesen fogadom."

Fotótechnikával, alapfogalmakkal képszerkesztéssel, helyes utómunka technikájával, egészséges retusálással, képsebészet rovattal, rekesz-mélységélesség összefüggésével, PS gyakorlatokkal, ....

"Szerintem a javaslatotokat úgy lehetne hasznosan megvalósítani, ha az, aki a kritikát megfogalmazza, a kép hibáival kapcsolatban mutatna pozitív példaként képeket. "

Valamikor a metrófotósétánál volt erre próbálkozásom. Következő válaszok jöttek:
- Liszensz!
- Nem bajlódom a manuális beállításokkal
- Nem utómunkázok, nem érdekel.
- Nincs időm a gépet állítgatni.
- Nem volt időm állványt használni.

Ezt amúgy képsebészetnek hívjuk. Akkor lehet(ne) alkalmazni, ha a fotó még megüti azt a mércét, amikor utómunkával emelni lehet a kép látványvilágán. Hozzáteszem, nem az agyoneffektezésre kell itt gondolni. Vágás, retusálás, zavaró képi elemek eltüntetése, alul/túlexponálás korrigálása, élesítés, és társai. Nem bonyolult, csak ha nincs rendszerbe foglalva nagy katyvasz lehet belőle. :)

@tacsifoto:

Milyen masina? Amúgy hirtelenjében azt mondanám minden fényképezőgépnek alapműködése (mondom az alapműködése) ugyan az. Különbséget általában a nyersanyag, zárszerkezet és a motívum programok adják. :) Gyors példa: Nikonon az ISO 100-as érték ugyan azt jelenti, mint a Canonon a szintén ISO 100. Rekesz értékek, zársebesség megjelölések szintén egy azon szabványok. Ugyan ezen szabvány értékeket megtaláljuk a régi filmes gépeken is. :)

bollaeszter 2011.05.16. 20:00:18

@Mityu: szuper, ezekről a témákról szívesen írok.
A képértékelés persze kényes téma, de hátha majd erre is sikerül kitalálni valamit - mindenesetre én ezt most kevésbé forszíroznám, egyelőre csak kezdjünk el beszélni az alapfogalmakról.

kreashot 2011.05.17. 10:30:35

Hurrá! Beszéljünk az alapfogalmakról! :-) Tényleg örülök, nem ironizálok...
Hozzáteszem: saját tapasztalatom, hogy hiába olvasom el ezerszer és mondják el milliószor a "szentháromság" (rekesz, záridő, ISO) összefüggéseit, ha nem gyakorlom különböző témáknál és különböző fényviszonyok között, sosem fogom megtanulni. Mint az autóvezetés: a tanfolyamon megtanítják az autó kezelését, de csak sok-sok száz/ezer balesetmentes km után mondhatja az ember, hogy tud vezetni...

@tacsifoto: A fényképezőgépekhez adnak használati utasítást. Elolvastad már? (Csak érdeklődöm, nem kötözködök...)

Más: kéne valahova egy rubrika, ahol jelölhetné a kép készítője, hogy hol tart képzettségben, akarja-e fejleszteni a tudását, érdeklik-e technikai észrevételek. Így csak azok kap(hat)nának építő szándékú kritikát, akiket ez nem zavar. Vagy ez h.lyeség? :-)

bollaeszter 2011.05.17. 10:40:31

@kreashot: ezért gondoltam arra, hogy lehetne egy címke, amit csak akkor tesz rá a fotós a képére, ha részéről is oké, ha kap rá kritikát. Pl. "kepertekeles" - és így akár rá is lehet szűrni ezekre és néha egyet-egyet kiemelni és megbeszélni - de ehhez elengedhetetlen a tényleg kulturált kritizálás, értékelés.

Tacsi világa 2011.05.17. 10:44:05

@kreashot: Naná, az a bibliám. Első dolgom volt, hogy a 120 A/4.es oldalból álló használati utasítást kinyomtattam, és elolvastam, és azóta is azt olvasgatom. Minden fotótúrámra cipelem magammal, mert ahány helyzet, annyiféle megoldás. Arra már lassacskán rájöttem, hogy az "auto" beállítás nagyjából csak tájképeknél működik. Ott sem mindig.
Azt sem értem, hogy az ISO hogyan függ össze a megvilágítással. Milyen arányban állnak egymással? Stb.

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2011.05.17. 10:56:05

az AUTO beállítás az ördög műve. "P"-t kell használni általában, ha nem akarsz a záridővel vagy a blendével külön játszani.

A "P" azért jó, mert ott is állíthatod az összes paramétert, amelyiket meg békén hagyod azt a gép kiszámolja, hogy mire kell állítani.

Ez jobb mint az AUTO mert belenyúlhatsz, _egyes_ értékekbe, ha akarsz.

Ez jobb mint a MANUAL mert nem KELL minden egyes értéket külön beállítanod, csak amelyiket szeretnéd.

