Újratervezés - Indafotó box utca jelenti

2014.08.07. 14:06 Leni 22 komment

Drága Indafotósok!

Magyarország egyetlen valamire való fotómegosztója ütemes szögelés alá került. Jó sokan körbeálltuk, nyomkodtuk, nézegettük és elkezdtük tekergetni, csavargatni. De most igazából. Most, hogy az országunk háza is új pilácsokat kapott, nekiálltunk polírozni a kasznit, kicserélni a kárpitot, meg a műszerfalat, hogy XXI.sz.-i formát öltsön az oldal, amit sokan oly kitartóan használtok.

Mert van képetek hozzá

Az első lépések során a képeket befoglaló pixelek újulnak meg. Az indafoto.hu-n továbbra is a kép lesz a fontos, amiket Ti töltötök föl, osztotok meg a fotó és az internet segítségével. A kor szellemének eleget téve sokkal nagyobban igyekszünk tálalni a képeket már a belépő oldalon is. Valahogy így.

 
indafoto.hu - címlapi látvány terv

A guszta képszőnyeghez számos dolog kell, de leginkább sok guszta kép. Reméljük ezekből a jövőben sem lesz hiány és tudunk majd válogatni a címlapra szánt képeitek közül. Igen, válogatni fogunk, mint ahogy eddig is tettük. Viszont a saját képfolyamotokba továbbra is a követésre jelölt profilok képei kerülnek majd, akiket Ti választhattok meg. Ez az oldal is korszerűsödik kicsit, valahogy így.

 

indafoto.hu - dashboard látványterv


Mindeközben lassacskán a listaoldalak is megújulnak, valamint terveink között szerepel fix kategóriák megalkotása is, amikkel egyszerűen kategorizálhatjátok majd feltöltött tartalmaitokat.
Újra fogjuk rajzolni a drag&drop feltöltés felületeit is úgy, hogy nagyon egyszerű legyen az albumba helyezés is.

 

indafotó az indavideón - lesz még jobb is



Ezek mellett készülünk egy igazi profil oldallal, ami jelenleg még nincs a rendszerben. Ez egy szintén guszta, első körben automatikusan alakuló oldal lesz, mellyel fő célunk, hogy minden user számára használható és mások felé vállalható profiloldalt tudjunk mutatni - hogy ezen keresztül a követők, látogatók gyorsan meg tudják találni a profil legfontosabb képeit, albumait, gyűjteményeit.

Mert nem csak képetek van hozzá

Viszont nem mennénk el a Ti javaslataitok mellett szó nélkül. Várjuk tehát az Indafotóval kapcsolatos felvetéseiteket a poszt alatti kommentfolyamban. Kommentelj, mond el, hogy Te milyen indafotót szeretnél.

Ha a hozzászólás helyett mégis inkább a képekkel foglalkoznátok akkor itt egy lazán kapcsolódó gyűjtemény, amibe várjuk a régit meg az újat egymás mellett, ahogy Ti látjátok. 

régi és új - gyűjtemény az indafotón

Kommenteléshez: a post kommentfolyama moderált, az offtopic hozzászólásokat töröljük - de minden konstruktív javaslatot megtartunk, és igyekszünk reagálni is.

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr556578981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy István. · https://www.flickr.com/photos/123580351@N02/ 2014.08.07. 16:10:41

Sokunk örömére végre megújul az Indafotó! Várható volt, hogy egyszer majd ti is meglépitek ezeket a technikai és esztétikai változtatásokat. A világ képmegosztó felületeinek trendjéhez igazodva nemcsak tetszetős, hanem remélhetőleg felhasználóbarát kezelés technikai "cuccokat" is megkaphatjuk.
Bár nem minden, a máshol már "bevett szokás" szolgálhatja a kép fontosságát. Véleményem szerint, például mint a Flickr-es képfolyamban a közvetlen lájkolás vagy kedvencelés lehetősége iparszerűvé teheti a képnézegetési folyamatot itt is. Magyarán, abszolút minimális lehet az egy képre vetíthető figyelem. Szerintem egy átlagosnak tűnő fotó "értékei" is igazán akkor mutatkoznak meg, amikor teljes képernyős módban láthatjuk. Egy kisebb képen könnyebben elsikkad a figyelem az apróbb, de meghatározóbb és kifejezőbb részleten, ami akár a kép érdektelenségét is okozhatja. Talán többek között ezért is lehet az, hogy rengeteg, az átlagosnál jobb fotók méltatlanul háttérbe szorulnak. Ezért is ajánlanám, hogy maradjon a minél nagyobb képméretben való kedvencelés lehetősége. Tényleg legyen fontos a kép az Indán. : )

