Advent 1 - eredményhirdetés és ünnepfotózás

2011.11.30. 12:27 Réka ‎ 15 komment

Az első héten máris sok szép fotó érkezett a gyűjteménybe, gazdagítsátok tovább az egyre színesebb karácsonyi forgatagban fotózgatva!

A heti játékon a legtöbb pontot zo zo és dino képe kapta, ők osztoznak az első helyen:

zo_zo: zo zo advent1

 

zo_zo: zo zo advent1

 

dino: dino advent1

 

dino: dino advent1

 

A harmadik helyet bart szerezte meg.

bart: bart advent1

 

bart: bart advent1

 

Gratula a helyezetteknek és ne feledjétek, a verseny nyitott, még bárki beelőzhet! A képeiteket továbbra is az adventi gyűjteménybe várjuk, a játékszabályok a gyűjtemény leírásában és kommentjeiben olvashatók.

Néhány bekezdést szentelnék annak, mire érdemes odafigyelni ünnepi fotók készítése közben. Az átláthatóság kedvéért témákra osztottam a bejegyzést. Ezen a héten a csendéletekkel foglalkozom, jövő héten a kültéri pillanatfotókat fogjuk kivesézni. A harmadik héten (december 14.) a családi-, gyermekfotózásról lesz szó és az advent utolsó szerdáján, 21-én a havas időben való fotózást is sorra vesszük. Amennyiben eszetekbe jut olyan téma, amiről szívesen olvasnátok, kommentben jelezzétek!

A csendélet egyik alfaja a tárgyfotózásnak, bár itt a technikai követelmények nem annyira szigorúak, mint a termékfotózás esetében. A csendélet fő célja egy hangulat bemutatása a kiválasztott tárgyak segítségével. Itt a komponálásé a főszerep: hogyan rendezzük harmóniába a tárgyakat, hogy kellemes és összefüggő látványt nyújtsanak. Ebben nyilván szerepe van a fotós komponálásnak is: hogyan használjuk a perspektívát, a gyújtótávolságot, az arányokat ahhoz, hogy kiválasztott és gondosan elrendezett tárgyaink a legszebb oldalukat mutassák. Személy szerint szeretem a nagy festőket tanulmányozni és megfigyelni, ők hogyan építették fel a kompozíciókat. Ajánlott nevek: Zurbarán, Jean Baptiste Oudry és persze Caravaggio.

Mire érdemes figyelni?

Fények. A csendéletet - és most általánosítok, valamint abból indulok ki, hogy nem állnak rendelkezésre vakuk, softboxok, tárgysátrak - lágy, nappali fényben a legkönnyebb elkövetni. Beltérben még fényes nappal is szinte biztosan szükség lesz állványra, hogy alacsony ISO és tetszőleges rekesz mellett berázás nélkül tudjunk egy kényelmes záridőt választani.
Adventi kompozíciókat, díszeket, gyertyákat szépen lehet egy lágy mesterséges fényforrás mellett is fotózni, hogy a gyertyaláng jobban érvényesüljön. De töksötét szobában ekkor sem lesz jó a kép, mert a színek elcsúsznak, sötétbe borul a környezet, az egész elrendezésnek könnyen inkább búskomor, mint ünnepi hangulata lehet. Mesterséges fényeknél is próbáljunk meg legalább egy derengő nappali fényt a képre csempészni: borús nappal vagy szürkületkor fotózni a gyertyát, az égőket, az általuk megvilágított díszeket. Mint afféle kékórás tárgyfotózás.
Perspektíva. A téma fentről, srégen fentről vagy azonos szemmagasságból mutat jobban?
Háttér. Értelemszerű, hogy ne legyen zavaró a háttér. Kompakt gépeknél főleg fontos, hogy minél távolabb vannak a tárgyak a háttérben, annál életlenebbek és ezáltal kevésbé zavaróak. A háttérben csillogó díszek vagy egyéb csúcsfények szép bokeh-t eredményeznek, és ezt a sablonos megoldást soha nem lehet olyan büntetlenül alkalmazni, mint karácsonykor.
Csillag alakú fénysziporkák. Az erős, éles fénnyel bíró, apró fényforrásokat, mint az izzósor égőit vagy akár egy gyertyalángot, szép csillagformájúra lehet alakítani szűk rekesz és hosszú záridő együttes használatával. Ha valaki teljesen fölösleges, de furán élvezetes játékszert keres az objektívjéhez, annak ajánlom a csillagszűrő beszerzésének fontolgatását. Ez egy rovátkás üveg, amely csillag alakra húzza szét az élesebb fényforrásokat.
Szerkesztés. Vannak vonalak a képen, amelyek vezetik a szemet a téma felé? Van-e kifutó vonal? Kitöltöttem a teljes képkockát tartalommal vagy vannak fölösleges részek? Ezeket komponálással vagy vágással tüntessem el? Előtér-téma-háttér mind stimmel?
Exponálás. Világos képek esetén érdemes kipróbálni egy +1EV túlexpót, vagy sötétebb, sejtelmesebb fények esetén -1--2EV alexpót. Ez az egyszerű trükk segít kiemelni a színeket, erősíti a kontrasztot.
Gyertyaláng. A rekesz legyen szűk, f8 és f11 között (f8 rekeszt a kompaktok is tudnak), tág rekesznél könnyen kiég a láng és egy nagy fehér pacává változik a képen. Ha a gyertya környezetét is fotózni akarod, akkor fontos, hogy ne a gyertyaláng legyen az egyetlen fényforrás, hanem legyen pl. az ablakból beszűrődő némi fény vagy környező lámpák fénye, másképp túl nagy lesz a fény-árnyék különbség a jól sikerült képhez.
Utómunka. Egy kis színkorrekció, cseppnyi lágyítás, kontraszt. Vajon a színek erősítése segít a hangulat erősítésében vagy épp ellenkezőleg, egy tompább színvilág illene a témához?