Evaneni 2011.05.17. 15:08:16

@tacsifoto: a zarsebesseg es a rekesznyilas viszonyai ugyanazok,mint a filmes gepeknel voltak. pl. napsutesnel 8/125.
Ha megengedsz egy tanacsot, menj vegig modszeresen a hasznalati utasitason, adj minden napra magadnak 1-3 feladatot, amit elvegzel a geppel.
Csinalj ugyanarrol a targyrol (vagy Hobogyorol:)) kulonbozo idokkel es rekesznyilasokkal kepeket es hasonlitsd oket ossze. Nagyon hamar ra fogsz jonni az osszefuggesekre.
Remelem, segitettem.

Evaneni 2011.05.17. 15:10:35

@tacsifoto: persze az is nagyon jo otlet, amit Nandi mond.

Tacsi világa 2011.05.17. 16:46:54

@darthwalk: Nándi, köszönöm az ötletet, ki fogom próbálni. Tetszik a kifejezésed,
"az auto az ördög műve"
Könnyen lehet, hogy sok megismételhetetlen fényképem elrontásáért az auto felelős (nem én, mint eddig gondoltam) :)))))

@Evaneni: Jó ötletet adtál, szabályos leckéket fogok venni, most külön szisztémát vezetek be erre.

Ha tudnád, hágy elrontott felvételem van! Kb. 1: 30-hoz. Én már attól is boldog vagyok, ha egy fotós túrámról 1- 2 használható képet hozok haza. @bollaeszter:

Tacsi világa 2011.05.17. 16:51:31

@bollaeszter: téged meg kifelejtettelek. csak támogatni tudom azt az ötletet, hogy lenne külön hely, vagy engedély a kritikákra. Csak ez megoldhatatlannak tűnik számomra, mert a hozzászólásoknak mindenképpen helyük van itt, hisz sok kellemes tere-fere zajlik egy-egy kép kapcsán. Én ezeket különösen szeretem.
Viszont nem tusok olyan programot elképzelni, ami meg tudja különböztetni a kritikát az ártalmatlan és kedélyes diskurzustól.

Evaneni 2011.05.17. 16:54:10

@tacsifoto: Orulok, hogy segitettem valamit.

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.17. 17:01:56

@Evaneni:

Exif információkat átnézve meg pontosan össze lehet hasonlítani a különböző paraméterekkel készült felvételeket...

Exif információ: Az Exif olyan információk gyűjtőneve, amit jellemzően a digitális fényképezőgépek használnak és az általuk készített képfájlban tárolnak. Célja a fénykép módosítása nélkül olyan információk elhelyezése a képfájlban digitális formátumban, amik a kép készítésének körülményeit írják le.

AUTO módban hajlamos a gép becsapni minket. Igyekszik egy átlagoló, nem mindig helyes expozíciós értéket beállítani, ami vagy jó lesz vagy nem.

Manual módban 4 értéket állítok legtöbbször:
- fényérzékenységet (ISO)
- rekeszt
- záridőt
- fehéregyensúlyt

Nálam a Canon 450-esben látom a kereső alsó csíkjában a fénymérés értéket, így egy-két értékkel szintén tudom módosítani az expozíciót.
Raw-ban készítem az alapképet, majd gépen utómunka során ha kell után-állítok (élesítés, kontraszt, fehéregyensúly). Majd ezután kerül a képanyag TIFF-ben vagy JPEG-ben mentésre.

@kreashot:
"Mint az autóvezetés: a tanfolyamon megtanítják az autó kezelését, de csak sok-sok száz/ezer balesetmentes km után mondhatja az ember, hogy tud vezetni..."

A járművezetés helyes művelésének is az a titka, hogy a különböző műveleteket összehangoljuk és egy egyfajta ritmusban alkossuk. Legtöbb autóvezetőnek nincs megmutatva, hogy melyik kezével/lábával mikor mit csináljon. Ezért van az, hogy két műveletet nem tud végrehajtani egy manőver alatt. :))

Evaneni 2011.05.17. 17:10:06

@Mityu: koszonom, csupa uj informacio szamomra.

kreashot 2011.05.17. 21:56:46

@bollaeszter: Nem azonos időben olvastam a hozzászólásokat és írtam a magamét, úgyhogy bocsánat, nem akartam "feltalálni", amit írtál, hanem egyetértek, támogatom (a címkét is és a cikket is el fogom olvasni) :-)
@tacsifoto: Mivel már írtak Neked, nem ismétlem őket :-) Azért volt érdekes számomra, hogy nem tudod kezelni a gépet, mert valahol azt írtad, "diáztál". Ez csak az előhívásra vonatkozott, a képkészítésre/fényképezésre nem?
@Mityu: Erről eszembe jutott drága oktatóm, amikor azt mondta a járda széléhez álláskor, hogy "lassíts, jó, most állítsd párhuzamosba". Én: "Ok, de mit mivel?" (Ekkor ültem másodszor autóban úgy, hogy vezettem.) Oktató: "A kereket a járda szélével." Én: "???? De nem látom egyiket sem az autóból, akkor hogyan?" :-) Azóta sem tudok egyből beállni a járda mellé, pedig gyakoroltam már párszor :-) De a fényképezéssel más lesz! Addig "nyektetem" a gépet, amíg olyan képet nem készít, amilyet akarok! :-)