zoliber 2014.08.08. 09:05:55

Sziasztok!
Valóban "Magyarország egyetlen valamire való fotómegosztója", ahová kifejezetten a magyarok szoktak töltögetni. A "nem csak asztalfióknak fotózásig" én először ennek az oldalnak a segítségével jutottam el. Hozzá kell tenni: új ismeretségekkel, az ő segítésgükkel sokat tanulva - kivel "csak szakmailag", kivel emberileg is. :-) Remélem, hogy egyedi kezdeményezéseken túl az Inda által szervezett fotósétás lehetőségek is újramelegednek - így nagy adag, fotókon túli többlettartalommal telik meg maga az oldal is. Annak viszont külön örülök, hogy magát az oldalt is kipofozzátok! ;-)
Istvánnal egyetértek: ha a fotós is úgy akarja, jó ideig lehet egy-egy képet a figyelem középpontjában tartani, pl. gyűjteményekkel vagy azzal, hogy érdekesnek tituáljátok, és kitesztek egyet-egyet a napi listákra. Fontos ezután is, hogy ne essenek az adott képek a figyelem elsikkadásának a csapdájába. Ez pl. erénye volt eddig ennek az oldalnak, és remélem, hogy meg is marad.
A saját albumokon kívül a "fix kategóriák" lehetősége érdekesnek hangzik, arra szintén kíváncsi vagyok! Ezt majd úgy kell értenünk, ahogy ezt pl. 500px.com-on vezették be? Ott ugyanis meg lehet határozni a kategóriát már a kép feltöltésénél, de szerintem utólag is. Ott a kategóriák ezek, ilyen itt se lenne rossz: uncategorized, abstract, animals, black and white, celebrities, city&architecture, commercial, concert, family, fashion, film, fine art, food, journalism, landscapes, macro, nature, nuda, people, performing arts, sport, still life, street, transportation, travel, underwater, urban exploration, wedding.
Ugyanakkor az albumok lehetőségeivel kapcsolatban is volna javaslatom. Ha a korábbiakhoz képest más módon szeretnék képeket albumba rendezni, abba a jelenlegi formájában sokszor nem vágok bele. Ha ugyanis egy képet korábban több albumba szántam ("áthelyezés" helyett "másolás" másik albumba), és később meggondolom magam a rendszerezéssel, akkor azt nem lehet csupán egy albumból törölni, hanem csakis az összesből. Ezért jó lenne egy-egy menü külön-külön ezekre: "Csak ebből az albumból törlöm" illetve "Az összes albumból törlöm". Ha a képet egy albumból úgy szeretnék törölni, hogy eleve csak abban az egy megkreált albumban volt, akkor felmerülhetne lehetőségként, hogy "Áthelyezés alapalbumba" vagy "Végleges törlés". Ezzel szerintem az albumba rendezés nagyban leegyszerűsödne, és fel se merülnének olyan félelmek, hogy véletlenül törlök egy képet átrendezés miatt.
Ugyanakkor valamiért előfordult, hogy egy albumba nem kívánt képek kerültek. Hogy miért, azt nem tudom, de technikai okai lehettek, mert úgy emlékszem, nem én rendeztem úgy és oda. (És a fent említett probléma miatt nem tudom kijavítani áthelyezgetésekkel.) Példaként most belinkelném a Kecskeméti Repülőnapról szóló albumomat (ahová pl. besettenkedett 1-2 virágos kép) - de egy hibajelentés szerint nem elérhető, mert nagyban dolgoztok rajta. :-)

Jungfrau 2014.08.09. 00:39:53

Szép napot Mindenkinek!

Régebben zavar ,amit zoliber felvetett az albumok képeinek cseréjével kapcsolatban.Mindenképpen olyan megoldás szükséges,a többi albumban maradjon a fotó.
További szép fényeket,jó ötleteket,jó egészséget Mindenkinek!

szabolcsfoto · https://www.facebook.com/SimoSzabolcsPhoto 2014.08.09. 21:32:38

Nagyon jók a látványtervek!