Akinek volt türelme ezen a sok jótanácson átrágnia magát, annak jutalmul itt van egy válogatás néhány szép csendélettel.

 

Naki77: Téli csendélet

Naki77: Téli csendélet

lordgeorge: csendélet, almás kép

 

lordgeorge: csendélet, almás kép

 

kreashot: rosé

 

kreashot: rosé

 

Nurse: Csendélet

 

Nurse: Csendélet

 

bbbalazs: tavaszodik

 

bbbalazs: tavaszodik

 

Fecó: kukorica csendélet

 

Fecó: kukorica csendélet

 

Angelo: P3200101

 

Angelo: P3200101

 

panic: Csendélet sörrel

 

panic: Csendélet sörrel

 

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr903420173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.11.30. 13:05:40

Gratulálok a helyezetteknek! Megérdemelt a dicsőség!
És egyúttal a többi kép készítője is fogadja elismerésem, jó volt a gyűjteményben bogarászni! :)

vlm_ · http://vlmworld.com 2011.11.30. 15:09:11

Gratulálok a győzteseknek!
Nekem Dino képe nagyon bejövős, a színe igazán antikos.

Viszont az utolsó nyolc képet nem illene "jutalmul" mutogatni.
Három tényleg szép, a többi viszont hidegrázás.

szépjóreggelt 2011.11.30. 15:14:34

Gratulálok! Remek képek :)

bart42 · http://indafoto.hu/bart 2011.11.30. 18:32:58

Köszönöm mindenkinek! :)

dinonak és zo_zonak grat!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.11.30. 20:10:05

@vlm_: szia Tibor,
az illemszabályok hogy jönnek ide?

Ha leírod, hogy melyik kép nem tetszik és miért, akkor lehet értelmes beszélgetést folytatni róluk. Így viszont csak hangulatkeltés, főleg ebben a stílusban. És nem adventi hangulat, attól tartok, ami ellenben valóban illetlenség :)

tippcsi 2011.11.30. 20:30:29

Gratula a győzteseknek tényleg szép képek. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.11.30. 20:32:42

@tippcsi: a gyűjteményt nézve jó lesz a következő heti szüret is :)

vlm_ · http://vlmworld.com 2011.12.01. 07:42:03

@Réka ‎:
Na jó!
"Néhány bekezdést szentelnék annak, mire érdemes odafigyelni ünnepi fotók készítése közben."
Egyik képnek sincs semmi köze az adventhez, de még csak ünnepi hangulatuk sincs.

De ha elfelejtem az adventet, és a képeket csak önmagukban nézem, akkor is csak 3 fotó néz ki tisztességesen: Nurse, bbbalazs - tavaszodik (!), Feco.

