Lumia 1020 tartósteszt

2014.01.05. 20:16 Hargita Nándor 23 komment

Két hét után átraktam az Iphone-ból a Lumiába a SIM kártyám, hogy kiderüljön, milyen vele netezni és telefonálni. Fényképezőgépként bevált, de hogyan teljesít majd okostelefonként az iOS/Android környezetek mellett? Lesz-e elég app? Milyen a böngésző? Lemaradok-e bármiről Facebookon vagy a való életben?

Il Bacio di Stile

remek képeket csinál sötétben is, bár az ISO-t 500-ban kételkedem

A Lumia 1020 teste

Nem véletlen, hogy az első poszt címe: Megapixelhegyek polikarbonátból, a Lumia testét nem lehet elégszer méltatni, férfitenyérben jól elfér, nem zavaróak a sarkai sem, igaz a kamerát tartalmazó dudor miatt kissé fejnehéz. A bal felső sarok elérhetetlen - mint minden 4 inch vagy annál nagyobb kijelző esetében - így a használat néha (béna) kétkezes. Cserébe a mutatóujjra támasztva a kamerás dudort, javíthatunk a kényelmen.

Menetidő

Sokan károgtak, hogy a 2000 mAh-s akksi kevés, a Lumiákhoz, én azt tapasztaltam, hogy standby-ban borzasztó sokat bírnak, de nem merülnek lassabban mint az Iphone 4 vagy a Nexus 4. Ma rengeteget neteztem, appokat telepítettem, fotóztam, alig tettem le a telefont, egyedül ilyen aktív használattal tudtam 15% alá fogyasztani az akkut reggel fél 9 és délután 5 között.

Egy átlagos napon ha netezek nettó két órát, csinálok 5 képet, ezeket meg is osztom, esetleg zenét hallgatok, akkor a lemerülés közelébe se jutunk.

Lezárt képernyő

Sokan barátságosnak fogják találni, hogy a Windows Phone mutatja az időt lezárt képernyő mellett is - ez a Glance Screen - akit ez zavar, az ki is kapcsolhatja, az én Lumiám akkor írja ki az időt, ha a kezem a képernyő felett van. Éjszakára le is lehet venni ennek a fényerejét, ami nem baj, mert amúgy olyan erős, hogy olvasni lehetne mellette. Azt mondjuk nem értem, hogy ide a levelek és az üzenetek számát miért nem írja ki a Lumia, miközben már elő-háttérképeket is be lehet állítani.

Glance Screen background

Háttérkép a háttérkép előtt!

Élő Csempék (Live Tile)

A csempék különböztetik meg a Windows Phone-t a droidoktól és az iOS-től. Ami az Iphone-on statikus, a Droidokon maximum widgetekkel feldobott az a Winphone-on mind élő tud lenni, ha akar. A Csempék méretezhetők, a legkisebb állapotban is látszik a naptáron, hogy hanyadika van, de normál és széles méretben már a teendőimet is kiírja.

Start

a csempék

Érdemes játszani a csempékkel, az első két hét alatt beállt, hogy hol van a böngésző, a naptár, a gyorshívó, az időjárás, a fotós és videós, a megosztó, a jegyzet és a fitnesz app.

Navigálás a Windows Phone-on belül

Seperni (swipe-olni) itt is lehet, ilyenkor jön elő a Windows Phone egyik szépsége, a menük fülei közötti lapozás. Leírva elég szarul hangzik, de élőben csodálatos: úgy tudunk navigálni egy nagyobb egységen - pl a Kapcsolatok menün - belül, hogy nem veszítjük el a fejlécet (Kapcsolatok), mert az csak picit mozdul el a háttérrel együtt, míg a menü tartalma teljesen megváltozik - ez a parallax hatás. A felhasználó mindig tudja, hogy hol van, nem rántja ki alóla a talajt az oprendszer.

lumia screenshotok


A menü tartalma többet mozdul mint a háttérkép és a cím

Appstore

Az iOS App Store és a droidos Play Store mellett abszolút megállja a helyét a Windowsphone Store, az külön szimpatikus, hogy asztali gépről lehet appokat leküldeni a telefonra (ahogy a Play Store-ban is), az Apple ezzel az iTunesba zárt világgal eléggé le van maradva. (Kiegészítés: ha van iTunes az asztali gépeden és be vagy jelentkezve, valamint be van állítva, hogy a vásárlásaid automatikusan letöltődjenek a telefonodra, akkor lehet az Apple-nél is asztalról mobilra telepíteni, de ahhoz kell az iTunes kliens, tehát zárt.)