A blogot is lehetne annyiban frissíteni, hogy mondjuk lenne egy email cím, ahova kértek olvasói képes bejegyzéseket akármilyen témában és ezekből válogathattok, hogy mi kerüljön ki...régebben is volt ilyen és sok indás munkáját lehetett megismerni az írásaik alapján. Valamint frissülhetnének a fenti, blogos kategóriák is.

zoliber 2014.08.10. 13:36:11

... de pl. bizonyos "csak úgy" hangulati tematikát is össze lehetne állítani a Ti válogatásotok alapján, ilyen is volt korábban. Nemcsak képes bejegyzések alapján, hanem mondjuk a Ti kiválasztásotok alapján; nemcsak aktuális jól fotózhetó eseményre/jelenségre gondolok (Budapest 100, Kecskeméti Repülőnapok, Sziget, Sziget Eye, Fényvillamos) - hanem pl. a következőkre.

Egy-egy emberre lebontott tematikával...
indafoto.blog.hu/2014/03/12/serko_a_multiexpo_specialista
vagy indafoto.blog.hu/2013/03/28/cseresnyes_ors_new-yorki_albuma
vagy éppen indafoto.blog.hu/2013/11/27/kocsis_norbert_fantasztikus_panoramai
... vagy egy-egy tematikához hozzáválogatva képeket több embertől
indafoto.blog.hu/2013/09/02/nyar_az_indafoton
vagy indafoto.blog.hu/2013/03/13/madarak_telbol_tavaszba

Ami a háttérképeket, a best of adott év-válogatásokat, a fotósétabeszámoló-lehetőségeket, pályázatokat, kiállítás-hirdetéseke illeti: szintén Isten tartsa meg a jó szokásotokat! ;-)

Nagy István. · https://www.flickr.com/photos/123580351@N02/ 2014.08.10. 15:24:15

Sajnos az Index címlapról kiszorult az Indafotó kiemelt képekkel való ajánlása. Helyettesíteni nem igazán lehet, de meg kellene alkotni a szerkesztői ajánlatot, ami nem azonos a napi Böngészővel és annak a "felvizezett" tartalmával. Ide, tényleg az ütős, minőségében kiemelkedő fotók kerülnének. Nem tucatjával, hanem például egy hónap alatt csak néhány képpel, de mindig a "felhozataltól" függően. Topok Topjával! : )
Mások véleményét is olvasva a Böngészőről, sokszor nem igazán boldog maradéktalanul a felhasználó, az oda kiválasztott képe láttán. Kérdezhetitek persze, akkor meg minek töltötte fel? De ne feledjük, hogy sokan tárhelynek (is) használják(juk) az oldalt! Esetleg erre a megoldás egy gyűjtemény, vagy saját mappa lehetne, amiből válogathatnának az Adminok.

pdave81 2014.08.10. 20:10:32

A napi válogatást lenne érdemes kezelni, ha meg akarjátok tartani, mert jelenlegi formájában inkább elriaszthatja az idelátogató fotóst attól, hogy ide töltsön föl. Mivel - ahogy előttem is írták - sokan tárhelynek is használják az oldalt, és onnan is be vannak válogatva képek. Ezt szerintem valahogy ketté kellene választani.
A másik dolog, hogy a feltöltött kép minősége (vagyis az élessége) nem olyan jó, mint pl a Flickr-en. Nem tudom ez megoldható-e, hogy hasonló legyen ahhoz, mert most - ha be akarom egy weboldalra illeszteni egy képem - inkább feltöltöm külön Flickr-re, mert szemmel láthatóan jobb a minőség. Anno ezt írtam Nándinak, nem tudom, lett-e valami változás ez ügyben.

bart42 · http://indafoto.hu/bart 2014.08.11. 07:27:51

Egyetértve az előttem írókkal, még a diavetítést tudnám megemlíteni, ahol indokolatlanul kis méretben jelennek meg, főleg a fekvő képek.

És ha már az oldal tökéletes lesz, akkor már csak a felhasználókat kéne kicsit tuningolni... :)
Pld. akik csak tárhelynek használják az indát azok használhatnának nem publikus albumokat, akik publikusan töltik fel képeiket megadhatnának rendes címet a képeiknek és a címkéket is kitölthetnék rendesen, stb...

anna schwelung 2014.08.12. 14:47:31

Atyaúristen! Ez valami vicc ami most történt 14:46-kor??? Rákattintottam egy fotóra 'oszt mindenféle frinc-franc feljött!!!

anna schwelung 2014.08.12. 15:05:04

Semmi gond! Nyilván most történik az átállás! Rövidesen kialakulhat....