Kifejezetten rossz kompozíció és/vagy vágás Kreashot, Angelo és Panic fotóján.
Ezzel a véleményemmel nem akarom a képek készítőit bántani, de ha már az advent az írás témája és azzal vezeted föl a képeket, hogy "jutalmul itt van egy válogatás néhány szép csendélettel" akkor illett volna adventi, és legalább közepesen jó képeket beválogatni.

Ezt még gyakorolnod kell!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.12.01. 08:07:33

@vlm_: Az írásom arról szólt, mire érdemes odafigyelni csendéletfotózáskor. A válogatás célja természetesen nem az adventi témájú csendéletek kiválogatása volt, hiszen egy hasonló válogatás már kikerült a november 24-i poszban. Az általános tanácsokat adventi témájú fotók készítésekor is figyelembe lehet venni, ahogyan az általános témájú csendéletek tanulmányozása segíthet, bármit is fotózunk. A gyűjteménybe amúgyis annyi adventi csendélet érkezik, ezért válogattam a változatosság kedvéért más témájú csendéleteket. Sajnálom, ha félreérthető voltam.

A képek minőségét illetően természetesen úgy gondoltam, hogy a kiválasztott képek mindegyike tartalmaz olyan témaválasztást, szerkesztést, szín- és fénykezelést, ami figyelemreméltó, vagy legalábbis gondolatkeltő. Persze a válogatást lehet, sőt kell is vitatni, de mindenképpen sokkal inkább válogatok az indafotósok képei közül, mintsemhogy kizárólag a saját fotóimat mutogassam minden posztban. Amennyiben nagyságrendekkel jobb csendéletet találsz az indafotón, ami elkerülte a figyelmemet, linkeld és természetesen köszönettel kitesszük!

Továbbra is legjobb belátásom szerint fogok válogatni és szívesen fogadom a konstruktív javaslatokat.

Mityu Addideapénzt kft LE 2011.12.01. 08:15:48

@vlm_:

Mondjuk a marionett bábjátékost én sem igazán tudtam sehogy sem adventi témába hogyan is illik. Az első helyezett is inkább a karácsonyfa ünnephez (netán karácsonyfa dísz árushoz), mint adventhez állna közelebb.

"Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”.[1] A karácsonyt megelőző várakozás az eljövetelben éri el jutalmát. Régebben egyes vidékeken „kisböjtnek” nevezték ezt az időszakot."

Idézet a Wiki-ről.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.12.01. 08:28:46

@Mityu: az első adventi poszthoz én is kiwikiztem az eljövetelt meg a böjtöt :) de erről ugye elég nehéz n+1 fotót készíteni, ezért alakítottam a kiírást úgy, hogy megfeleljen annak, ami a mindennapi emberek életében ténylegesen történik az adventi hetek során. Ebben meg benne van a karácsonyfadísz nézegetés meg a mutatványosok a karácsonyi vásáron.

Persze ha valaki ténylegesen vallásos szemszögből közelítené meg az adventi fotózást, annak nagyon örülnék és kimondottan értékesnek tartanám, de ez teljesen egyéni felfogás és nem a szerkesztőség véleményét tükrözi ;)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.12.01. 10:28:22

@vlm_: Ezeket a képeket én is átnyálaztam a válogatás során és ezúttal nem mellettük döntöttem - részben a válogatás korlátozott terjedelme miatt, részben mert az érzékünk a válogatáshoz, a véleményünk a fotózásról és az ízlésünk is nyilván eltérő.

Azt, hogy szunjektív megítélésed szerint ezek a képek érdemesebbek lennének, természetesen elfogadom és tiszteletben tartom.

tippcsi 2011.12.01. 14:02:57

Szeretem olvasni mind az építő mind a romboló kritikákat, mindkettőből lehet valamit tanulni...Én személy szerint csak egy mobiltelefonnal fotózom (most ennyire van lehetőségem) szóval én nem is várom el magamtól, hogy hiper-szuper képeket csináljak mint ti, én egyszerűen csak szeretek fényképezni és örülök, hogy megtudom osztani másokkal, itt sem azért neveztem, mert reális esélyt láttam magam előt... :) csak mert jó... További sok szép munkát és szép napot kívánok nektek.

dino* 2011.12.01. 20:31:29

én is köszönöm a szavazatokat!
remélem sokan csatlakoztok az adventi pályázathoz, hiszen valóban sok kedves, meghitt és szeretetteljes pillanat adódik az ünnepi készülődés folyamán...,
hajrá !
süti beállítások módosítása