A Windowsphone Store (a telefonon egyszerűen csak Áruház), forintban írja ki az árakat.

Belakni a telefont - a telefonkönyv

Én a GMailben tartom a kontaktjaimat, itt az emailcímekhez lehet nevet és mindenféle telefonszámokat csatolni, nagyon jól karbantartható, de ami a legfontosabb, a GMail képes Exchange szerverként viselkedni, így bármilyen okostelefonplatformot be tudok lakni annyival, hogy beállítom a telefonkönyv, naptár importálást GMailből. Ezt követően csak a gyorshívólistát kell összeállítani, és máris kész. Semmit sem kell költöztetni telefonról telefonra, nincsenek konvertálások, nincs csv, vcf, nincsenek elromlott ékezetes betűk és felcserélt vezeték és keresztnevek sem, a telefonkönyv a felhőben lakik, nem a SIM kártyán. Csak egyszer neki kell ülni, fél nap alatt meg is van az egész telefonkönyv.

Ha nincs Exchange-en elérhető telefonkönyvünk, akkor használhatjuk az Adatátvitelt (régebben: Névjegyáttöltőt), amit meg lehet fűszerezni a Social dolgokkal (videó).

Belakni a telefont - az appok

Egy hónap alatt nem volt olyan igényem, amire ne lett volna app (ha nem számoljuk a Google Chrome-ot, bár a "Chrync" nevű app biztonságosan hozza át a Chrome-ban szinkronizált jelszavakat, könyvjelzőket, nyitott tabokat és a search historyt is, ha akarjuk). Még bugyuta karácsonyi hangulatot imitáló appokat is találtam - igaz az egyszerű appok előbb jelennek meg minden platformon.

lumia screenshotok

Vannak gyönyörű appok, a Weather Flow appot Gergely Orosz készítette

Ezeket az appokat töltöttem le külön: Instagram, Index, Facebook, Foursquare, Accuweather, Endomondo, Evernote, Photosynth, Nokia Refocus, SophieLens, Spotify ,TheVerge, Tumblr, Twitter, Vine, Glance Background, Nokia Device Hub, Weather Flow

Az appok szofisztikáltsága messze nem olyan magas, mint a másik két népszerű platformon, de ha megnézzük,  hogy áll a Windows Phone a droidokhoz és az iOS-hez képest százalékban, elégedettek lehetünk! Az appok jó minőségűek, fapadosak, de folyamatosan fejlődnek.

lumia screenshotok

Szögletes, minimál.

A fapadosság az appoknál a nem-kulcsfontosságú funkciók hiányát jelenti (pl nincs még facebook messenger külön appban, és nincs sticker shop sem az üzenetekhez, de posztolni, lájkolni, barátkozni, fotózni, eseményre jelentkezni, keresni, becsekkolni tudsz). Itt-ott megmutatkozik az operációs rendszer ereje - például facebookos események is kitűzhetőek csempeként a Startképernyőre.

Belakni a telefont - telefonálás

A telefonkönyv áthozatalával a nehezén túlvagyunk, a Lumia kezel hívásnaplót ahol megnézhetjük a hívottak profilját és a hívás idejét, vissza is hívhatjuk őket; kereshetünk is a hívásnaplóban. Kár, hogy a profilok nem rejtik magukban a legutóbbi hívások idejét, mint iOS-en és a droidokon - itt csak a nyers hívásnaplót láthatjuk. Engem a keresés az elején megtévesztett, mindig a hívásnaplóban kerestem a teljes telefonkönyv helyett - erre oda kell figyelni.

lumia screenshotokItt épp a Posta ügyfélszolgálatát próbálom elérni karácsony előtt

Megosztások

A Kapcsolatok "újdonságok" menüjébe érkezik minden bekapcsolt közösségi csatorna, akinek nincsenek hiperaktív, vagy több univerzumban is ugyanazt megosztó ismerősei, az bekötheti ide a Facebook mellett a Twittert, LinkedIn-t, a Hotmailt/Outlookot és a GMailt, bármilyen Exchange szolgáltatást és az IBM Notes Travelert.

lumia screenshotokNehezen áttekinthető

Nekem ez nem szimpatikus, mert elég átláthatatlan lista készül a megosztásokból, keverednek az igazinak vélt személynevek, nicknevek, időpontok, szövegek, retweetek, képek - de ez idővel javulhat. Ha csak a facebookos/twitteres timeline-t akarod olvasni, és kommentelni/tweetre válaszolni, akkor külön facebook/twitter appot sem kell telepítened, mert reagálni itt is lehet és a Lumia összevonja neked a feedeket.