Nekem az "Auto" program bejött a komponálás megtanulásához, akarom mondani: gyakorlásához :-)

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.18. 06:31:55

@kreashot:

"Azóta sem tudok egyből beállni a járda mellé, pedig gyakoroltam már párszor :-)"

Ha egy műveletet valamilyen oknál fogva rosszul csinálok és ezt ugyan úgy ugyan abban a formában gyakorlom, ténykedésem javulni vagy helyes irányban fejlődni nem fog. Maradjak az autózás témájánál: ha elektromosan állítható tükör van jobb oldalon le kell fordítani annyira, hogy abban látni lehessen a járdaszegélyt. :) Párhuzam érzékeléséhez a tükrök is sokat segítenek, de szoktam mondani a seggem is a hátam is tud ebben segíteni. Nekem csak hátsókerekes autóim voltak ott ezek lényeges érzékelő pontok, főleg téli vezetéstechnikánál. :)

Tacsi világa 2011.05.18. 07:31:24

@kreashot: Igen, persze, 18 éves korom óta fotózok és ez már nem is tudom hányadik gépem. De a digitális gépek teljesen mások. Annyira kacifántosak, sokrétűek, annyi lehetőség van, hogy ki sem tudom meríteni őket. Éppen a bonyolultsága az, ami miatt rendszeresen elfelejtek valamit átigazítani, beállítani.
A diákat sohasem magam hívtam elő, én csak a fekete-fehér képekig jutottam el. De dobozszám állnak a fotóim egy szekrényben.

kreashot 2011.05.18. 09:52:57

@Mityu: Nem elektromos a tükör és mivel könnyűsúlyú vagyok, ezért a másik két, általad javasolt "érzékelő" sem nyom túl sokat a latba :-( Ahol gyakorlok, ott nem zavarok senkit, ha meg olyan helyen vagyok, megkérek valakit, hogy álljon be helyettem - így a probléma megoldva :-)

@tacsifoto: Jaaa, már értem! :-) Nekem a tavaly vásárolt kompakt gép volt az első, ezért nincs összehasonlítási alapom. Igen, ha így vesszük, a sok tekergetés miatt már nem is beszélhetünk pillanatképről, csak percképről :-))

dorkada · http://bydorc.blogspot.com/ 2011.05.19. 18:17:47

Sziasztok,
előre jelzem hogy olyan személy vagyok aki lelkesen készíti azokat a képeket, melyek leginkább csak egynéhány embernek tetszenek. Több helyre feltöltöttem őket, van akinek tetszik, másoknak nem. Lassan egy éve kattingatok, és a következőkre jutottam: ahhoz, hogy fejlődjek sok-sok képet kell készítenem. Egyre többet néztem meg mások oldalán és ennek köszönhetően néhány képem ami régen tetszett ma már nem. Látom a hibáimat és igyekszem észben tartani azok kiküszöbölését. Mi ez ha nem fejlődés, ami ennek a közösségnek is nagyban köszönhető! Egy atom mega kattingatós aki azt sem tudja mi micsoda, csak szeret fényképeket gyártani, mert jól érzi tőle magát és első körben csak az építő jelleggel bíró kritikákból tud leginkább tanulni. Persze vannak még a könyvek és tanfolyamok hada, de ezt most tegyük egy kicsit háttérbe. Indultam pályázaton, természetesen nem nyertem. Gratuláltam a győzteseknek, megnéztem a fotókat és már tudtam hogy mi hibádzott az általam készítetteken. Még véletlen sem volt irigység érzetem. Ez egy hosszú folyamat, kinek könnyebben, kinek nehezebben mennek ezek a dolgok. Aki fejlődni akar az tud is, és tanul a hibáiból. Jusson eszetekbe, hogy mindenki elkezdte egyszer, talán egy kompakttal:)Véleményem szerint a fotózás örömét senki nem akarja megrontani másban, és talán megoldást nyújthat,ha külön osztályba sorolnátok a kattingatós és az igényesség teljességével készült képeket. Mindenki boldog lenne és elmaradna keserédes kommentek is, mert valóban nem lehet ezeket a képeket egy kategóriába sorolni. Még egy szösszenet és befejezem, a kritikák fontosak az ember életében, független attól, hogy miről van szó, mert ezek által formálódunk és tanulunk, erősödünk és alkotunk. Ebben az esetben az építő jellegű kritikáknak csak örülni lehet. További szép képeket kívánok Nektek! dorkada

zsüzsü 2011.05.21. 01:11:44

Kedves Dorkada! Ez az egyik legépítőbb jellegű komment, amit olvastam.. Köszönöm.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.05.21. 09:00:28