Tacsi világa 2014.08.12. 17:40:36

Engem is idegesít, hogy olyan képek kerülnek be a böngészőbe, aminél százszor jobbat is tud készíteni az illető fotós. Magam is tárhelynek használom az indafotót. Úy próbálom kicselezni a böngésző buktatóit,hogy feltöltéskor mindent titkos albumba teszek, ás fokozatosan hozom nyilvánosságra a képeimet, amikor már jó idő eltelt.... de a kutya fáját mégis megtalálják a legrosszabb képeket, ami aztán bekerül a böngészőbe.... Mást hozzászólni egyelőre nem tudok, mert ki sem ismerem magam. Meg kell tanulnom az új módit....

zoliber 2014.08.13. 18:12:34

A Törlés funkció még nem tökéletes: ha csak az albumból törlök ki egy képet, akkor attól Indán még fennmarad, de nem találok többé lehetőséget arra, hogy töröljem. ;-)

KovacsKriszti 2014.08.14. 13:32:55

Sziasztok! :)
A "Böngésző" működése, válogatásának mikéntje őszintén szólva engem is eléggé zavar... Nem egészen érthető, hogy egy valamennyire azért minőséginek óhajtott fotós oldalon (értem én azt is, hogy van aki tárhelynek használja...) miért van benne minden nap 2-3 versenyautó/vonat, virág/bogár, "kutyám-macskám a kertben" típusú fotó? Nem szeretnék senkit megbántani, de létezik azért más téma is, amiben sokan alkotnak nagyszerűt. Ha ez automatikusan működik, akkor ezen szerintem változtatni kellene. Esetleg egy "Nap képe" kategóriát is kijelölhetnétek, ami egy napig fent maradhatna a főoldalon, a címlapképek mellett - amik ugye változnak minden kattintással.
Köszi, hogy meghallgattatok :)

torobala · http://vanguard-photo.hu/ 2014.08.17. 18:52:24

örülök, hogy a megújítást tervezitek, bár kicsit félek is tőle. mikor a flickr 'átalakult' heves vita alakult ki, praktikus-e még az oldal egyáltalán. szerintem lassú internettel rendelkezőknek kifejezetten kellemetlen, hogy 2 oldalnyi képet kell betölteni/legörgetni ahhoz, hogy mondjuk a 6. oldalra ugorhassanak (ha 'végtelenített' a dolog az még idegesítőbb). ajánlanám a tervezők figyelmébe azt a fórumot, vagy bejegyzést és a felhasználók kommentjeit, ami a flickr átállásánál készült. ugyanígy az 500px... sok olyan változtatás volt, amit a felhasználók kifejezetten problémásnak találtak és végül vissza is kellett módosítani sok mindent...

néhány gyors észrevétel: lehet, hogy csak én nem tanultam meg rendesen használni az oldalt, de sokszor, mikor egyszerre több képet töltök fel akkor a legkorábban készült lesz sorrenben az első... ez kicsit zavaró, ha azt szeretném, hogy a fotóim dátum szerinti sorrendbe legyeneke, hiszen akkor a korábbinak kéne, egy adott feltöltésen belül, az utolsónak lennie.
most például töltöttem fel képeket 'behúzással' és egyből az alapalbumba rakta a képeket, kérdezés nélkül. jó lenne, ha nem kéne külön a képrendezőbe menni az áthelyezés miatt. értem én a képrendező célját, de egy kattintással kevesebb lenne az, ha az albumon belül is át lehetne nevezni egy képet (a mostani feltöltésnél a 'megnyitás képrendezőben' opció sem jött fel).
az 500px 'awsome' felhasználóknak lehetőségük van 'portfolio' létrehozására - ez tulajdonképpen egy egyszerűsített honlap, nagy méretű képekkel, egyszerű navigációval a többi képekhez, albumokhoz. ennek egy egyszerűsített változatát el tudnám képzelni a mostani profil oldal helyett.
persze, a flickr és 500px-hez képest, úgy gondolom, az indafoto más funkciókat tölt be, mint az előbbi feltöltő oldalak. vannak akik egyzserre sok képet töltenek fel, itt tárolnak képeket, stb. - így a változtatásoknak ehhez kell igazodni, hogy felhasználóbarát maradjon az oldal.