A megosztás a fotóknál már egyszerű, ahogy iOS-en sosem, Androidon viszont teljesen természetesen - itt is beépülhet bármilyen app a megosztások menübe, egy elkészült képet felrakhatsz Instára, Facebookra, vagy elküldhetsz emailben az Indára, esetleg üzenetben valaki másnak. Ha státusz üzenetet szeretnél frissíteni Facebookon vagy Twitteren, esetleg írnál egy gyors emailt, üzenetet, ehhez mindenképpen appot kell nyitni (pedig milyen jó volt iOS-en a notificationök közül twittelni! Gyorsan meg is szüntették, és semelyik platform nem vette át...). az "Én" csempére kell tapintani, vagy ha azt letörölted (ahogy én is) akkor a "Kapcsolatok" menünek a tetején megtalálod - ahogy Sequoyah írta kommentben, innen lehet posztolni szöveget Facebookra, Twitterre (privacy beállítások is vannak helyben), valamint becsekkolni helyekre és bejelentkezni csetre.

PosztLehet posztolni a közösségi hálókra appnyitás nélkül

Internet Explorer

A fontosabb oldalaknál (híroldalak, térképek, keresők, közösségi oldalak) rendben működik, kisebb oldalaknál tapasztaltam nagyítási problémákat, (nem lehetett látni a teljes tartalmat). Amivel próbálkoztam: Index és Origo olvasása, Facebook, Gmail, Indamail, Aldi, Lidl, Hasznaltauto.hu, Mobile.de, xkcd, fox.com, Totalcar, nokiás és windowsphone-os oldalak, Nosalty és néhány kajablog, posta.hu, uniqa.hu és az Indafotóblog.

Értesítések

Értesítések vannak, ha megérinted őket, el is visznek a megfelelő appba, de nincsenek sehol összegyűjtve, csoportosítva - nem létezik Notification center, semmilyen formában, de ez nem is baj, mert a legtöbb dologra jók az Élő Csempéken látható adatok (mérettől függően).

lumia screenshotok


Az értesítés csupán egy vékony csík. Sajnos az SMS-ben érkező kódok nem olvashatóak, azokért külön meg kell nyitni az Üzeneteket


Kiegészítés: Az értesítések néha elég lassan érkeznek meg, egy-egy facebookos megosztás van, hogy 10 perccel később jön meg, mint a Nexus-ra vagy a Mac-en az asztali értesítés - viszont ha Messengeren ír valaki, az azonnal megérkezik.

Csengés vagy rezgés

Jól eltalált helyen van a csengés/rezgés váltás, aktív állapotban (tehát lockscreennél nem) a hangerőgombok megnyomása után a Lumia tetején a hangerő mellett a csengő/rezgő/mindkettő állapotok között is válthatunk, ez elég kényelmes.

Wifi

Nagy kár, hogy a wifihez Androidon a legkönnyebb csatlakozni (a notificationök mögötti menüből lehet), de még iOS 7-en is egyszerűbb (Control Centerből lehet), a Windowsphone esetében össze kell menüzni magunkat (Beállítások / Wifi), ahogy régen az iOS-en is. Nem baj, talán a következő oprendszerváltással már jobb lesz.

Értékelés egy hónap után

A Lumia mint hardver, nagyon kényelmes, gyönyörű, szerethető jószág. Óriási élénk kijelzőjével, remek kamerájával, gyors rendszerével nekem abszolút megfelel.

A Windows Phone 8 tovább javította az erősségeit a 7-es generáció óta, jól megkülönböztethető a konkurenseitől és neki van a legjobb kezdőképernyője, de struktúrájában, funkcióiban, szofisztikáltságában két generációval van lemaradva az iOStől és az Androidtól, de a Microsoft+Nokia integráltsága miatt van rá esélye, hogy a következő két generáció alatt felzárkózzon az ökoszisztéma. Akkor talán lehet majd stickereket is küldeni Facebook üzenetben.