@dorkada: nem egészen értem, illetve több helyen ellentmondást érzek a szavaidban. Dicséred a kritikát és az építő jellegű hozzászólásokat, de mégis különválasztanád a haladókat a kezdőktől? Hogyan? A haladó ne is kommentelhesse a kezdő képeit és fordítva? Akkor hogy lehet, hogy mégis ennyire dicséred az építő kritikát? Vagy a haladó a csoportbeosztás ellenére kommentelhessen bárkit? Akkor meg mi értelme van a beosztásnak?

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.22. 01:33:17

@dorkada:

"Lassan egy éve kattingatok, és a következőkre jutottam: ahhoz, hogy fejlődjek sok-sok képet kell készítenem."

Lassítsunk egy kicsit. Ahhoz, hogy fejlődjek kevésnek tartom a zsákszámra vagy futószalagon készített képeket. A fejlődést én ott tartom igazán nyomon követhetőnek, ha egy-egy sorozatot ki tudok elemezni mindenféle fajta önbecsapás, önámítás nélkül. Esetleg egy vagy több külső szemlélővel, esetleg olyan emberrel, akinek több tapasztalata van e téren. De nem a személyes szimpátia által vezérelt elemzésre gondolok.

"Aki fejlődni akar az tud is, és tanul a hibáiból."

Régi dakota közmondás: Tanulj mások hibáiból is, mert oly sokáig nem élsz, hogy mindet elkövesd. Részemről a legfőbb bajom a feltöltögetett és válogatott képekkel, hogy a hibakeresés és kiértékelés funkciót inaktiválva tartják igen sokan (nem írok tippeket milyen okból kifolyólag). Egy-egy hibából én szerintem csak akkor tudok tanulni, ha 1. felismerem, 2. beismerem 3. igyekszem nem elkövetni huszadszorra is.
Kaptam már meg ismerőstől, hogy én mindig a hibákat keresem. Tessék mondani, ha valami rosszul van megalkotva, arra miért kell azt hazudjam, hogy az úgy van jól, vagy hogy az tetszik? Ha az ötlet jó, de nem igazán üti meg a színvonalat a kivitelezés, azt miért vagyok köteles agyondicsérgetni?

dorkada · http://bydorc.blogspot.com/ 2011.05.23. 18:20:14

@Réka ‎:
Olvasni a sorok közt valóban nehéz, de szívesen segítek benne.Kommenteket, kritikákat azt tesz aki ingert érez rá és nem sajnálja azt a pár percet ami szükséges hozzá, független attól, hogy milyen státuszban leledzik tudása. A különválasztást a heti fotók osztályozásában gondoltam. Remélem így tisztáztam gondolataimat:)

dorkada · http://bydorc.blogspot.com/ 2011.05.23. 18:55:08

@Mityu:
Szükségtelen hazudni. Véleményem még mindig az, hogy a folyamat hosszú a tökéletesig.
"Látom a hibáimat és igyekszem észben tartani azok kiküszöbölését." Szerintem ebben benne van a felismerés, beismerés, és az igyekezet, hogy próbálom nem elkövetni huszadszorra is!
Az első részben említetted az önámítást. Máshogy vagyunk összerakva, más szemlélettel, tudattal, önérzettel és gondolatokkal, ötletekkel. Az önámítás egy dolog mert a saját értékeid, tudásod szerint ítélsz meg valamit, lehetsz elfogult magaddal szemben. Egyébként nem úgy vettem észre, hogy kötelesek vagyunk dicsérni azokat a képeket amik nem megfelelőek! A helyzet viszont az, hogy mindenkinek más a véleménye: ismerősök, családok, barátok is máshogy látják a képeket, ők mondhatják szolidaritásból hogy jó a kép, de lehet, hogy nekik a kép mondanivalója jelent sokat , ezt nem tartom nagy gondnak. Ők nem fotósok, nem úgy látják a képeket ahogy kell. Azt hogy mi van rosszul megalkotva azt csak az látja aki foglalkozik vele, ismeri a "szabályokat" és ennek megfelelően látja technikailag az elkészített képeket. Akik ezeken a portálokon vesznek részt, azok egy része nem képzett fotós, ők azt tudják csak eldönteni, hogy tetszik vagy sem, nem biztos hogy,hozzáértő szemmel nézik, vagy technikailag érdemben nagyon hozzátudnak szólni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.05.23. 19:08:49

@dorkada: nem érzem, hogy válaszoltál volna a kérdéseimre. A lesajnáló hangnemért meg pláne kár, én teljesen normálisan, gúny nélkül tettem fel a kérdéseimet.

dorkada · http://bydorc.blogspot.com/ 2011.05.23. 19:18:37

@Réka ‎:
Gúny nélkül válaszoltam.
A félreértéseknek a metakommunikáció teljes hiánya az oka. Elnézést.

