Múzeumok Éjszakája - június 24

2011.06.24. 14:45 Hargita Nándor 1 komment

 2003 óta rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, holnap lesz az idén kétnapos program második hétvégéje, rengeteg program várja az érdeklődőket országszerte egészen hajnali kettőig.

Két helyszínt emelnék ki, ami a fotósoknak érdekes lehet, mindkét helyszínen André Kertésszel foglalkozó programokon vehettek részt.

elpe: DSC07128

A Magyar Nemzeti Múzeumban

időszakos kiállítás nyílik "Nagyvárosi ikonok. Párizs és New York Kertész nélkül" címmel, ahol 24 képpárt állítanak ki a huszas, harmincas évek Párizsáról és New Yorkjáról. A kiállítást Fisli Éva történész mutatja be 19:30-as kezdéssel.

A képpárok együtt többet mondanak, mint egymagukban; nem csupán a korszak képkomponálási divatjáról, vagy a sajtófotó dokumentarista, erősen illusztratív világáról vallanak - a modern építkezések, a kivilágított éjszakai utcák, a nagyvárosi élet pillanatainak megörökítése révén - hanem kiemelik egymás kompozícióját és motívumait, leleplezik sémáit, vagy éppenséggel kizökkentenek a képi toposzok biztonságából.

Pop City Trash címmel szintén időszakos kiállítást láthattok Hubertus von Hohenlohe fotóiból aki amellett, hogy kortárs fotóművész, sportember, énekes és nem mellesleg egy igazi herceg. Kiállítása két korábbi anyagát, az "Urban Jungles" és az "Elegantly Wasted"-et ötvözi. Éjfélkor maga a herceg fogadja a vendégeket a kiállításán.

A múzeumkertben pedig két séta is indul "jó szeműeknek és vájt fülűeknek" 21:00 és 23:30-as kezdéssel.

A Mai Manó ház 

idegenvezetést tart saját épületében, az 1894-ben épült (és 96-ban műemlékké nyilvánított) Magyar Fotográfusok Házában, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 18:00 és 21:00-kor, A Napfényműteremben délutántól három filmet vetítenek le, 22:00 és 22:45-között például egy 84-es André Kertész portréfilmet.

Este 9 és éjfél között a Mai Manó Ház előtt felállított kivetítőn kortárs fotóművészeti slideshow zajlik majd.

További programokért csekkoljátok a maimano.hu-t.

A Múzeumok Éjszakja után egy héttel, egész pontosan július 1-én nyílik a Mai Manóban a Budapest Pozitív nevű kiállítás, ahol az indafotósok is kiállíthatnak - erről bővebben a jövő héten :)

 A Múzeumok Éjszakáján készült fényképeiteket adjátok hozzá az Indafotón a Múzeumok Éjszakája gyűjteményhez!

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr553011525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.06.25. 14:04:37

Ki merre járt? :)

Mi a MTVA - Rádió -és Televíziótörténeti Múzeumban kezdtünk, amit szerintem később (szeptemberben) érdemes lesz újból meglátogatni. Ugyan is azt súgták meg, hogy a kiállítás jelenlegi anyaga negyede annak, ami még raktáron van.
Számomra kissé megdöbbentő, hogy 20-30 évvel ezelőtt milyen technikával készültek a szórakoztató műsorok, hangjátékok, lassítások, tv felvételek vagy akár az élő közvetítések. Összehasonlítási alapom van, mivel volt szerencsém a Lánchíd rádió építésénél, születésénél ott lenni.

Utána átmentünk a Mai Manó Házába, ahol Molnár Zoltán Brazil Napló fotókiállítását láthattuk. Következő állomásunkhoz a Kiscelli múzeumba zárás előtt érkeztünk nem sokkal, de azért egy gyors körbetekintésre futotta a nyomdaipari gépek, monstrumok között. :)
süti beállítások módosítása