Megapixelhegyek polikarbonátból

Lumia 1020 tartósteszt

Lumia 1020-al készült tesztképek

Screenshotok a Lumia 1020-ról

A Lumiát a Nokiától kaptam tesztelésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://indafoto.blog.hu/api/trackback/id/tr115716233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheRminator 2014.01.06. 10:24:55

Végre az első korrekt tartósteszt, ahol nem csak mikrofos és fujcsempe ripnokia meg hasonló van írva.

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2014.01.06. 10:27:26

@TheRminator: aki ezt írja, az nem is tartóstesztet csinál, csak ránéz :)

Sequoyah 2014.01.06. 11:18:25

"Ha státusz üzenetet szeretnél frissíteni Facebookon vagy Twitteren, esetleg írnál egy gyors emailt, üzenetet, ehhez mindenképpen appot kell nyitni (pedig milyen jó volt iOS-en a notificationök közül twittelni! Gyorsan meg is szüntették, és semelyik platform nem vette át...)."

Ez nem igaz, itt ugyanúgy tudsz a notificationöktől postolni facebookra, twitterre vagy bármire, ezt már a WP7 is tudta nagyon rég óta, meg lehet helyekre becsekkolni stb, mindezt a a főképernyőből minimális kattintással. Kérlek javítsd.
(Segítség: ME tile alatt a következőket találod 'post a message', 'check in', 'set chat status', meg ami még WP8ban hozzá jöhetett)

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2014.01.06. 11:47:49

@Sequoyah: kösz a segítséget, ez tényleg nem volt meg! részben, mert letöröltem az Én csempét, másrészt meg a kapcsolatok lista tetején ugyan ott vagyok én és a dolgaim, de abból jelenlétből nem következik automatikusan a mögöttes tartalom. beleírtam a posztba!

karikaV43 2014.01.06. 12:24:42

Nekem nagyon nem tetszik a játékok letöltèséhez való kötötsèg.Miért kell felnőttként egy gyerek mail-jét is megadni,főleg ingyenes alkalmazáshoz.Nevetséges.

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2014.01.06. 12:28:44

@karikaV43: tudsz mondani egy példát/esetet? megnézném én is.

karikaV43 2014.01.06. 13:10:26

@Hargita Nándor: igaz mi egy 520-ast vettünk,de az op rendszer ugyanaz,próbáltunk ingyenes játékokat letölteni,Pou azaz Mou,Angry Birds meg hasonlóak.Mindegyiknél ugyanaz volt a gond,kérte a családi beállításokat,hogy letudjam tölteni az adott játékot.Ezzel még nem is volna baj,de a windosephone-os regisztráció elakadt addig amíg regisztráltam,onnan tovább már nem működött,az irány mutató linkek mind ugyan oda tereltek vissza és a végén még a sima regisztráció sem ment át.Így semmit nem tudunk letölteni a telóra.

Dix 2014.01.06. 13:45:42

A Glance screen értesítés megjelenítése már csak napok kérdése, a Nokia Black frissítésében már benne lesz. :)

A Wifi csatlakozásnál be lehet állítani, hogy kérünk-e értesítést, ha a készülék új hálózatot talál. Ha ezt engedélyezed, akkor egyből az értesítőre "kattintás" a jó menübe visz.

Sajnos az értesítések késését én is tapasztalom, de már nem annyira bosszantó, mint a WP7 korai verzióinál volt. Sokat javítottak rajta. Csak így tovább :)

Metaaal 2014.01.06. 14:13:07

Nagy gáz,hogy 2014-ben nem lehet külön állítani a hangerőt.Ilyet nem tapasztaltál?

TheRminator 2014.01.07. 08:52:17

@karikaV43: A születési dátumnak rossz lett beállitva, 18 év alatti. Ezt kell fölé állitani, és simán menni fog. Egyébiránt egy régi Messenger fiók is jó hozzá, vagy kell a neten egy live fiókot létrehozni. Kb 2 perc.