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.23. 21:07:17

@dorkada:

"Akik ezeken a portálokon vesznek részt, azok egy része nem képzett fotós, ők azt tudják csak eldönteni, hogy tetszik vagy sem, nem biztos hogy,hozzáértő szemmel nézik, vagy technikailag érdemben nagyon hozzátudnak szólni."

A fő gondom részemről nem a részvevőkkel s ezen emberek látásmódjával van elsősorban. Hanem az ilyen "portálok" üzemeltetőivel. A résztvevőket ugyan is az üzemeltető(k) válogatják hetente/havonta a virtuális pódiumra. Nem kérlek szépen, nem irigység miatt merem megkockáztatni azt, hogy meghúzogatom a minőség harangját. A legtöbb beválogatott képen nincs mit irigyelni.
Nem egyszer kiderül, hogy a "válogatók" sincsenek tisztában két dologgal:
- milyen szempontok alapján kellene látni
- milyen hatást vált ki az, ha valakinél elismerés ezen formájával felerősíti a kritikán aluli alkotást.
Mi is a gond a valódi kritika nélküli rendszerrel?
Jelesül az, hogy az alkotó rövid időn belül elhiszi magáról, hogy alkotása jó.
A kritika nélkül maradt alkotó, fotós egy idő után önmagával szemben is kritikátlanná válik, különösen akkor, ha középszerű vagy annál rosszabb képeihez megtalálja a megfelelően igénytelen netes portált, amely valamilyen érdeket szem előtt tartva megjelenteti az egyébként csapnivaló műveket.
Ha az észrevételeinket diszkréten, privátban tennénk meg, annak három következménye lenne.
- Az alkotások alatt csak és kizárólag dicséretek jelennének meg (ez megy most is).
- Ha az alkotásban nincs dicséretre méltó, akkor senkitől nem kapnánk hozzászólást (ez is működik elég szépen).
- Mások, akik esetleg ugyanazokat a hibákat követik el, nem tanulnának a kritikából.

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.23. 21:17:53

@dorkada:

"Máshogy vagyunk összerakva, más szemlélettel, tudattal, önérzettel és gondolatokkal, ötletekkel. Az önámítás egy dolog mert a saját értékeid, tudásod szerint ítélsz meg valamit, lehetsz elfogult magaddal szemben."

Szoktam erre mondani az lehet, hogy sok mindenben különbözünk, de azok a használati eszközök, melyek körülvesznek minket - ha egységes rendszerbe van foglalva - ugyan úgy működik mindenkinél. Rövid példa: nálam a gépen a f/11-es rekesz ugyan azt az értéket jelenti, mint nálad. Ez az ami egyforma, s nem a jellemünk, látásmódunk, ízlésvilágunk. Tehát ha egy kép pl.: zajos, vagy alulexponált, az minden embernél ugyan azt jelenti. Vagy legalább is kellene. :)

"Egyébként nem úgy vettem észre, hogy kötelesek vagyunk dicsérni azokat a képeket amik nem megfelelőek! "

Nem, de egy bizonyos szint felett, ha a kritikát nem fogalmazzuk meg kellően, akkor a válogatós játék ezen formája is egyfajta dicséretnek fog hatni. Mindenféle megnyilvánulás nélkül. Nincs információ-visszacsatolás. A negatív kritika is hordoz információt, csak tudni kell felismerni. :)

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.24. 01:51:23

Türelmesen vártam, reménykedtem, bizakodtam, de nem lett jobb a helyzet. Itt az ideje... A viszontlátásra!

dorkada · http://bydorc.blogspot.com/ 2011.05.25. 14:00:25

@Mityu:
Van igazságod az általad említettekben. Természetesen a negatív kritika is hordoz fontos információt, csak egy dolog nem mindegy, hogy azokat a megjegyzéseket milyen hangsúly kíséri. Ma megnézték néhány képemet, hozzáértő szemmel.Bőven kaptam negatív kritikát, mégis oly módon, hogy eszembe sem jutott a szívemre venni. Egyszerűen a javamra fordítom, tanulok belőle, ennyi:)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.05.25. 15:59:55

@PapírKutya: @dorkada: nem értem, hogy jön ez ide... senki nem mászik be a fotók alá negatív kritikákat írni... de ha a spanok beválogatják a gyenge fotókat abba a válogatásba, amely az oldal krémjét kellene hogy képviselje és ez ellen valaki kifogást emel, akkor ne a kifogásoló legyen ordenáré módon lehurrogva, hanem az indafotófalat a haveri beszavazóshow-val összetévesztőkben legyen meg egy icipici önkritika, ennyi. ezt már tucatnyian ezerszer leírtuk itt, ti most teljesen más témán rugóztok.