mirmur30 2014.08.22. 07:38:40

Mindenkeppen azt kene megoldani, hogy a fooldalra, a kepeg bongeszesenel ne jelenjen meg mindenfele hulladek foto. A valogatast en minimum csak valogatott userektol engednem, tehat csak azok kepei kerulnenek be, akik felmutattak mar valamit, latszani fog hamar a feltoltott kepeikbol. Igy elkerulnenk, hogy lancravert kutyaval, penisszel, szulinapi zsurral, eletlen paradicsompalantaval talalkozunk a kepek kozt. Tehat a valogatasra sokkal tobb hangsulyt kene fektetni, legalabb annyit mint a kulcsinyre!

anna schwelung 2014.08.23. 22:11:43

Azért a "hulladék fotó" kifejezéssel óvatosan bánnék a helyedben!!! Úgy gondolom az itt feltöltők nagy része nem a World Press Photo díjazottjai közül kerül ki, tehát ilyen elvárásaid ne legyenek....bár úgy gondolom valamennyien a jóra törekszünk.

Szentpeter 2014.08.24. 21:22:26

Sziasztok... Az jó ötlet hogy mindenki hozzászólhat az ujjításokhoz, sőt, "be is szólhat "
Mivel itt nagyrészt raw formátumban fotóznak, nyílván az a cél hogy azokat a képeket ne tömörítve lássuk, ehhez persze nagy tárhely kell a szolgáltató részéről.. ebből következően ki az a marha aki ne támogatná a teljes méretet, mert bizony azok a képek sokkal részletgazdagabbak, mi meg ugye vájtszeműek vagyunk, érdekelnek a részletek..

Az index főoldaláról eltünt a fotós ajánlás, ez nagy veszteség számunkra, több figyelmet érdemelnénk...

Bár nem sok fotósétán voltam ( összesen egy ) de ezt nem szabadna abbahagyni, mert tényleg jót tesz az embernek, hiszen hasonszőrű emberekkel oszthatja meg a búját, baját...

A képválogatás szubjektív dolog, így ahhoz nem tudok hozzászolni...

Jó fejlesztést !

Gigantos 2014.08.27. 20:59:19

Nekem csak annyi kérésem lenne, hogy akik követésre jelölnek egy fotóst, legyen lehetősége a kontrollra (értem ez alatt a követés jóváhagyását, elutasítását, tiltását, törlését.)

Nagy István. · https://www.flickr.com/photos/123580351@N02/ 2014.08.28. 20:50:13

Talán nem lenne rossz ötlet az sem, hogy a " Képek időrendben" mappát az eddigi eldugott helyről be kellene emelni a "műszerfalra". Megérdemelné, hiszen az egyik legfontosabb mozzanat az indafotó működése során.
Rátekintvén a dashboard látványtervre és az ott látottak alapján az a javaslatom, hogy szerintem el kellene hagyni az oldalsó hasábokat (háttérképet) és csak a képfolyamra irányítani a figyelmet. Nem ok nélkül van ez így pl. a Flickr-en is. Egy egyéni blogban inkább alkalmazhatóbb lehetne a hátteres motívum ha valaki nagyon erre gerjed, de én nem tenném egy közösségi oldalra... Kegyetlenül zavaró, idegesítő és vérciki, mint a kőkori kislányok emlékkönyveiben a sorminta. : )
Leni! Szívesen fogadnánk már információkat az átalakítás további folyamatáról. A hozzászólásokat miként értékelitek vagy eleve már a nyitott kapukat döngetjük?

anna schwelung 2014.09.01. 18:42:41

Kérdezem, hogy már az is az újratervezés része, hogy a hozzászólásokhoz, vagy képaláírásokhoz csatolni szánt linket nem lehet megnyitni azonnal, mint eddig?

anna schwelung 2014.09.02. 14:01:18

@anna schwelung: Ebben a pillanatban új formában ismét működik a linkelés lehetősége! Köszi!

fülekibácsi 2014.10.26. 18:37:17

Mostmár XXI.sz.-i formát öltött az Indafotó, ezt a gyakorlatban is tapasztaljuk, de jó lenne egy néhány sorban leírni a változásokat. Vagy csak én nem találom?
süti beállítások módosítása