Ivóke 2014.01.07. 09:06:33

A Wifi gyors eléréséhez (nem kell menüzni) tedd fel a WiFi Settings nevű app-ot. Semmi extra csak a Wifi elérést kiteszi csempének, nem kell menü-> beállítások->wifi utat végigjárni. ugyanezt tudja a Blooetooth Shortcut. Amit én még használok az a Wiztiles. Ezzel a névjegyeket lehet kitenni a képernyőre (egyből kereshetőek a kontaktok). Választasz egy csempét, színezed a meglévőt (telefon téma vagy saját szín szerint), vagy saját képpel egyedi csempét készítesz, utána a task-ban megadod mire szeretnéd használni (phone= névjegyzék). Amit még nagyon hasznosnak találok az Arthur Semenov Akkumulátor appja. Készenléti ablakra is kitűzhető, százalékban számmal kiírva mutatja az akksi töltöttségét, nagy jósága, hogy a lezárt kijelzőre is kitűzhető és még magyar nyelvet is tud.

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2014.01.07. 10:02:22

@Metaaal: az attól függ mit értesz az alatt, hogy "külön", mit nem tudsz állítani a két oldalsó hangerőgombbal? vagy fülesen keresztül próbálod?

@Ivóke: ez jó tipp, az apple korai hibáira emlékeztet, hogy amit nem tudott az oprendszer azt megoldották appal :) viszont ennek komoly hátulütője, hogy a startképernyőt kannibalizálja, mert a menüzés elkerülhetősége fontos és kevésbé fontos feladatoknál is csak úgy működhet, ha kiteszem csempének. Ezt úgy szoktam megoldani, hogy legalulra teszem és jó nagyot görgetek, így egyszerű elérni ezeket a funkciókat is.

@Dix: Próbálom elintézni a Nokiával, hogy az elsők között tesztelhessem a Black update-et, hoyg beszámolhassak róla nektek. Amit tudtam, azt már most is felraktam (pl a Glance background betát). Azt sajnálom csak, hogy a lépésszámláló csak a 1520-ban fog működni (mert az hwfüggő), pedig milyen menő lenne már :)

Még egy fontos dolog: a facebook app lehet a hibás, de ha notificationre tapintok MINDIG a newsfeedbe visz, akár üzeent jön, akár más. Elég lassan is frissül a dög.

Ivóke 2014.01.07. 10:27:44

@Hargita Nándor:

Mondjuk nálam a startképernyő kinézetét mindíg is felülírta és a fogja is az Exhange és a Naptár, (így minden más 1x1-es csempeként üdül a képernyőn) lévén a céges használata a fő szempont. Ezért várom többek között végre az ígért business csomagot ami végre tudni fogja a VPN-t. PS: így most elég gáz, hogy csak az irodában tudom a levelket olvasni. :(

Metaaal 2014.01.07. 10:34:54

@Hargita Nándor: Arra gondolok,hogy az értesítési hangerőt a zenelejátszóval és a system hangok erejével tudom csak egyszerre növelni/csökkenteni.Tehát ha zenét hallgatok és felhangosítom akkor mindennek nő a hangereje.

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2014.01.07. 12:25:10

@Metaaal: jaa, értem, egy hangerő van ami mindenre vonatkozik, de te a zenét hangosan szeretnéd hallgatni, a csörgést, csipogást pedig halkan?

a zenehallgatás még csak most jön majd, a teszt harmadik részeként.

@Ivóke: erre vársz ugye? blogs.windows.com/windows_phone/b/windowsphone/archive/2013/07/10/making-windows-phone-an-even-better-choice-for-business.aspx logikus lépés a microsofttól, hogy kielégítik a business igényt, ezzel is jó sokat késtek.

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2014.01.07. 12:28:25

@Metaaal: @Ivóke: mindkettőtök problémájára választ fog adni a 8.1 -es windows phone:

lesz vpn alapból
lesz külön hangerőszabályzó

sőt, lesz benne notification center ÉS quick settings is.

majd valamikor idén nyáron.

Ivóke 2014.01.07. 13:27:55

@Hargita Nándor: Igen erre várok/unk lassan a 3. éve. :(
windowsphone.uservoice.com/forums/101801-feature-suggestions/suggestions/1549707-add-vpn-or-directaccess

Ja és megint csak "nyár" :(
Tavaly év elején még Q3-ra azután 14 Q1-re ígérték...

From my Lumia 820

Metaaal 2014.01.07. 16:18:46

@Hargita Nándor: Na igen,csak már rohadtul unalmas ez a "várd meg a következő frissítést és jobb lesz a telefonod" etetés.És minden platformon ez megy.