dorkada · http://bydorc.blogspot.com/ 2011.05.25. 17:15:00

@Réka ‎:
Szia Réka,téves következtetést vonsz most le, -bár igaz minden okod megvan rá, hiszen nem sikerült túl szívélyesre a beugróm nálad, egyszerűen félreértettük egymást- DE nem érzem azt hogy bármin is nagyon rugóznék, szimplán véleményt nyilvánítottam. Mityuval folytattunk eszmecserét a negatív kritika értékeiről, és egy pillanatra általánosítottam. Az igazát elismertem a versenyt illetően, nem is firtattam tovább a témát. A beszavazó showt meghagynám a valóvilágnak, nem élek vele.Nem szokásom "lájkolni" csak azért valamit mert megkértek rá. Egyébként elismerem és meghajlok a tudás és a vele járó képességek előtt.

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.25. 21:52:26

@Réka ‎:

Kedves Réka!

Már délután láttam a kommented, de inkább lefoglaltam magam, nyugodt stílusban akartam reagálni. (még most is nagyon nehéz!!!) Dorkada véleményét azért lájkoltam, mert korrektnek és jogosnak éreztem! lásd.: "Van igazságod az általad említettekben. Természetesen a negatív kritika is hordoz fontos információt, csak egy dolog nem mindegy, hogy azokat a megjegyzéseket milyen HANGSÚLY kíséri"

1, A "spanos válogatást", miért címezted nekem is?! (2009 óta, egy ilyen válogatásban sem szerepeltem! Sőt, inkább én harcoltam ellene! Engem is zavart!)

2, Te milyen krémről beszélsz?! Miért akarsz állandóan mércéket gyártani?! Kinek? Minek?

3, A blog valódi lényege:
- ismerkedünk
- pályázunk
- tanácsokat...

4, "a kifogásoló legyen ordenáré módon lehurrogva" - Hol hurrogtam?! Kivel szemben voltam...?!

5, "ezt már tucatnyian ezerszer leírtuk itt, ti most teljesen más témán rugóztok" - Te valamilyen nagykövet vagy?! Nem értem!

6, A munkásságod és művészeted tisztelem, de még mindig AMATŐR FOTÓS vagy! Felesleges másokat elemezgetned, nincs hozzá "stílusod", érzéked! (volt már kiállításod? melyik újságnak v. sajtónak dolgozol?)

7, Nagyon szépen kérlek, "soha többet ne kezdjél a nevemmel mondatot!".

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.05.25. 21:56:37

@PapírKutya: nyugi, nem neked szólt a spanos válogatás, de a te neved is bevontam a válaszodba, nem téged támadtalak egyáltalán, vegyél egy mély lélegzetet és olvasd újra a kommentemet, sehol sincs rólad szó :)
Hatodik kérdésedre válasz: eddig egy önálló és három közös kiállításom volt, a cikkeimet eddig egy nyomtatott fotós magazinban jelentették meg. És igen, abszolút amatőr fotós vagyok, ezt elég gyakran hangoztatom is. Nagy kár volt így felhúznod magad egy, a poszt alatt felmerült helyzetnek általásan célzott kommenten, a saját érdekedben kérlek, nyugodj meg!

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.25. 21:58:41

A bemutatkozó szövegem: Amatőr fotós vagyok és szinte minden érdekel. A képeimmel NEM akarok másoknak megfelelni, de a dicséret mindig lelkesít! :)

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.25. 22:01:57

@Réka ‎: Ismétlem! A munkásságod elismerem, valóban egyedi, de túl komolyan veszed az egészet! (a képek minősége fontos, de van fontosabb...)

- Téma
- Mondandó
- Meglátás
- Élmény

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.05.25. 22:05:15

@PapírKutya: igen egyetértünk, de az általad felsorolt pontok mindegyikét hiányoltuk (mi, akik ezt kifogásoltuk) a 'spanok által bekedvencelt' kategória képeiben (ismét nem rád vonatkozik)

és lehet, hogy az indafotófalat túl komolyan veszem, de ezzel nem vagyok egyedül; akik a kritikát ordenáré módon lehurrogták, a kritizálókat provokálatlanul személyeskedően kigúnyolták (megint nem rád célzok!), azok legalább ennyire komolyan vették :)

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.25. 22:05:34

Tudom, "betegesen zsibbadt arc" vagyok, de legalább követem a saját stílusom!
(pontosan erről szoktam vitázni a "mentorommal" (www.horvatherno.hu), de ezért élvezzük mind a ketten! :)))

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.25. 22:06:48

@Réka ‎: Eddig egyszer támadtam..., de már bánom! (igen, utálom az 50px vastag kereteket, ez van!)

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.25. 23:07:20

@dorkada:

"Természetesen a negatív kritika is hordoz fontos információt, csak egy dolog nem mindegy, hogy azokat a megjegyzéseket milyen hangsúly kíséri."

Tőled is megkérdezem, bár még senkitől sem jött válasz. Gondolom nehezet kérdezek:

Ha egy fotón látom az alapvető képi hibákat, úgy mint életlenség, alul- illetve túlexponált, pixeleire esik szét, zajos, bemozdult, szerkesztési hibás (pl retus munka hiánya), nem lehet eldönteni mi is a fő motívum, stb. Ezeket a felmerülő kérdéseket, kritikát milyen formában kell megfogalmazni, hogy NE sértsem meg az alkotót, NE hasson úgy, hogy az alkotó lelki világát (netán egoját) akarom összedönteni?

Mikor nem fogok flegma, leugató, "ha nem tetszik nem kell itt lenni" formációhoz hasonló választ kapni egy-egy kritikámra?

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.25. 23:21:16

@PapírKutya:

"a képek minősége fontos, de van fontosabb..."

Vegyünk egy soproni ismerősöm képét példának. Kutyát fotózta, kutya fejének magasságában. A téma jó, meglátás is, az élményt mégis egyvalami rombolta.
A fő téma (esetünkben a kutya) életlen lett, a háttér viszont tűéles (ami viszont senkit sem érdekel, mert nem az lenne a fő téma). Nem mondhatjuk a képre, hogy minőségileg elfogadható.
A kép minősége is ugyan olyan fontos, mint a többi szempont, melyeket felsoroltál. Minőségi felvételeket készíteni, alapvető háttértudás nélkül a véletlen műve nem az alkotóé. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.05.25. 23:33:10

A megfelelő minőség egy eszköz és csak ritka esetben a végcél - azonban fontos eszköz. Minden témához más-más minőségi követelmények vannak (más a hangulatfotó és más a tárgyfotó), de mindegyikben közös, hogy a fotós TUDATOSAN használja vagy térjen el a megszokott minőségi követelményektől a hatás érdekében.

Picasso gyönyörűen tudott rajzolni és nem azért pakolta az emberek orrát a fülük helyére, mert normálisan nem tudta volna megfesteni.

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.26. 03:01:51

bocsánat, végre elkészült az új hemüvegem, nem voltam...

@Mityu: A történet mókás és hiába lett "rossz" a kép, emléknek remek! Mennyi esélyed van arra, h kétszer találkozzál egy pilanattal, feelingel? Talán a Matrixban :))) A gépek fejlődnek, az alkotók pedig, egyre-egyre-egyre-egyre "betegebb" képeket készítenek. Nyakig csücsülünk a "digitális szarban"! Anno, sokkal kevesebb szabály szerint fotóztak a "mesterek", nem volt ennyi kisKT!

@Réka ‎: Picasso is "beteg" volt, úgy mint az összes alkotó! Csak ő, stílust hagyott ránk, ezért ismeri mindenki a nevét. (a stílus, maga az ember) Csak egy példa.

Mikrobi felhasználóra gondolva, a következő gondoltok jutnak az eszembe.

- istenkirályállat makró képeket készít
- látszik, h szereti az állatokat és nyugodt forma (a makrózás, türelmességre tanít)
- az "átlag ember", ritkán találkozik ilyen részletességgel bemutatott állattal, ezért is büszke rájuk, ezért is egyedi amit és ahogyan csinál
- még az elrontott képeket is kincsként őrzi, mert tudatos emléknek készíti

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.26. 03:13:07

@darthwalk: egy csöppet nehesztelek Rád! tudom, elfoglalt ember vagy, de...

- anno, sokkal gyorsabban történtek a fejlesztések
- hiányolunk mint embert (régebben, imádtál itt lenni, most inkább, kötelező melónak érzem)
- mikor is lesz az IndaFotó születésnapja?!
- remek az idő, de ennek ellenére, nincs fotóséta, kevés a pályázat és...(nem minden felhasználó gazdag, igazán találhatnánk egy olyan támogatót, aki...) és itt nem arra gondoltam, h szervezzél "nekem" valamit... másoknak kéne segíteni.
- nagyon régen volt kiállítás!!!

stb..., stb...

Szerintem, egy új szintre emelkedett az IndaFotó, sokkal nagyobb megbecsülést érdemelne! Bocs, de ismersz, sosem kertelek. Jó amit csinálsz, csak most kevésnek érzem.

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.26. 03:14:43

jah, és 1,5 hónapja morzsolom magam, nem kapkodtam el a dolgot! :)))

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.26. 03:27:08

tök vicces lenne, egy közös, "annyira szar, h szinte már jó" sorozat megalkotása. (véletlen képek, kategóriától mentes képek, túl Art, túl "beteg", stb...)