Macskond 2014.01.08. 17:41:16

Ebbe a "családi beállítások" "bénázásba" mi is belefutottunk egy ismerős gyerek telóján.
Az apja tojik rá, nem érdekli. Én nézegettem szegénynek hogy ez most akkor mi, és én is belfutottam a mindig ugyanoda körbe körbe futó linkekbe, mikor a "hivatalos" úton indultam el. Ez GÁZ.
De rutinosan beírtam egy goggle-be hogy mi bajom van, és az már elvitt a Nokia oldalon belül a megfelelő helyre, de mivel nem akartam az apának keresztbe tenni, végül nem vettem át a "szülői felügyelet jogát". :-)
Biztattam szegény gyereket hogy győzze meg az apját, de eddig nem járt sikerrel. :-(

kekegsm 2014.01.13. 07:55:57

Az értesítéskor azért nem látszanak az SMS-ben küldött kódok, mert akkor az asztalon hagyott telefonból kiolvashatná a kollégád, amíg budin vagy.

Startképernyő értesítések: Nekem az L520-on a Beállítások/Zárolási képernyő című almenü közepén a "Gyors állapotadatokat mutató alkalmazások" című beállításokban lehet beállítani.

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2014.01.13. 09:10:02

@kekegsm: valojaban azert nem mert keves karaktert jelenit meg, es a beaconkuldok droidra meg iphonera optimalizaljak a kod helyet a szovegben,de ha igazad lenne, az a klasszikus kenyelem vs biztonsag kerdese lenne, amire egy beallitas lehetne a megoldas (az is igaz hogy majd a notification centerrel talan eljon ez is)

Ivóke 2014.01.22. 21:27:46

A mai nap (kb. 2 órával ezelőtt) megérkezett a Lumia Black a 820-ra is. Összefoglalva egy idézettel tudnék élni. "Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek. Neil Armstrong". Az emberiség alatt természetesen a Lumia-s társadalmat értem. Még mindíg hiányoznak dologok, de nagyságrendekkel javultak a lehetőségek. Első körben a Beamer-t tudnám kiemelni. Ez ugye arra jó, hogy kiteszi a teló képét bármilyen internetre csatlakoztatott és böngészőt használni képes eszköre (PC, Smart TV, tablet, és telefon). És nem csak 1 eszközzel lehet megosztani hanem gyk. bármennyivel. Kiprószáltuk: TV-re kitoltuk QR kóddal a teló képét, majd e-mailben egy notebook-ra, és végül egy 620-as Lumiára küldtem el SMS-be! És nem csak a telefon képernyőjét, hanem a kamerájának a képét is meg lehet osztani. Nekem céges szempontból ez nagyon pozitív. Le lehet vele nyomni egy gyors prezit, vagy csak több kolléga között megosztani instant egy-egy helyszín képét stb. Szóval tetszik. Az új Camera app is nagyon jó lett, sokkal könnyebb használni mint a gyárit. Lehet, hogy csak utóbbiból kifolyólag, de mintha az elkészült képek is jobban sikerülnének. További pozitívum, hogy az értesítéseknek (sms, e-mail stb.) is állíthatunk be egyéni (nem a gyári ~10db közül) jelző-, csengőhangot. Javult a Glance is (több infót tud megjeleníteni), mondjuk az éjszakai színválaszték engem hidegen hagy, de ez ízlés kérdése. És még egy számomra fontos újítás, a futó alkalmazások bezárhatósága. Ezzel egyidőben felraktam a Folder/Mappák app-ot, ami mostanában firssült (01.18). Ez készít egy mappát amibe tetszőlegesen belerakhatunk alalkalmazásokat/beállításokat majd kitűzhetjük a kezdőképernyőre. Kicsit béna, hogy a kirakott csempének nincs saját ikonja és nem is testreszabhatóak (beépített ikonképek sincsenek). A kitűzött csempén a mappában szereplő csempék mini ikonjai jelennek meg. A funkcióját viszont ellátja, így pl. leredukálható a HERE-k száma a kezdőképernyőn. :) A Storyteller hidegen hagy, de nem rossz ötlet. Rengetegen használják nyaraláskor, kiránduláskor a telefont fényképezőgépként (egy 1020-al még talán és is használnám) így jópofa dolog, hogy rádobja egy térképre. Bár ahogy olvasgattam a kommenteket még bugos rendesen, de majd kialakul. Bocs a hosszú kommentért. :)
süti beállítások módosítása