PapírKutya · http://www.lopottkerekpar.hu 2011.05.26. 03:33:01

kaparjuk elő a nagypapi gépét és laborozzunk közösen!!! béreljünk egy pincét, vagy valami és... szerintem, tudok intézni... nagyítót, vegyszereket és persze egy-két csomag papírt

basszus, mennyire hiányzik :( azok a régi..., geci dolog ez, mert már egy képem sincs+

dorkada · http://bydorc.blogspot.com/ 2011.05.26. 08:46:11

@Mityu:
válaszolnék, de csak a saját példámat tudom elmesélni:) A hölgy aki tegnap személyesen megnézte a képeket annyit mondott, hogy van 1-2 ami jó, de szeretne mutatni, mondani néhány "trükköt" amivel a többit is jobbá tehetném. Ennyi volt a történet, minden sértődés nélkül zajlott. Elismertem az igazát, láttam a hibáimat és megmutatta a megoldást:)
Írásban az egyik portálon a következőt kaptam: "megfogadsz egy tanácsot??remélem..:D
Guggolj,térdelj le,vagy hasalj akár..gyerekeket,állatokat az önnön szemmagasságukból jó fotózni!:)" ebből sem volt sértődés, igaza van.

dorkada · http://bydorc.blogspot.com/ 2011.05.26. 10:34:29

@Mityu:
szívesen válaszolok, hozzáteszem, csak a saját tapasztalatomat tudom megosztani:)
A hölgy aki tegnap személyesen megnézte a képeket azt mondta hogy van 1-2 jó, de megosztana velem néhány információt, "trükköt" ami által a jövőbeni képeim jobbak lehetnek.Szívesen vettem.Megmutatta, és elismertem a hibáimat, megfogadom a tanácsokat minden sértődés nélkül. Írásban az egyik portálon a következőt kaptam: "megfogadsz egy tanácsot??remélem..:D
Guggolj,térdelj le,vagy hasalj akár..gyerekeket,állatokat az önnön szemmagasságukból jó fotózni!:)" Igaza volt, megköszöntem a tippet.

dorkada · http://bydorc.blogspot.com/ 2011.05.26. 10:36:07

basszus.. az első kommentemet nem lehetett látni, újra írtam, most meg 2x van:S

dorkada · http://bydorc.blogspot.com/ 2011.05.26. 14:47:11

@PapírKutya:
azért nem ismételném meg még egyszer:)))

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.26. 17:45:23

@PapírKutya:

"Anno, sokkal kevesebb szabály szerint fotóztak a "mesterek", nem volt ennyi kisKT!"

Szerintem a fotózás szabályai sokat nem változtak. (Csinálok már egy könyvajánló sorozatot, nem kevés anyag van.) A "labormunka" változott. Az előhívótálat, nagyítógépet felváltotta a GIMP, a PhotoShop. De a színkezelés, aranymetszés, fényértékek, mélységélesség, portré készítés és társai szerintem elég keveset változtak. :)
Ami még változott az az, hogy sokkal nagyobb tömegben, elérhető áron vannak a masinák, s ma már nem különösebb költség 500-600 pixelhalmazt legyártani. Mibe került ez anno, hány tekercs filmet jelentett, s a nagyítást is hozzáveszem, akkor egy vagyon lenne. :)

Érdekes amúgy, 1982-es könyv előszó fejezetében mit olvasok:
"Érdemes megtanulni az alapismereteket, mert a fényképeinket kidolgozó üzemek rendszeres elemző-értékelő felmérései azt bizonyítják, hogy a kidolgozásra beadott filmtekercsek 50...55 %-a teljesen használhatatlan."
Idézet forrása: Győri Lajos - Baricz Katalin Első felvételeim (Mk Budapest, 1982)
@dorkada:

Köszi, nincs ezzel semmi baj, csak a problémafelvetésünk, mely a minőségi kifogásainkat fogalmazta meg képalkotás, illetve kritikai észrevételeinkre kapott reakciók terén, lehet nem rólad szól. Én is az általam látottak és olvasottak alapján írogatok. :)

dorkada · http://bydorc.blogspot.com/ 2011.05.27. 08:08:28

@Mityu:
:).A problémafelvetés jogos, de erre egy ilyen nyitott közösségben nehéz a megoldás. Szép napot Nektek:)

Tacsi világa 2011.05.27. 13:13:21

@darthwalk: Hálás köszönet a jó ötletedért, melyben azt írtad, hogy a fotózásban az "AUTO" az ördög műve. és javasolotad a P használatát.

Ezt igazolni tudom. Hozzászólásod óta csakis P -vel dolgozom és úgy érzem, hogy azóta sokkal jobb képeket produkálok.
Legalább is én úgy érzem.

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.05.28. 00:12:29

@dorkada:

Nem olyan nehéz, (sőt sok köze nincs a gravitációhoz), csak egy értelmes, mindenki által közérthető rendszert kell beüzemelni. S elég sok kérdés, felvetés, vita, szájhúzás megoldott lenne. :)
süti beállítások módosítása